S námi si luštěniny zamilujete
Publikováno: 18.05.2022
Zobrazení: 388
Máte rádi luštěniny? Výživoví odborníci doporučují konzumovat luštěniny alespoň jednou týdně a důvodů je mnoho. Luštěniny velmi dobře zasytí, jsou levné, a především zdravé. Luštěniny mají mnoho nutričních benefitů, na což bychom při sestavování zdravého jídelníčku neměli zapomínat. Luštěniny totiž nejsou jen hrachová kaše tak, jak ji známe ze školní jídelny.
Luštěniny plné zdraví
Luštěniny mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a polysacharidů. Kromě toho obsahují také minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, zinek) a vitaminy (vitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E). Díky nízkému glykemickému indexu luštěniny zasytí na dlouhou dobu, a proto jsou superpotravinou pro štíhlou linii. Nevýhodou, a zároveň také důvodem, proč se mnozí konzumaci luštěnin vyhýbají, je obsah tzv. antinutričních látek, které způsobují plynatost, nadýmání a mohou také negativně působit na lidské zdraví. Naštěstí lze antinutriční látky před konzumací některými způsoby neutralizovat (vaření, klíčení, namáčení). Pokud luštěniny budeme máčet ve vodě, vhodné je do vody přidat větvičku bylinek jako je např. kmín, majoránka, bazalka, a snížit tak vznik nadýmání.
Zdravě a s chutí
Abychom vám dokázali, že luštěniny jsou nejen zdravé, ale také skvěle chutnají, máme pro vás recepty, díky kterým dáte luštěninám šanci. A pokud se obáváte nadýmání, máme pro vás tip! Je jím Degasin Simetikon 280 mg, zdravotnický prostředek, který přináší úlevu při střevních a břišních potížích tím, že předchází projevům nebo snižuje projevy spojené s vytvářením plynů. Je vědecky prokázáno, že simetikon snižuje povrchové napětí vzduchových bublin přítomných v zažívacím ústrojí. Obáváte-li se nadýmání po konzumaci luštěnin, vyzkoušejte Degasin Simetikon 280 mg.
Luštěniny opravdu chutnají!
Pikantní indická polévka z červené čočky
Ingredience: 300 g červené čočky, 750 ml zeleninového vývaru nebo vody, 3 větší rajčata nebo malá konzerva loupaných rajčat, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 lžička kari koření, 1/4 lžičky mletého římského kmínu, 1 hrst čerstvého koriandru nebo petrželky, 3 lžíce oleje, sůl, pepř a bobkový list.
Postup: V hrnci orestujte cibulku, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, čočku, kari, mletý kmín a nechte dusit na mírném ohni 2 minuty. Přidejte rajčata, bobkový list a vývar (vodu) a vařte cca 25 minut. Když je čočka měkká, přidejte česnek, osolte a opepřete. Před podáváním přidejte čerstvě nasekaný koriandr či petrželku. Milovníci ostrých chutí mohou přidat nasekanou chilli papričku.
Čočkový salát s rukolou a balkánským sýrem
Ingredience: 300 g uvařené červené čočky, 1 červená cibule, 2 červené papriky, 200 g balkánského sýra, 1 lžíce kaparů, cherry rajčátka, 2 hrsti rukoly, olivový olej, plnotučná hořčice, citrónová šťáva
Postup: Cibuli nakrájíme na drobno, rajčátka rozpůlíme, papriky a sýr nakrájíme na kostičky. Vše smícháme s vařenou čočkou a přidáme na hrubo nasekané kapary. Z oleje, hořčice a citrónové šťávy uděláme zálivku, kterou do salátu vmícháme. Zlehka vmícháme rukolu a posypeme kostičkami sýra. Zálivku připravíme vymícháním všech ingrediencí do hladké emulze. Čočkovou směs promícháme se zálivkou a zlehka vmícháme rukolu.
Dobrou chuť!