Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Publikováno: 24.06.2011

Zobrazení: 595

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (USA) tvrdí, že denní příjem dvou probiotických kmenů může zmírnit symptomy nadýmání u lidí se střevními poruchami.

Dle zjištění publikovaných v “Journal of Clinical Gastroenterology”, snižuje příjem kombinace Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis nadýmání o 27% po osmi týdnech užívání.

Vědci uvádějí: „Tato data podporují roli střevních bakterií v patofyziologii funkčních střevních poruch a roli probiotických bakterií v řízení těchto poruch."

Podle organizací FAO/WHO jsou probiotika definována jako „živé mikroorganismy, které při podání v přiměřeném množství poskytují svému hostiteli zdravotní výhody.“

I přes různá evropská regulační opatření se trh s probiotiky a prebiotiky velmi rozrůstá. V roce 2008 se čísla prodejů pro/prebiotických potravin a nápojů pohybovala okolo 15 bilionů dolarů a je předpokládán nárůst těchto čísel na 22 bilionů dolarů v roce 2013.

Syndrom dráždivého tračníku je jedním z nejběžnějších poruch střev. Přesná čísla lidí trpících touto poruchou nejsou v USA známá, protože mnoho lidí s mírnými příznaky vůbec nevyhledá lékaře. Přesto se odhaduje, že lidí s těmito poruchami je mezi 15 až 30 miliony.

Detaily studie

Vědci vybrali 60 lidí s funkčními střevními poruchami (ne však zácpou). Průměrný věk dobrovolníků byl 37 let, 72% tvořily ženy. Dobrovolníci byli rozděleni do dvou skupin – jedna dostávala kombinaci Lactobacillus a Bifidobacterium v dávkách 200 bilionů kolonií/den a druhá skupina dostávala placebo – a to po dobu osmi týdnů. Lidé účastnící se studie vyplňovali dotazníky, kde na sedmibodové stupnici zaznamenávali stupeň zmírnění příznaků od „podstatně lepší“ po „podstatně horší“.

Ve srovnání výsledků na začátku a na konci studie byly symptomy nadýmání sníženy v prebiotické skupině dobrovolníků o 15%.

Zdroj: Journal of Clinical Gastroenterology
“Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis Bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in patients with functional bowel disorders – a double-blind study”
Autoři: Y. Ringel, T. Ringel-Kulka, D.P.A. Maier, I. Carroll, J.A. Galanko, G. Leyer, O. Palsson

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva
15.12.2009

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva

Doplňky stravy obsahující selen mohou zabránit vzniku nových polypů tlustého střeva u lidí s anamnézou polypové formace, říká nová studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 637
Střeva jsou víc, než se zdá
14.03.2020

Střeva jsou víc, než se zdá

V lidském těle zuří věčný boj – spojenci versus patogeny…

Přečtěte si více
Zobrazení: 3301
Zdravým zažíváním k optimální kondici
23.04.2018

Zdravým zažíváním k optimální kondici

Zdravá střeva jsou nejen důležitou součástí správně fungujícího zažívání a sídlem imunitního systému, ale skrze správně fungující zažívání mohou mít vliv také na naši hmotnost. Redukce hmotnosti je s počátkem roku vždy aktuální téma, a proto vám poradíme, co vás kromě zdravého jídelníčku a pohybu dostane po vánočních svátcích zpět do formy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 578