Vitamin D by mohl mít příznivý vliv na podporu zdravé reprodukce mužů

Vitamin D by mohl mít příznivý vliv na podporu zdravé reprodukce mužů

Publikováno: 03.06.2011

Zobrazení: 263

Podle nové studie vědců z univerzity v Copenhagenu by vitamin D mohl mít klíčový význam pro zdravou reprodukci mužů. Studie prováděná na třech stovkách zdravých mužů ukázala pozitivní vztah mezi pohyblivostí spermií a hladinou vitaminu D v séru.

Dr. Martin Blomberg Jensen z Copenhagenské university říká: „U zvířat je známo, že nedostatek vitaminu D vede ke snižování počtů spermií a také ke snížení jejich motility.

V nedávné době bylo zjištěno, že receptor vitaminu D a všechny metabolické enzymy jsou přítomny v mužských varlatech a spermiích. Nyní se laboratorně prokázalo, že vitamin D je důležitý pro lidské spermie a to tím, že indukuje jejich pohyblivost.

Muži s vysokou hladinou vitaminu D (víc než 75 nmol/l) měli průkazně vyšší pohyblivost spermií ve srovnání s muži, kteří měli vitaminu D nedostatek (méně než 25 nmol/l). Jensen říká: „Tyto poznatky však nejsou dostačující pro určení, zda vitamin D může zlepšovat kvalitu spermií u normálních nebo neplodných mužů. Tato studie je jedna z mnoha studií, které dokazují, že vitamin D je nezbytný pro mužskou plodnost.

Vědci uvádějí, že je ještě nutný další výzkum k poznání významných faktorů a také provedení dalších studií kontrolovaných placebem k objasnění, zda vitamin D je přínosem pro neplodné muže.

Neexistuje žádný známý způsob léčby vedoucí ke zlepšení kvality spermatu ověřený randomizovanými kliniskými studiemi.  Mnoho zdrojů uvádí často pozitivní vztah mezi různými druhy léčby (např. podávání antioxidantů, zinku, různých vitaminů) a kvalitou semene.

Například kvalita spermatu dánských mužů je velmi nízká a je důvodem vysokého počtu problémů s plodností dánských párů.

Jensen dodává: „V některých zemích dosáhla kvalita spermatu tak nízké úrovně, že stále větší množství mladých mužů je právě neplodností ohroženo.

Dánsko a Norsko má nejvyšší výskyt rakoviny varlat na světě a dánští a norští muži mají rovněž zhoršenou kvalitu spermatu. Například v Dánsku se až 10% dětí rodí pomocí asistované reprodukce.

Zdroj: Oxford Journal of Human Reproduction .

Název: Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa.

Autoři: Martin Blomberg Jensen, Poul Bjerrum, Torben Jessen, John Nielsen, Ulla Joensen, Inge Olesen, Jørgen Petersen, Anders Juul 1, Steen Dissing and Niels Jørgensen.

Vápník plus vitamin D a hustota kostní hmoty
26.11.2010

Vápník plus vitamin D a hustota kostní hmoty

Kombinované doplňky vitaminu D a vápníku jsou účinné pro zvýšení kostní hustoty u post-menopauzálních žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 158
8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D
19.07.2018

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D

Věděli jste, že pouze 10 % vitaminu D se do těla dostává potravou? Zbývajících 90 % déčka totiž naše tělo získává ze slunečních paprsků. Až čtyřem z pěti z nás ale tento „sluneční vitamin" chybí,* což naše tělo ani v nejmenším nevítá. Jeho nedostatek může souviset s řadou nepříjemností i závažných problémů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 44730
Vápník a vitamin D a zdraví kolorekta
03.12.2009

Vápník a vitamin D a zdraví kolorekta

Doplňky vápníku a vitaminu D mohou podporovat zdraví buněk tlustého střeva a konečníku dle studie publikované v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Přečtěte si více
Zobrazení: 61