Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!

Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!

Publikováno: 19.06.2019

Zobrazení: 7496

Když je venku krásně a my před sebou máme ještě slušnou porci kilometrů, nechce se nám vysedávat v restauracích a zdlouhavě čekat na oběd. Mnohem rychlejší je dát si něco u stánku, kterých bývá v tuhle dobu všude plno. Nehledě na to, že i obyčejný langoš, klobása s křenem nebo smažený sýr v housce chutná na lavičce u rybníka mnohem lépe, než oběd v luxusním podniku. Třpytící se vodní hladina, šumění stromů a příjemně svěží vánek umí zkrátka vykouzlit tu správnou prázdninovou atmosféru. Má to ale jeden háček – dobroty z rychlého občerstvení nám tuhle idylku mohou někdy pořádně nabourat...

Probiotika Biopron Forte

PROBIOTICKÝ KOMPLEX + S. BOULARDII
Pro náhlé situace nejen na cestách

 

  • Unikátní probiotický komplex na trhu s kombinací S. Boulardii, laktobacilu a prebiotik.
  • 3 složky = trojitá obnova střevní mikroflóry.
  • Pro dospělé a děti již od ukončeného 6. měsíce.
  • Doplněk stravy

Více informací >>

Letní teploty totiž nahrávají vzniku tzv. alimentárních nákaz (neboli nákaz z potravin), což jsou infekční onemocnění trávicího traktu, která se zpravidla objevují nečekaně, jako blesk z čistého nebe. Jejich průvodním příznakem může být:

  • horečka
  • zvracení
  • bolesti břicha
  • průjmy
 

Co by vás mělo varovat

Bylo by bláhové dělat si iluze o tom, že obsluha ve stáncích rychlého občerstvení důsledně dbá na dodržování všech hygienických pravidel při skladování, přípravě a výdeji jídla. Špinavé oblečení, poházené utěrky nebo třeba fakt, že prodávající stejnou rukou vydává jídlo a zároveň bere od zákazníků peníze, není, bohužel, ničím výjimečným. Možnost nákazy zvyšuje i používání téže pracovní plochy pro porcování syrového masa a přípravu hotového výrobku, nebo vystavování jídla na slunci. To všechno by vás mělo varovat, nechcete-li dobrovolně riskovat zdravotní trable způsobené viry a bakteriemi, které si v podobném prostředí přímo lebedí.

Vyhněte se pouličním stánkům

Počítejte zkrátka s tím, že v teplém období roku je vyšší pravděpodobnost kontaminace potravin nežádoucími mikroorganismy. Ty sice nemusí být nutně patogenní, ale jejich konzumací může dojít k narušení rovnováhy střevní mikroflóry a následně vzniku průjmového onemocnění. A rázem máte po výletě i dalších prázdninových radovánkách. Raději proto oželte jídla připravovaná ve stáncích s rychlým občerstvením přímo na ulici, kde je mnohdy obtížné dodržet bezpečnostní zásady chlazení a správného skladování. Kebab nebo párek v rohlíku určitě nestojí za to, abyste kvůli němu riskovali své zdraví.

shutterstock_668009152.jpg

U dětí buďte dvakrát opatrnější

Zvýšené opatrnosti je třeba u dětí. Zvláště ty nejmenší by rozhodně neměly konzumovat stravu ze stánků, cukráren, ale ani restaurací (přesto není nijak vzácným jevem vidět půlroční batole v kočárku, které žmoulá hranolky nebo párek v rohlíku). Pokud u takto malých dětí propukne průjem či zvracení, jeho průběh bývá mnohem dramatičtější, než u dospělých. Daleko rychleji dochází k dehydrataci a dalším komplikacím, které provázejí průjmové onemocnění. V takovém případě není na co čekat. Jediným možným řešením je okamžitá návštěva lékaře.

shutterstock_283664600.jpg

Podpořte rovnováhu střevní mikroflóry pomocí probiotik

Letošní léto má být opravdu horké. Proto pečujte aktivně o rovnováhu střevni mikroflóry a pořiďte si Biopron Forte, přípravek obsahující unikátní probiotický komplex živých bakterií, prebiotik a probiotických kvasinek S. Boullardii. Právě pomocí probiotik totiž efektivně podpoříte rovnováhu střevní mikroflóry. Biopron Forte je vhodný pro dospělé a děti od ukončeného 6. měsíce.

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?
19.06.2019

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?

Posedět si ve venkovní kavárně u sklenice výtečného frappé, ochutnat lahůdku z grilu, či s kornoutem točené vanilkové zmrzliny zavzpomínat na bezstarostné časy dětství – to vše neodmyslitelně patří k létu a době dovolených. Jen málokdo ale v takových chvílích zvažuje možná zdravotní rizika. Kvůli vyšším teplotám, které vytvářejí přímo ideální podmínky pro množení bakterií, se totiž některé potraviny rychleji kazí, a snadno se pak může stát, že se z příjemně stráveného odpoledne stane úplně jiné „povyražení“. A na které druhy potravin byste si měli dát největší pozor?

Přečtěte si více
Zobrazení: 7496
Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?
19.06.2019

Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?

Léto je tady a s ním i cesty za teplem a mořem. Máte v plánu vyrazit do některé z exotických zemí? Pak jistě už předem přemýšlíte o tom, co všechno si s sebou zabalit, aby vás pak – tisíce mil od domova – něco nečekaně nezaskočilo. Jedním z nejobávanějších strašáků při výpravách za exotikou jsou průjmová onemocnění a různé střevní trable. Začněte s prevencí ještě před odjezdem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7496
Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?
19.06.2019

Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

K tomu, abyste si během dovolené přivodili nepříjemné komplikace v podobě střevních potíží, nemusíte jezdit do Egypta, Thajska nebo jiné exotické země. Úplně stačí i málo propečený steak, nebo „odleželý“ párek v rohlíku, který si dáte ve stánku s rychlým občerstvením. Pokud přičtete ještě nevalnou hygienu, která bývá „běžným standardem“ na většině letních festivalů, případně i stres a únavu z celodenních veder, výsledkem je celkem vysoké riziko, že značnou část dovolené strávíte na záchodovém prkénku. Jak těmto trablům předejít?

Přečtěte si více
Zobrazení: 7496
Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!
19.06.2019

Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!

Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickou samosu, originál thajské kari nebo proslulou argentinskou salsu chimichurri? Faktem je, že z cest do exotických zemí si člověk odváží i spoustu kulinářských vzpomínek, které ještě několik let poté omamně voní koriandrem a pravou vanilkou. Pokud ovšem tuto zkušenost nepřebije zážitek v podobě průjmového onemocnění, které každý rok postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zdravá střevní mikroflóra je schopna udržovat rovnováhu i v cizím prostředí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7496