Potraviny prospěšné ledvinám

Potraviny prospěšné ledvinám

Publikováno: 01.04.2020

Zobrazení: 122

Světový den ledvin každoročně připadá na druhý čtvrtek v březnu. Tento den je vyhlašován Mezinárodní federací pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologickou společností. Cílem Světového dne ledvin je seznámit širokou veřejnost s problematikou onemocnění ledvin včetně dopadů na naše zdraví a možné prevence. Mnoho nefrologických ambulancí a dialyzačních středisek v tento den provádí bezplatné vyšetření ledvin. Zdraví ledvin je ale také otázkou výživy. Přinášíme vám seznam potravin, kterými můžeme také podpořit zdraví ledvin.

Zdravá výživa a ledviny

Ledviny pomáhají odstranit zbytečnou vodu, odpadní látky a toxiny z těla ve formě moči a udržují rovnováhu tekutin a elektrolytů. Aby ledviny správně fungovaly, je nutné zaměřit pozornost také na výživu, která může ovlivňovat jejich kondici. Pokud patříte mezi ty, kteří se s onemocněním ledvin již potýkají, je nutné výživu konzultovat s lékařem. Doporučeno je nutné omezit zejména potraviny obsahující sodík, draslík a fosfor. Zdravá a pestrá strava je to, co zdraví ledvin může podpořit. Složky výživy, které díky některým potravinám získáme, správné funkci ledvin napomáhají. Mezi potraviny, které zdraví ledvin podpoří, patří:
 
  • Brusinky
Brusinky jsou snad nejznámější potravinou spojovanou s močovými cestami. Brusinky obsahují rostlinné látky třísloviny zvané proantokyanidiny. Brusinky můžeme konzumovat jak v čerstvé, tak sušené formě. Kanadské brusinky jsou dále bohatým zdrojem bioflavonoidů, fenolových sloučenin, antokyanů a jiných přírodních látek.
 

Urinal, síla přírody pro podporu zdraví ledvin

Extrakt z kanadských brusinek je také součástí doplňku stravy Urinal® pro podporu zdraví ledvin. Řada Urinal®  zahrnuje několik produktů, které obsahují složky z kanadských brusinek, sušené šťávy kanadských brusinek nebo vysoce koncentrovaný extrakt z kanadských brusinek. Urinal akut obsahuje také extrakt ze zlatobýlu obecného a vitamín D. Zlatobýl obecný přispívá ke správné funkci močového měchýře a dolních močových cest. Vitamín D přispívá ke správné funkci imunitního systémuUrinal® je možno užívat současně s antibiotiky. 
 

  • Borůvky
Borůvky patří mezi nejlepší přírodní zdroje antioxidantů s protizánětlivými účinky. Borůvky jsou skvělou superpotravinou s vysokým obsahem vitamínu C, kyseliny listové a manganu nejen pro podporu zdraví ledvin, ale i zdraví srdce.
 
  • Červené masité papriky
Červené papriky jsou výbornou potravinou pro ledviny, protože pomáhají rozkládat toxiny v krevním oběhu a díky tomu snižují zátěž ledvin. Papriky jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, vlákniny a vitamínů A a B.
 
  • Olivový olej
Kyselina olejová v olivovém oleji obsažená snižuje oxidační poškození ledvin a její polyfenoly pomáhají snižovat množství zánětů a podporují celkové zdraví ledvin.
 
  • Cibule
Díky svým antioxidačním vlastnostem cibule pomáhá čistit a detoxikovat ledviny a podporuje jejich celkové zdraví. Cibule má vysoký obsah chromu potřebný pro dobrou funkci ledvin.
 
  • Bílek
Vaječný bílek je vhodnou potravinou při onemocnění ledvin, protože obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny bez přílišné zátěže na ledviny. Bílek obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro správnou funkci ledvin.
 
  • Zelí
Zelí je bohatým zdrojem silných antioxidantů, které pomáhají chránit ledviny před poškozením volnými radikály. Kromě toho je zelí bohaté na vitamíny B, C a K, podporující zdraví ledvin.
 
  • Houby Shiitake
Houby Shiitake jsou vhodnou potravinou při ledvinové dietě, která vyžaduje omezení živočišných bílkovin. Konzumace hub Shiitake pomáhá doplnit tělu vitamíny skupiny B, mědi, manganu, selenu, rostlinných bílkovin a nestravitelné vlákniny.
 
  • Ananas
V ananasu bychom našli enzym bromelain, který pomáhá zmírňovat projevy zánětu, ale i vlákninu, vitamíny skupiny B a mangan. Ananas obsahuje málo draslíku, a proto je vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.
Narušení funkce ledvin
03.02.2020

Narušení funkce ledvin

Všem dobře známé pojmy jako akutní infarkt myokardu či cévní mozková příhoda jsou jak odbornou, tak laickou veřejností vnímány jako stavy, které vyžadují okamžitý diagnostický i léčebný přístup. Pojem akutní poškození ledvin je oproti tomu spojen s mnohem menšími obavami. I to je jeden z důvodů, proč je tak nutné zaměřit se na prevenci onemocnění ledvin. Včasné rozpoznání, vyhodnocení a léčba jsou nezbytné pro snížení výskytu onemocnění ledvin v populaci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 767
Ledviny – funkce, problematika a poruchy
29.01.2020

Ledviny – funkce, problematika a poruchy

Nemocnými ledvinami trpí mnoho z nás, ale ne každý o onemocnění ledvin ví. Onemocnění ledvin je záludné v tom, že nemocného většinou nebolí. Nemocný často vyhledá lékaře pozdě. Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. K vyšetření ledvin se používají různé, většinou bezbolestné metody, které o stavu ledvin podají rychlý výsledek. Jaké symptomy by nás měly varovat a vést k lékaři?

Přečtěte si více
Zobrazení: 3507
Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků
05.02.2010

Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků

Omega-3 mastné kyseliny představují potenciální přínos pro skupinu obyvatelstva se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 119