Znáte druhy olejů a jejich použití?
Publikováno: 15.11.2021
Zobrazení: 1060
Oleje jsou nejen důležitou surovinou pro přípravu pokrmů, ale jsou využívány i v přírodní medicíně a kosmetice. Zatímco některé oleje jsou našemu zdraví prospěšné, jiným je třeba se vyhnout, a proto vás zveme na malou exkurzi do světa tuků a olejů!
Tuky, nejdiskutovanější složka potravy
Tuky vznikají lisováním semen, ale mohou být vyráběny i z květů a stonků rostlin používané jako esenciální vonné oleje s obsahem éterických silic.
Tuky jsou
základní složkou výživy, ale využívány jsou i v
přírodní medicíně a kosmetice. Ti, kteří se zajímají o zdravé stravování, nám jistě dají za pravdu, že tuky jsou tématem, kolem kterého panuje spousta mýtů a polopravd.
Základní dělení tuků
Tuky jsou rozdělovány na
rostlinné a živočišné. Mezi rostlinné tuky patří oleje, roztíratelné tuky a margaríny, mezi živočišné máslo, sádlo, rybí tuk a lůj. Rostlinné tuky by měly tvořit dvě třetiny celkového příjmu tuků, zatímco živočišné tuky jen jednu třetinu. Celkový příjem energie z tuků by neměl být vyšší než
30-35 % přijímané energie. Tuky jsou děleny také na
zjevné, např. oleje a tuky k mazání na pečivo a na tuky
skryté, které jsou obsaženy především v mase, sýrech, mléčných výrobcích, sladkostech.
Zdravé versus nezdravé tuky
Tuky obsahují
nasycené a nenasycené mastné kyseliny.
Nasycené kyseliny zdraví škodlivé a najdeme je zejména v potravinách živočišného původu a některých rostlinných tucích (kakaové máslo a palmový a kokosový). Zvyšují
riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a
hladinu cholesterolu v krvi. Mezi potraviny s obsahem nezdravých tuků patří fastfoodové pokrmy, uzeniny, sladkosti a jiné pochutiny.
Nenasycené zdravé tuky obsahují rostlinné oleje, ryby a ořechy. Příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a přispívají ke
snížení riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mohou obsahovat buď mononenasycené mastné kyseliny, kam patří
olivový olej, ořechy, avokádo a vícenenasycené mastné kyseliny, kam se řadí
omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Podle jednoduchého pravidla platí, že čím je tuk
tekutější, tím je bohatší na nenasycené mastné kyseliny, a tudíž zdravější. Čím je tuk
tužší, např. máslo, sádlo, tím je pro naše zdraví nebezpečnější.
Ne každý tuk se hodí na všechno!
Pro použití v kuchyni je důležitý tzv.
„bod zakouření“ označující teplotu, při které se tuk začne přepalovat. Olej s vyšším bodem zakouření je vhodný na smažení, naopak oleje s nižším bodem zakouření se hodí pro studenou kuchyni.
Rafinované oleje mají delší trvanlivost, jsou bez specifické vůně a chuti, jsou čiré a koupit je lze v průhledných obalech.
Nerafinované za studena lisované oleje jsou vysoce kvalitní oleje, které je třeba chránit před světlem, aby se nezkazily. Ke koupi jsou v neprůhledných a tmavých, nejčastěji skleněných obalech.
Neznámější oleje
- Řepkový olej nerafinovaný má bod zakouření 204 °Celsia, rafinovaný 246 °Celsia. Má vysoký obsah mono nenasycených i esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3. Přispívá ke zdraví srdce a cév. Vhodný pro teplou i studenou kuchyni.
- Slunečnicový olej má bod zakouření 110 °Celsia. Nevhodný ke smažení, vhodný do studené kuchyně. Je bohatým zdrojem vitamínu E, kyseliny linolové, kyseliny olejové, stearové a palmitové. Obsahuje také lecitin a karotenoidy.
- Olivový olej má bod zakouření 210 °Celsia. Nejkvalitnější olivový olej je „extra panenský", vyráběný lisováním za studena. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku, ke zdraví srdce a cév. Velmi oblíben je nejen v teplé a studené kuchyni, ale také v kosmetice.
- Konopný olej obsahuje omega-3 i omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy E, A, C, D, K, vitaminy skupiny B, bílkoviny, enzymy, fytosteroly, draslík, vápník, železo, hořčík a vlákninu. Příznivě ovlivňuje trávení, přispívá ke snížení bolesti a léčbě kožních onemocnění.
- Arganový olej je bohatým zdrojem vitaminu A a E, karotenoidů a sterolů. Přispívá ke zdraví kardiovaskulární soustavy. Má nízký bod zakouření a je vhodný pro studenou kuchyni. Velmi oblíben je v kosmetickém průmyslu.
- Kokosový olej, kokosový panenský olej obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, kyselinu laurovou, kaprylovou a kapronovou a vitamínu E. Své uplatnění našel ve studené kuchyni i v kosmetice.
- Palmový olej obsahuje 50 % nasycených tuků a palmojádrový olej až 85 %. Společně s kokosovým olejem jde o nejhorší tuk v obsahu nasycených mastných kyselin. Často nahrazuje ztužené tuky a představuje pro lidský organismus zdravotní hrozbu v podobě onemocnění srdce a cév, nadváhy a obezity, metabolického syndromu a některých nádorových onemocnění.
Rybí olej pro podporu imunity a celkového zdraví
Představujeme vám naši novinku, zdravý olej pro normální činnost imunitního systému a správnou funkci srdce, mozku a zraku, kterým je doplněk stravy
Zlatá Omega-3 rybí olej 1500 mg s obsahem
vitaminů A, D a E. Vitaminy A a D přispívají ke správné funkci imunitního systému.
Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou důležité pro lidské zdraví a mnoho tělesných funkcí. EPA a DHA přispívají ke správné funkci srdce. DHA podporuje normální funkci mozku a zraku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně. Rybí tuk je od nepaměti znám jako „všelék“ a jeho příznivé účinky jsou využívány dodnes.
Zlatá Omega-3 rybí olej 1500 mg je tím správným olejem pro vaši psychickou i fyzickou kondici!