Podzim na talíři vybízí k teplým receptům, které zahřejí! Máme pro vás několik tipů

Podzim na talíři vybízí k teplým receptům, které zahřejí! Máme pro vás několik tipů

Publikováno: 29.10.2021

Zobrazení: 94

S příchodem podzimu se mění nejen naše chutě, ale také nabídka sezónních surovin. Svěží zeleninové saláty nahrazují hutné zeleninové polévky a dezerty s typicky podzimním ovocem.  Podzim je plný vůní a chutí. Voní skořicí, jablky a dýněmi. Které pokrmy by určitě neměly na vaší podzimní tabuli chybět?

Podzimní zelná polévka s dýní

Polévky husté tak, že v nich stojí lžíce, výborně zasytí, a proto mohou být skvělou večeří i obědem. V chladných dnech zahřeje tělo zelná polévka s dýní.

Ingredience: 300 g kvalitní klobásy, olej, kysané zelí, dýně, brambory, česnek, cibule, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kmín, sladká červená paprika, bujón, hladká mouka.

Postup: Na oleji orestujte cibulku a klobásu, zasypte hladkou moukou a upražte jíšku. Přidejte česnek, papriku, kmín a odstavte. Zelí propláchněte, je-li příliš kyselé a dejte vařte společně s novým kořením, bobkovým listem a bujónem. Poté, co zelí změkne, vmíchejte připravenou klobásovou směs, nakrájené brambory a dýni, dochuťte solí, pepřem a vařte cca 20 minut. Polévka je báječná s čerstvým pečivem a kopečkem zakysané smetany.
 

Dýňová polévka s pomerančem

Podzim bez dýňové polévky si umí představit jen málokdo, a proto recept na ni nemůže chybět.

Ingredience: máslová dýně, cibule, česnek, mrkev, máslo, zeleninový bujón, sůl, pepř, pomeranč, mletý zázvor, pomeranč, smetana na šlehání, zakysaná smetana.

Postup: Dýni nakrájíme na menší kousky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme česnek, zeleninu, zeleninový bujón, dochutíme mletým zázvorem, solí a pepřem. Vaříme, než je dýně měkká, a poté rozmixujeme tak, aby byla polévka hladká. Přidáme smetanu a šťávu z jednoho pomeranče. Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany. Podáváme s čerstvým pečivem.
 

Pečená jablka s medem, skořicí a ořechy

Pečená jablka představují nesmírně jednoduchý dezert, jehož příprava vám zabere 5 minut a úspěch je zaručen!

Ingredience: jablka, máslo, med, skořice, cukr, vlašské ořechy

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem, medem, ořechy a máslem a naskládáme do zapékací misky. Mírně podlijeme vodou a pečeme cca 20 minut. Ještě teplá jablka podáváme.
 

Podzimní čokoládové cookies s pomerančem a skořicí

Pokud vás během dlouhých podzimních večerů „honí mlsná“, čokoládové sušenky nejen výborně chutnají, ale jsou i rychle hotové.

Ingredience: 200 g kvalitní hořké čokolády, 150 g polohrubé mouky, 125 g cukru, 125 g másla, 1 lžička kakaa, 1 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořice a pomerančová kůra.

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme rozehřátou čokoládu (100 g) a vyšleháme hladkou směs. Přidáme ostatní ingredience včetně 100 g čokolády rozsekané na malé kousky. Promícháme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut při teplotě 180 °C.
 

Podzimní punč se zázvorem

Až přijdete z podzimní procházky, podzimní punč zahřeje nejen tělo, ale i mysl.

Ingredience: ovocný čaj, čerstvý zázvor, pomeranč, med, skořice

Postup: Uvaříme ovocný čaj, do kterého nakrájíme zázvor na tenké plátky. Necháme cca 10 minut louhovat a poté slijeme. Přidáme šťávu z pomeranče, špetku skořice a dochutíme medem. Ozdobíme plátkem pomeranče a podáváme.
  

Podzimní zdraví podpoří Biopron

podzimním počasím je spojený také častější výskyt respiračních infekcí, jejichž léčba bývá v některých případech spojena s užíváním antibiotik. Nezapomeňte během užívání antibiotik obohatit jídelníček kvalitními probiotiky, která podporují obnovu střevní mikrobioty. Spolehněte se proto na jedničku na trhu, kterou je Biopron. Biopron® nabízí vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Podpora střevní mikrobitoy, to je Biopron.
  
    

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.


 
Vitamin C a zinek – spolehlivá podpora imunity u dětí (nejen) v zimě
22.09.2021

Vitamin C a zinek – spolehlivá podpora imunity u dětí (nejen) v zimě

Dětský organismus má v zimě napilno. Kromě náročného vývoje musí čelit častým nachlazením, zejména pokud navštěvují dětský kolektiv. Kolik ztratí energie a zda je jeho imunitní systém v dostatečné kondici aby odolal, mohou ovlivňovat i přijaté vitaminy a minerály.
 

Přečtěte si více
Zobrazení: 1513
Co odkrývají potíže se slinivkou a játry
20.06.2018

Co odkrývají potíže se slinivkou a játry

Játra a slinivka patří mezi nejdůležitější orgány našeho těla a není radno si s nimi zahrávat. Jejich onemocnění znamená v mnoha případech velmi vážný, mnohdy i život ohrožující stav. Nikdy však nepřichází ze dne na den, ale vysílá předem varovné signály, které bychom neměli ignorovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 24615
Užijte si hygge podzim!
07.10.2021

Užijte si hygge podzim!

Podle zprávy World Happiness Report, kterou sestavuje Organizace spojených národů, patří Dánsko mezi nejšťastnější národy světa. Nebude proto žádným překvapením, že právě z Dánska pochází životní styl plný pohody a klidu, který je známý jako „hygge“. Česká republika se v žebříčku OSN umístila na 18. místě, tak proč se Dány neinspirovat? Díky našim hygge tipům si budete podzim, navzdory nevlídnému počasí, užívat!  

Přečtěte si více
Zobrazení: 380