Podzim na talíři vybízí k teplým receptům, které zahřejí! Máme pro vás několik tipů
Publikováno: 29.10.2021
Zobrazení: 127
S příchodem podzimu se mění nejen naše chutě, ale také nabídka sezónních surovin. Svěží zeleninové saláty nahrazují hutné zeleninové polévky a dezerty s typicky podzimním ovocem. Podzim je plný vůní a chutí. Voní skořicí, jablky a dýněmi. Které pokrmy by určitě neměly na vaší podzimní tabuli chybět?
Podzimní zelná polévka s dýní
Polévky husté tak, že v nich stojí lžíce, výborně zasytí, a proto mohou být skvělou večeří i obědem. V chladných dnech zahřeje tělo zelná polévka s dýní.
Ingredience: 300 g kvalitní klobásy, olej, kysané zelí, dýně, brambory, česnek, cibule, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kmín, sladká červená paprika, bujón, hladká mouka.
Postup: Na oleji orestujte cibulku a klobásu, zasypte hladkou moukou a upražte jíšku. Přidejte česnek, papriku, kmín a odstavte. Zelí propláchněte, je-li příliš kyselé a dejte vařte společně s novým kořením, bobkovým listem a bujónem. Poté, co zelí změkne, vmíchejte připravenou klobásovou směs, nakrájené brambory a dýni, dochuťte solí, pepřem a vařte cca 20 minut. Polévka je báječná s čerstvým pečivem a kopečkem zakysané smetany.
Dýňová polévka s pomerančem
Podzim bez dýňové polévky si umí představit jen málokdo, a proto recept na ni nemůže chybět.
Ingredience: máslová dýně, cibule, česnek, mrkev, máslo, zeleninový bujón, sůl, pepř, pomeranč, mletý zázvor, pomeranč, smetana na šlehání, zakysaná smetana.
Postup: Dýni nakrájíme na menší kousky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme česnek, zeleninu, zeleninový bujón, dochutíme mletým zázvorem, solí a pepřem. Vaříme, než je dýně měkká, a poté rozmixujeme tak, aby byla polévka hladká. Přidáme smetanu a šťávu z jednoho pomeranče. Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany. Podáváme s čerstvým pečivem.
Pečená jablka s medem, skořicí a ořechy
Pečená jablka představují nesmírně jednoduchý dezert, jehož příprava vám zabere 5 minut a úspěch je zaručen!
Ingredience: jablka, máslo, med, skořice, cukr, vlašské ořechy
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem, medem, ořechy a máslem a naskládáme do zapékací misky. Mírně podlijeme vodou a pečeme cca 20 minut. Ještě teplá jablka podáváme.
Podzimní čokoládové cookies s pomerančem a skořicí
Pokud vás během dlouhých podzimních večerů „honí mlsná“, čokoládové sušenky nejen výborně chutnají, ale jsou i rychle hotové.
Ingredience: 200 g kvalitní hořké čokolády, 150 g polohrubé mouky, 125 g cukru, 125 g másla, 1 lžička kakaa, 1 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořice a pomerančová kůra.
Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme rozehřátou čokoládu (100 g) a vyšleháme hladkou směs. Přidáme ostatní ingredience včetně 100 g čokolády rozsekané na malé kousky. Promícháme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut při teplotě 180 °C.
Podzimní punč se zázvorem
Až přijdete z podzimní procházky, podzimní punč zahřeje nejen tělo, ale i mysl.
Ingredience: ovocný čaj, čerstvý zázvor, pomeranč, med, skořice
Postup: Uvaříme ovocný čaj, do kterého nakrájíme zázvor na tenké plátky. Necháme cca 10 minut louhovat a poté slijeme. Přidáme šťávu z pomeranče, špetku skořice a dochutíme medem. Ozdobíme plátkem pomeranče a podáváme.
Podzimní zdraví podpoří Biopron
S
podzimním počasím je spojený také častější výskyt
respiračních infekcí, jejichž léčba bývá v některých případech spojena s
užíváním antibiotik. Nezapomeňte
během užívání antibiotik obohatit jídelníček kvalitními
probiotiky, která podporují obnovu střevní mikrobioty. Spolehněte se proto na
jedničku na trhu, kterou je
Biopron. Biopron
® nabízí vysoce kvalitní
probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá
různé potřeby a
cílové skupiny. Podpora střevní mikrobitoy, to je
Biopron.