Probiotika mohou podle studie u mužů sportovců zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky

Probiotika mohou podle studie u mužů sportovců zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky

Publikováno: 21.04.2011

Zobrazení: 37

Každodenní užívání probiotika Lactobacillus fermentum může zkrátit výskyt projevů infekcí respiračních cest u mužů sportovců, uvádí výsledky studie z Austrálie.

U závodních cyklistů, kteří denně dostávali doplněk stravy s probiotikem, došlo podle výsledků studie publikované v časopise Nutrition, ke zmírnění symptomů infekcí horních cest dýchacích o 50% oproti skupině užívající placebo.

Na druhou stranu u trénovaných žen sportovkyň nedošlo k podobnému zlepšení a užívání probiotik u nich vedlo dokonce ke zhoršení symptomů, jak uvádí vedoucí výzkumného týmu profesor Allan Cripps z Griffithovy Univerzity.

Detaily studie:

Intenzivní trénink znamená fyzický stres, který snižuje počty klíčových složek imunitního systému, jako jsou NK buňky, neutrofily, T a B buňky. Proto látky, které mohou vyrovnávat stav imunitního systém, mají u sportovců svůj význam. 

Do této studie bylo zapojeno 64 mužů a 35 žen závodních cyklistů ve věku průměrně 35 let, kteří byli náhodně rozděleni do dvou skupin užívajících každý den doplněk stravy s probiotiky nebo placebo po dobu 11 týdnů.  

Muži užívající doplněk stravy s probiotikem uvedli, že u nich došlo k významnému zmírnění příznaků respiračních onemocnění, včetně zkrácení a zmírnění jejich průběhu. U žen ale k takovým výsledkům nedošlo. Výzkumníci uvedli, že k prokázání účinků u žen bude potřeba další výzkum

Klinické a imunologické rozdíly mezi pohlavími, jsou dobře známé. Je ale možné, že tyto odlišné klinické nálezy byly pouze artefaktem způsobeným odchylkami při vzorkování.  

Nicméně pokud se dají dohromady výsledky u mužů a žen, jsou nálezy ohledně symptomů odpovídající změnám v užívání léků na chřipku a nachlazení. Bude potřeba další výzkum, aby se vyjasnila zjevná diskrepance mezi pohlavími a klinickou odpovědí na suplementaci probiotiky.  

Zdroj: Nutrition Journal
2011, 10:30 (11 April 2011)
“Lactobacillus fermentum (PCC(R)) supplementation and gastrointestinal and respiratory-tract illness symptoms: a randomised control trial in athletes”
Authors: N.P. West, D.B. Pyne, A.W. Cripps, W.G. Hopkins, D.C. Eskesen, A. Jairath, C.T. Christophersen, M.A. Conlon, et al.

Probiotika a atopická dermatitida
02.07.2010

Probiotika a atopická dermatitida

Užívání probiotik po dobu dvou měsíců mělo významný přínos pro děti s atopickou dermatitidou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 174
Probiotika mohou zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky
31.07.2009

Probiotika mohou zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky

Každodenní suplementace Lactobacily a Bifidobakteriemi může snížit výskyt symptomů nachlazení a chřipky u dětí až o 50 %.

Přečtěte si více
Zobrazení: 704
Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami
24.06.2011

Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (USA) tvrdí, že denní příjem dvou probiotických kmenů může zmírnit symptomy nadýmání u lidí se střevními poruchami.

Přečtěte si více
Zobrazení: 595