Jídelníček pro zahřátí těla
Publikováno: 28.11.2023
Zobrazení: 540
Pokud ve Vašem podzimním a zimním jídelníčku převažují zeleninové saláty, není se čemu divit, že je Vám stále chladno. Pokrmy z čerstvé zeleniny je vhodné konzumovat v létě, protože mají schopnost organismus ochlazovat. V chladných měsících se vyplatí zařadit do jídelníčku potraviny, které organismus zahřejí, a navíc podpoří imunitu a dodají energii. Víte, co by ve Vašem podzimním a zimním jídelníčku nemělo chybět?
Lokální a sezónní ovoce a zelenina
Podzim je bohatý na sezónní ovoce a zeleninu z lokálních zdrojů. Skvělá jsou hlavně jablka a hrušky, ze zeleniny dýně a kořenová zelenina. Zapomínat bychom neměli na různá semínka a ořechy, která jsou důležitá pro svůj vysoký obsah omega-3 mastných kyselin pro zdravé srdce, mozek i zrak. Vhodné jsou luštěniny, na které bohužel často zapomínáme. Organismus v chladných měsících ocení také pečené maso, pečenou zeleninu a hutné zeleninové polévky. Podzimní a zimní pokrmy by měly vonět česnekem, zázvorem, skořicí a muškátovým oříškem. Díky těmto potravinám přirozeně eliminujete tropické a subtropické ovoce, které organismus ochlazuje, což je v podzimním a zimním období nežádoucí.
Co pro zahřátí doporučuje tradiční čínská medicína?
Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny na ty, které organismus ochlazují a detoxikují. Jde o potraviny, které preferujeme hlavně v létě (hlávkový salát, tropické a subtropické ovoce, rajčata, okurky, ovocné a zeleninové šťávy). Oproti tomu podzim a zima jsou stvořené pro potraviny se zcela opačným, zahřívacím účinkem. Tyto potraviny tělo zahřejí zevnitř a dodají energii.
Co dobrého si dát, když je venku zima?
Mezi zahřívací potraviny patří podzimní ovoce jako jablka, švestky a hrušky, polévky, omáčky, ořechy a semínka, kozí mléko a sýry, jehněčí, vepřové a drůbeží maso, dýně, pórek, fenykl, cibule, česnek, skořice, badyán, zázvor, muškátový oříšek, kari, kmín, hřebíček, pepř.
Ačkoliv dnes, a to zejména mezi dětmi, nejsou polévky příliš oblíbené, už naše babičky věděly, že polévka je grunt. Podzim je ideální období pro hutné zeleninové polévky, které jsou zdravé, zasytí, a navíc zahřejí organismus. Na podzim tělo ocení dlouho vařené masové vývary, v době nachlazení je ideální slepičí vývar.
Mezi typické zahřívací koření patří skořice, která je oblíbenou součástí nejen koláčů, ale také nápojů jako je punč, svařené víno a čaj. Kromě skořice zahřeje organismus také muškátový oříšek, badyán, kardamon, kurkuma a pepř.
Díky obsahu látky zvané gingerol, zázvor stimuluje a zahřívá organismus, a proto je skvělý také při kašli a nachlazení.
Med je známým pomocníkem proti chřipce a nachlazení, ale umí také zahřát organismus. Med je vhodný nejen do nápojů, ale také do mnoha dezertů.
Zatímco v létě na stole nesmí chybět svěží zeleninový salát, v zimě zařaďte do jídelníčku zeleninu v tepelně upravené formě v podobě hutných polévek, které mohou nahradit i večeři.
Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také díky schopnosti zahřát organismus. Luštěniny navíc podpoří trávení a navodí pocit sytosti.
I když má sušené ovoce o něco méně vitamínů než syrové, množství ostatních zdravých látek bývá zachováno. Sušené ovoce je zdravou pochoutkou, který umí i zahřát organismus.
Jídlem ke zdraví
Pokud máte pocit, že ve Vašem jídelníčku během chladných měsíců chybí dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, a vaše strava není dost vyvážená a bohatá na živiny, podpořte celkové zdraví a také imunitu prostřednictvím doplňků stravy z naší pestré nabídky. Nyní navíc najdete na našem e-shopu limitované edice některých produktů, jejich velkou výhodou jsou tablety navíc. Chcete-li podpořit imunitu a celkové zdraví mimořádně výhodně, prohlédněte si naši nabídku, ve které najdete např.
- Doporučujeme také Biopron 9 Immunity, prémiový produkt z řady Biopron doplňující probiotika a prebiotika pro každodenní péči o střevní mikrobiotu a vitamin D3 pro podporu imunitního systému.
- Vyzkoušejte také oblíbený SOLARVIT DuoEffect D3+ K2. Kombinace vitaminu D3 a vitamin K2 v jedné tobolce pro podporu imunity a k udržení normálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů.