Zamilujte si luštěniny

Zamilujte si luštěniny

Publikováno: 08.07.2019

Zobrazení: 284

V rozvojových zemích zkonzumuje průměrný obyvatel až 60 kilogramů luštěnin za rok, u nás jen asi dva kilogramy. Luštěniny obsahují velké množství minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník), rostlinných bílkovin a vlákninu a mají velmi malé množství tuků. Luštěniny nejsou jen to, co všichni známe ze školních jídelen. Luštěniny si můžete zamilovat, protože uvařit z nich lze opravdu cokoliv. A že luštěniny nejsou nuda se můžete přesvědčit sami.

Zkuste třeba oblíbenou a pikantní indickou polévku z červené čočky. Pro trávicí trakt je červená čočka nejstravitelnější luštěninou, nenadýmá a nemusí se předem namáčet. Uvařeno máte během chvilky a komu by se chtělo stát v létě za sporákem. Polévka je velmi lehká, ale s celozrnnou bagetkou máte vydatný oběd nebo večeři. Nevěříte? Tak to zkuste. A dobrou chuť!
 

Indická polévka z červené čočky

  • 300 g červené čočky
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 větší rajčata nebo malá konzerva loupaných rajčat, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření, 1/4 lžičky mletého římského kmínu, 1 hrst čerstvého koriandru nebo petrželky
  • 3 lžíce oleje, sůl, pepř a bobkový list

V hrnci orestujte cibulku, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, čočku, kari, mletý kmín a nechte dusit na mírném ohni 2 minuty. Přidejte rajčata, bobkový list a vývar nebo vodu. Vařte cca 25 minut. Když je čočka měkká, přidejte česnek, osolte a opepřete. Před podáváním přidejte čerstvě nasekaný koriandr či petrželku. Milovníci ostrých chutí mohou přidat nasekanou chilli papričku.