Zima na talíři? Zkuste pokrmy, které zahřejí a dodají energii!

Zima na talíři? Zkuste pokrmy, které zahřejí a dodají energii!

Publikováno: 24.01.2024

Zobrazení: 299

Pokud si v zimním období namísto zeleninového salátu dáváte raději hutnou zeleninovou polévku, děláte dobře. Teplé pokrmy z dýně, batátů, červené řepy, hlívy ústřičné a jablek zahřejí zevnitř a dodají energii. Které pokrmy by určitě neměly na zimním talíři chybět?

Zelná polévka s dýní 

Polévky husté tak, že v nich stojí lžíce, výborně zasytí, a proto mohou být skvělou večeří i obědem. V chladných dnech zahřeje tělo zelná polévka s dýní.

Ingredience: 300 g kvalitní klobásy, olej, kysané zelí, dýně, brambory, česnek, cibule, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kmín, sladká červená paprika, bujón, hladká mouka.

Postup: Na oleji orestujte cibulku a klobásu, zasypte hladkou moukou a upražte jíšku. Přidejte česnek, papriku, kmín a odstavte. Zelí propláchněte, je-li příliš kyselé a dejte vařte společně s novým kořením, bobkovým listem a bujónem. Poté, co zelí změkne, vmíchejte připravenou klobásovou směs, nakrájené brambory a dýni, dochuťte solí, pepřem a vařte cca 20 minut. Polévka je báječná s čerstvým pečivem a kopečkem zakysané smetany. 

Dýňová polévka s pomerančem

Zimu bez dýňové polévky si umí představit jen málokdo!

Ingredience: máslová dýně, cibule, česnek, mrkev, máslo, zeleninový bujón, sůl, pepř, pomeranč, mletý zázvor, pomeranč, smetana na šlehání, zakysaná smetana.

Postup: Dýni nakrájíme na menší kousky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme česnek, zeleninu, zeleninový bujón, dochutíme mletým zázvorem, solí a pepřem. Vaříme, než je dýně měkká, a poté rozmixujeme tak, aby byla polévka hladká. Přidáme smetanu a šťávu z jednoho pomeranče. Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany. Podáváme s čerstvým pečivem.  

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Gurmánský zážitek představuje polévka s hlívou ústřičnou. A jsme si jisti, že Vás překvapí, jak báječně může hlíva chutnat.

Ingredience: cibule, lžíce másla, hlíva ústřičná, brambory, česnek, chilli papričky, kmín, majoránka, paprika, sůl, pepř.

Postup: Na másle osmahněte cibulku, přidejte pokrájenou hlívu a česnek. Vše krátce smažte. Přidejte papriku a další koření. Nechte, aby se všechny ingredience spojily a po chvíli přilejte cca litr vody a vložte brambory pokrájené na kostičky. Nechte povařit, než brambory změknou. Polévku je třeba zahustit jíškou a krátce povařit. Ozdobte petrželkou, chilli papričkami a pak už zbývá jen popřát dobrou chuť!  

Pečená jablka s medem, skořicí a ořechy

Pečená jablka představují nesmírně jednoduchý dezert, jehož příprava vám zabere 5 minut a úspěch je zaručen!

Ingredience: jablka, máslo, med, skořice, cukr, vlašské ořechy

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem, medem, ořechy a máslem a naskládáme do zapékací misky. Mírně podlijeme vodou a pečeme cca 20 minut. Ještě teplá jablka podáváme.  

Batátové hranolky s uzenou paprikou

Batáty nakrájejte do tvaru hranolků. V míse smíchejte olivový olej, uzenou papriku, sůl a česnek. V olejové směsi batáty obalte a poté je rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut v předehřáté troubě na 180. Sladké brambory, jak se také batáty označují, mohou být samostatným pokrmem. Zkuste k nim např. jogurtový dip s bylinkami a kuřecí steak.  Báječně však chutnají i samotné. 

Zdraví v zimě podpoří Biopron a Walmark

Se zimním počasím je spojený častější výskyt respiračních onemocnění, jejichž léčba bývá v některých případech spojena s užíváním antibiotik. Nezapomeňte během a po užívání antibiotik obohatit jídelníček kvalitními probiotiky, která podporují obnovu rovnováhy střevní mikrobioty. Spolehněte se proto na Biopron9 PREMIUMjedničku na trhu mezi probiotiky. Biopron nabízí také další vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. V zimě je vhodný také doplněk stravy Biopron9 Immunity, který obsahuje navíc také vitamin D3, který přispívá k normální funkci imunitního systému.
 
A protože řeč byla o hlívě ústřičné, zkuste také tu ze žluté řady od Walmarku. Hlíva ústřičná PLUS je vysoce kvalitní extrakt hlívy ústřičné obohacený o echinaceu a rakytník pro každodenní podporu imunity. Echinacea a rakytník přispívají ke správné funkci imunitního systému. V zimě je vhodné obohatit jídelníček také doplňkem stravy Beta Glukan 200 mg PREMIUM, což je výrobek prémiové kvality s přírodními beta glukany z kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Vysoká dávka beta glukanu obohacena o šípek a černý bez které podpoří nejen imunitu, ale také zdraví dýchacích cest. S Klubem zdraví se zimy a nachlazení bát nemusíte!

  
    

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.