Nedostatek vitamínu D nehrozí jen v zimě, ale také na jaře
Publikováno: 01.04.2020
Zobrazení: 16662
V zimních měsících trpí nedostatkem vitamínu D až 50 % populace. Proč právě v zimě? Protože část vitamínu D vzniká přímým působením slunečních paprsků na naši pokožku. Je-li na podzim a v zimě málo sluníčka, máme i málo „déčka“. Dostatek vitamínu D podporuje normální funkci imunitního systému. Naopak dlouhodobý nedostatek vitamínu D může mít pro tělo nepříznivý dopad, a proto je důležité vědět, jak jeho nedostatek rozpoznat a z jakých zdrojů ho organismu doplnit.
Vitamín D a jeho funkce
Vitamín D se vyskytuje ve dvou formách D2 a D3. Zastupuje nespočet funkcí v lidském organismu. Především podporuje fyziologické vstřebávání a využití vápníku a fosforu, čímž přispívá k udržení normálního stavu kostí. Podporuje také imunitní systém. A právě v zimním období máme vitamínu D nejméně, protože nejpřirozenější zdrojem vitamínu D je sluneční UVB záření, a proto ti, kteří tráví celé dny zavření v práci či doma, jsou nedostatkem vitamínu D ohroženi nejvíce.
Proč je vitamín D pro organismus tak důležitý?
- Přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu.
- Přispívá k normální hladině vápníku v krvi.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí, svalů a zubů.
- Podporuje normální funkci imunitního systému.
- Podílí se na procesu dělení buněk.
Nedostatek vitamínu D
Dlouhodobý nedostatek vitaminu D je příčinou vážných změn kostí. U dětí vzniká rachitida, u dospělých osteomalacie (měknutí a deformita kostí). To je však onemocnění, které se vyskytovalo převážně v minulosti.
Sluneční záření
Lidské tělo je schopno si
vitamín D samo vytvořit, ale pouze tehdy, je-li pokožka vystavena
slunečním paprskům, a to po dobu alespoň
15–30 minut několikrát do týdne. Vzhledem k riziku
rakoviny kůže a používání opalovacích krémů s vysokým faktorem je prostup paprsků a syntéza vitamínu D obtížnější. Vhodnější je jeho příjem prostřednictvím stravy nebo jej doplnit také formou
doplňků stravy. Nejlepším zdrojem vitamínu D jsou tučné mořské ryby – sleď, losos a sardinky, mimořádně bohatým zdrojem jsou rybí játra.
Vitamín D je součástí doplňku stravy
Spektrum Energie. Jde o
multivitamin s minerály, obsahující 100 % denní dávky vitamínů v jedné tabletě. Hlavními složkami jsou
vitaminy A, B6, B12, C, D, E, železo, selen a zinek (podporují obranný systém) a
vitamin D (podporuje zdravé kosti a zuby).
Přírodní zdroje vitamínu D
Přírodní zdroje vitamínu D jsou značně omezené, a proto je jen málo potravin, ze kterých ho můžeme získat. Přírodními zdroji vitamínu D jsou mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šitake aj. Vitamínem D jsou obohacovány i některé potraviny (cereálie, jogurty, džusy aj.). Pokud bychom ale jedli 200 g lososa denně, pokryli bychom tak denní potřebu vitamínu D.
Pozor na nadbytek vitamínu D
Stejně jako je organismu nebezpečný nedostatek vitamínu D, nebezpečný je i jeho nadbytek. I když je předávkování stav nepříliš častý, je důležité o něm vědět. Velké dávky mohou způsobit průjem, zácpu, bolesti hlavy, anorexii, nevolnost, zvracení aj. Příznaky akutní otravy se projevují již po 6 hodinách po užití dávky.