Borůvky patří mezi nejlepší přírodní
zdroje antioxidantů s protizánětlivými účinky.
Borůvky jsou skvělou
superpotravinou s vysokým obsahem
vitamínu C, kyseliny listové a manganu nejen pro podporu
zdraví ledvin, ale i zdraví srdce.
Červené papriky jsou výbornou potravinou pro
ledviny, protože pomáhají
rozkládat toxiny v krevním oběhu a díky tomu
snižují zátěž ledvin.
Papriky jsou velmi bohatým zdrojem
vitamínu C,
kyseliny listové, vlákniny a vitamínů A a B.
Kyselina olejová v olivovém oleji obsažená
snižuje oxidační poškození ledvin a její polyfenoly pomáhají
snižovat množství zánětů a podporují celkové
zdraví ledvin.
Díky svým
antioxidačním vlastnostem cibule pomáhá
čistit a
detoxikovat ledviny a podporuje jejich celkové
zdraví. Cibule má vysoký obsah
chromu potřebný pro dobrou
funkci ledvin.
Vaječný bílek je vhodnou potravinou při
onemocnění ledvin, protože obsahuje vysoce kvalitní
bílkoviny bez přílišné zátěže na ledviny.
Bílek obsahuje
esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro správnou
funkci ledvin.
Zelí je bohatým zdrojem silných
antioxidantů, které pomáhají
chránit ledviny před poškozením volnými radikály. Kromě toho je zelí bohaté na
vitamíny B, C a K, podporující
zdraví ledvin.
Houby Shiitake jsou vhodnou potravinou
při ledvinové dietě, která vyžaduje omezení živočišných bílkovin. Konzumace hub Shiitake pomáhá doplnit tělu
vitamíny skupiny B, mědi, manganu, selenu, rostlinných bílkovin a nestravitelné vlákniny.
V ananasu bychom našli enzym
bromelain, který pomáhá
zmírňovat projevy zánětu, ale i
vlákninu, vitamíny skupiny B a mangan. Ananas obsahuje málo draslíku, a proto je vhodný pro pacienty s
onemocněním ledvin.