Léto a stánky s rychlým občerstvením, hrozba pro naše zdraví

Léto a stánky s rychlým občerstvením, hrozba pro naše zdraví

Publikováno: 04.07.2023

Zobrazení: 7665

Léto, výlety a krásné počasí. Tak komu by se chtělo vysedávat v restauraci a zdlouhavě čekat na oběd? Zvlášť, když jsou stánky s rychlým občerstvením na každém rohu? Že vám to je povědomé? Není divu, takový hamburger, kebab nebo klobása s křenem chutnají o dovolené stejně dobře jako oběd v luxusním podniku. Má to ale jeden háček! Takový rychlý letní oběd umí dovolenou během pár hodin obrátit na ruby!

Probiotika Biopron Forte

PROBIOTICKÝ KOMPLEX + S. BOULARDII
Pro náhlé situace nejen na cestách

 

  • Unikátní probiotický komplex na trhu s kombinací S. Boulardii, laktobacilu a prebiotik.
  • 3 složky = trojitá obnova střevní mikroflóry.
  • Pro dospělé a děti již od ukončeného 6. měsíce.
  • Doplněk stravy

Více informací >>

Léto, ideální doba pro šíření alimentárních nákaz

Letní teploty nahrávají vzniku tzv. alimentárních nákaz, což jsou infekční onemocnění trávicího traktu, která se zpravidla objevují nečekaně, jako blesk z čistého nebe. V případě stánků s rychlým občerstvením je nejčastěji na vině nedostatečné tepelné zpracování masa. Průvodním znakem alimentárních nákaz bývá horečka, zvracení, bolesti břicha a průjmy, které se mohou objevit 12 až 24 hodin po požití kontaminovaného jídla. Původci obtíží jsou nejčastěji bakterie Salmonely, Campylobacter či Escherichia colli.
 

Co by vás mělo varovat

Bohužel ne vždy jsou ve stáncích s rychlým občerstvením důsledně dodržována hygienická pravidla, a to nejen při výdeji jídla, ale také při skladování surovin nutných k jeho přípravě. Špinavé utěrky a oblečení, nedostatečné dodržování hygieny u prodávajících, používání téže pracovní plochy pro porcování syrového masa a přípravu hotového výrobku, nebo vystavování jídla na slunci jsou faktory, které riziko vzniku nákazy jen zvyšují. Pokud si nechcete nechat zkazit nejen žaludek, ale také dovolenou, při výběru rychlého občerstvení buďte opatrní.

 

shutterstock_668009152.jpg

U dětí a seniorů buďte obzvláště opatrní

Zvýšené opatrnosti je třeba dbát nejen u dětí, ale také u seniorů, osob se sníženou imunitou a u osob s již zhoršeným zdravotním stavem. Zejména u těchto rizikových skupin není vhodné riskovat konzumaci stravy ze stánků s rychlým občerstvením. Průběh onemocnění může být totiž o mnoho dramatičtější než u zdravého člověka a okamžitá návštěva lékaře je často jediným možným řešením.

shutterstock_283664600.jpg
 

Užívejte si léto s Biopronem!

To, co můžete pro své tělo udělat, je podpořit rovnováhu střevní mikrobioty doplňkem stravy Biopron FORTE, a to nejen při náhlých situacích na cestách, ale během celého roku. Biopron FORTE je vhodný i při změně stravovacích návyků a konzumaci netypických potravin např. při cestování, a proto je skvělým pomocníkem během letních dovolených. Biopron FORTE obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy. Speciální technologie zpracování zajišťuje odolnost obsažených bakterií vůči žaludečním i žlučovým kyselinám, které se tak dostanou neporušené až do tlustého střeva. Biopron FORTE je vhodný pro dospělé a děti již od 6 měsíců. Usnadněte si dobu letních dovolených a prázdnin a na dovolenou si přibalte Biopron FORTE!

 

Řada Biopron představuje vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Kompletní nabídku za skvělé ceny najdete na e-shopu Klubu zdraví!


 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?
19.06.2019

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?

Posedět si ve venkovní kavárně u sklenice výtečného frappé, ochutnat lahůdku z grilu, či s kornoutem točené vanilkové zmrzliny zavzpomínat na bezstarostné časy dětství – to vše neodmyslitelně patří k létu a době dovolených. Jen málokdo ale v takových chvílích zvažuje možná zdravotní rizika. Kvůli vyšším teplotám, které vytvářejí přímo ideální podmínky pro množení bakterií, se totiž některé potraviny rychleji kazí, a snadno se pak může stát, že se z příjemně stráveného odpoledne stane úplně jiné „povyražení“. A na které druhy potravin byste si měli dát největší pozor?

Přečtěte si více
Zobrazení: 18138
Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?
19.06.2019

Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?

Léto je tady a s ním i cesty za teplem a mořem. Máte v plánu vyrazit do některé z exotických zemí? Pak jistě už předem přemýšlíte o tom, co všechno si s sebou zabalit, aby vás pak – tisíce mil od domova – něco nečekaně nezaskočilo. Jedním z nejobávanějších strašáků při výpravách za exotikou jsou průjmová onemocnění a různé střevní trable. Začněte s prevencí ještě před odjezdem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 8644
Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?
19.06.2019

Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

K tomu, abyste si během dovolené přivodili nepříjemné komplikace v podobě střevních potíží, nemusíte jezdit do Egypta, Thajska nebo jiné exotické země. Úplně stačí i málo propečený steak, nebo „odleželý“ párek v rohlíku, který si dáte ve stánku s rychlým občerstvením. Pokud přičtete ještě nevalnou hygienu, která bývá „běžným standardem“ na většině letních festivalů, případně i stres a únavu z celodenních veder, výsledkem je celkem vysoké riziko, že značnou část dovolené strávíte na záchodovém prkénku. Jak těmto trablům předejít?

Přečtěte si více
Zobrazení: 9291
Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!
19.06.2019

Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!

Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickou samosu, originál thajské kari nebo proslulou argentinskou salsu chimichurri? Faktem je, že z cest do exotických zemí si člověk odváží i spoustu kulinářských vzpomínek, které ještě několik let poté omamně voní koriandrem a pravou vanilkou. Pokud ovšem tuto zkušenost nepřebije zážitek v podobě průjmového onemocnění, které každý rok postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zdravá střevní mikroflóra je schopna udržovat rovnováhu i v cizím prostředí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7371