Vitamin D ve spojitosti s vápníkem může u žen snížit riziko rakoviny kůže: Standfordská studie

Vitamin D ve spojitosti s vápníkem může u žen snížit riziko rakoviny kůže: Standfordská studie

Publikováno: 01.07.2011

Zobrazení: 85

Ženy, které si doplňují stravu vitaminem D a vápníkem, tím mohou  snížit riziko, že onemocní rakovinou kůže.

Vědci ze Stanfordské Univerzity uvedli v časopise „Journal of Clinical Oncology“, že doplnění stravy o vitamin D a vápník bylo spojováno s 50%-ním snížením rizika vzniku melanomu u žen s vysokým rizikem vzniku této život ohrožující kožní rakoviny.

Randomizovaná klinická studie zahrnovala 36 282 žen po menopauze, které denně dostávaly buďto placebo nebo 400 I.U. vitaminu D a 1000 mg uhličitanu vápenatého.

Vitamin D je vztahován ke dvěma biologicky inaktivním prekurzorům – D3 (rovněž znám jako cholekalciferol) a D2 (ergokalciferol). Oba tyto prekurzory jsou transformovány v játrech a ledvinách mimo jiné na 1,25-dihydroxyvitamin D – biologicky aktivní formu, která je v lidském těle přísně kontrolována.

Spojitost mezi příjmem vitaminu D a ochranou proti rakovině se datuje již od 40. let 20. stolení, kdy Frank Apperly prokázal vazbu mezi zeměpisnou šířkou a úmrtím z důvodu rakovinového onemocnění. Zde se poprvé dokázalo, že sluneční záření dává „relativní imunitu vůči rakovině“. Od té doby byla provedena řada studií, které naznačují vztah mezi vitaminem D a nižším rizikem vzniku určitých druhů rakoviny.

Dr. Tang (autorka studie) a její spolupracovníci se zaměřili na ne-melanomový typ rakoviny kůže, protože lidé s tímto obecně ne fatálním onemocněním jsou náchylnější ke vzniku melanomu (tento typ rakoviny kůže často končí smrtí). Ne-melanomové typy rakoviny jsou nejběžnějšími formami rakoviny kůže.

Výsledky ukazují, že u žen, které již jednou onemocněly ne-melanomovým typem rakoviny a následně užívaly kombinaci vápník+vitamin D, byl výskyt melanomu nižší o 57% než u žen s podobnou minulostí, které užívaly jen placebo.

Přesto vědci uvádějí, že výsledky by měly být interpretovány s opatrností a měly by být podnětem k provedení dalších studií.

Zdroj: Journal of Clinical Oncology

“Calcium Plus Vitamin D Supplementation and the Risk of Nonmelanoma and Melanoma Skin Cancer: Post Hoc Analyses of the Women's Health Initiative Randomized Controlled Trial”
Autoři: J.Y. Tang, T. Fu, E. LeBlanc, J.E. Manson, D. Feldman, E. Linos, M.Z. Vitolins, N.C. Zeitouni, J. Larson, M.L. Stefanick

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D
19.07.2018

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D

Věděli jste, že pouze 10 % vitaminu D se do těla dostává potravou? Zbývajících 90 % déčka totiž naše tělo získává ze slunečních paprsků. Až čtyřem z pěti z nás ale tento „sluneční vitamin" chybí,* což naše tělo ani v nejmenším nevítá. Jeho nedostatek může souviset s řadou nepříjemností i závažných problémů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 44778
Vitamin D a úmrtnost
26.11.2009

Vitamin D a úmrtnost

Nízká hladina vitaminu D v krvi byla opět dána do souvislosti s nižším přežíváním starších lidí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 24
Vitamin D může Vaše děti uchránit od depresí
30.01.2012

Vitamin D může Vaše děti uchránit od depresí

Vědci tvrdí, že děti s nízkou hladinou vitaminu D častěji trpí depresemi. Ty děti, které mají vyšší hladiny tohoto “slunečního vitaminu”, mají o 10% nižší riziko, že se u nich vyvinou nějaké psychické zdravotní problémy. Tato zjištění pocházejí ze studie, která byla provedena na univerzitě v Bristolu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 161