Vánoční cukroví zdravěji
Publikováno: 17.12.2024
Zobrazení: 88
Patříte k těm, kteří už se nemohou dočkat, až budou chodit ujídat vanilkové rohlíčky? Věřte, že nejste jediní. Začíná období, kdy se vůně vanilky bude linout z nejedné kuchyně! Abyste mohli mlsat bez výčitek, máme pro vás tipy na vánoční cukroví, které neobsahuje bílou mouku a cukr, ale přesto chutná luxusně! Nevěříte? Tak tyhle tipy na nejlepší vánoční cukroví bez cukru a mouky musíte vyzkoušet!
Pečení cukroví jako rituál
V mnoha rodinách je
pečení vánočního cukroví příležitostí, jak se sejít, zavzpomínat na své blízké a předávat si recepty z generace na generaci.
Vánoční cukroví je jedním ze
symbolů Vánoc a jen málokdo si umí představit návštěvu, aniž by se pochlubil svými, zaručeně těmi nejlepšími, perníčky či vanilkovými rohlíčky. Pečení vánočního cukroví má hluboké kořeny v historii. Ve středověku se pekly obřadní koláče a perníky, které symbolizovaly ochranu před zlými duchy. Postupem času se tradice přenesla do křesťanské kultury, kde
vánoční cukroví začalo symbolizovat
hojnost, pohostinnost a radostné období Vánoc. S rozvojem cukrářství a dostupností exotického koření jako je skořice, vanilka a zázvor, se v 17. a 18. století stalo pečení vánočního cukroví rozmanitějším.
Tvary cukroví často
symbolizují štěstí, lásku a ochranu, a proto by ani u vás neměly chybět
hvězdy, srdce a zvonky. Používání koření, medu, ořechů a sušeného ovoce mělo zajistit hojnost a prosperitu. Postupem času se tato tradice přizpůsobila různým kulturám a náboženstvím, až se pečení vánočního cukroví stalo jedním ze symbolů Vánoc, tak jak ho známe dnes. A zatímco v České republice hrají prim
vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, vosí hnízda, pracny či perníčky, v Německu to je vánoční štola a perník, v Itálii panettone, a v Anglii se nemohou dočkat, až si naservírují vánoční pudink. A pokud jste měli možnost ochutnat cukroví našich sousedů, pravděpodobně si říkáte, stejně jako my, že
na česká vosí hnízda a vanilkové rohlíčky nic nemá!
Vánoční cukroví: Rady a tipy
Chcete si pochutnat na svém oblíbeném vánočním cukroví, ale děsíte se ledna, až si stoupnete na váhu? A víte, že to jde i zdravěji? Zdravější verze vánočního cukroví nejen skvěle chutná, ale může být i bohatá na živiny. Nahrazení klasických ingrediencí (např. bílého cukru nebo mouky) zdravějšími alternativami pomůže udržet tradiční sváteční atmosféru i zdravý životní styl. Místo bílého cukru použijte med, javorový, agávový či datlový sirup, nebo kokosový cukr místo rafinovaného cukru. Nahraďte část bílé mouky celozrnnou, mandlovou, špaldovou, nebo ovesnou moukou. Omezte množství tuku a místo másla použijte kokosový tuk. Chcete mít v cukroví více bílkovin a vlákniny? Pak do těsta přidejte mleté ořechy, semínka (chia, lněné) nebo proteinový prášek. A pokud máte pocit, že by vám klasický cukr chyběl, použijte sušené ovoce (meruňky, rozinky, brusinky) místo části sladidel, které vaše cukroví spolehlivě osladí. A zde jsou recepty na vánoční cukroví zdravěji!
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Ingredience: 300 g špaldová mouka, 100 g mleté ořechy (vlašské nebo mandle), 200 g máslo (nebo kokosový tuk), 1 vejce, 1 žloutek, vanilkový extrakt, 60 ml javorový nebo agávový sirup, kokosový cukr nebo stévie na obalení.
Postup: Vypracujte těsto, rohlíčky pečte cca 10-15 minut na 170 °C.
Kokosové kuličky bez cukru
Ingredience: 100 g strouhaného kokosu, 100 g ovesných vloček, 150 ml horkého mléka, 2 lžíce medu, vanilka.
Postup: Smíchejte všechny ingredience, vytvarujte kuličky a obalte v kokosu. Uložte do lednice.
Kokosové hvězdičky
Ingredience: 100 g ovesných vloček, 120 g hladké špaldové mouky, 100 g másla nebo kokosového tuku, 70 g strouhaného kokosu, 50 ml javorového sirupu, 3 lžíce medu, ½ lžičky jedlé sody.
Postup: Vše smíchejte, vykrajujte hvězdičky, pečte při 170 °C stupních 5-10 minut.
Čokoládové cukroví z avokáda
Ingredience: 1 zralé avokádo (cca 220 g), 2 lžíce kakaa, 200 g hořká čokoláda, med dle potřeby na dochucení.
Postup: Rozmačkejte avokádo, smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, kakaem a medem. Tvarujte kuličky a obalte je v kakau nebo oříšcích.
I na Vánoce mějte po ruce Biopron!
Už nám věříte, že vánoční cukroví lze péct i zdravěji? Pokud to, a to nejen s množstvím cukroví, na Vánoce přeženete, mějte po ruce Biopron! Dietní chyby či změna ve stravovacích návycích mohou ovlivnit rovnováhu střevní mikrobioty.
Doplňujte probiotika a prebiotika pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty. .
Doplněk stravy
Biopron ProEnzymes, pokud se chcete vyhnout trapným situacím a nepříjemnému pocitu
nadýmání. Jde o doplněk stravy s unikátní kombinací trávicích enzymů, probiotických kmenů, a navíc extraktů z bylin jako například z anýzu, koriandru, máty nebo fenyklu, které pomáhají
předcházet nepříjemným problémům s nadýmáním a podporují trávení. Tento produkt
podporuje vaše každodenní trávení a přispívá k udržení rovnováhy trávicích plynů ve vašem zažívacím ústrojí.
Podpořte rovnováhu vaší střevní mikrobioty na
při cestování nebo objevování nových gastronomických zážitků? Doplněk stravy
Biopron Forte s probiotickou kvasinkou Saccharomyces boulardii, laktobacily a prebiotiky vám poskytne tři aktivní složky pro trojí doplnění střevní mikrobioty. Biopron Forte je doporučován
pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty nejen na cestách nebo při průjmu.
Vyzkoušejte
NOVINKU pro expertní péči o střeva a podporu práce těla s tuky a cukry. Doplněk stravy
BIOPRON® Metabolic obsahuje patentovaný probiotický komplex Synbio, patentovanou prebiotickou vlákninu KiOtransine® a další aktivní látky (rostlinné steroly, cholin, vitaminy B6, B12 a E).
BIOPRON® Metabolic je určen
zejména pro osoby, které si přejí dlouhodobě udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi díky obsaženým rostlinným sterolům, pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty, práce těla s tuky a cukry a také pro podporu imunitního systému díky obsahu vitaminů B6 a B12.