Nalaďte se na podzimní jídelníček pro zahřátí těla
Publikováno: 30.09.2021
Zobrazení: 328
Zatímco v létě konzumujeme potraviny, které organismus zchladí, na podzim je třeba změnit jídelníček a dodat tělu teplo. Cílem podzimního jídelníčku je nejen zahřát organismus, ale také podpořit imunitu a získat energii. Víte, kterými potravinami obohatit jídelníček, aby vám na podzim nebyla zima?
Lokální a sezónní ovoce a zelenina
V
podzimním jídelníčku by nemělo chybět
sezónní ovoce a zelenina z lokálních zdrojů jako jsou například švestky, jablka a hrušky, ze zeleniny dýně, pórek a patizon. Důležitá jsou také semínka a ořechy pro svůj vysoký obsah
omega-3. Podzim je příležitostí, kdy si můžeme
nasušit houby a naložit zelí. Díky těmto potravinám v podzimním jídelníčku tak přirozeně eliminujeme tropické a subtropické ovoce, které organismus ochlazuje, což je v podzimním a zimním období nežádoucí.
Potraviny z pohledu tradiční čínské medicíny
Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny na ty, které organismus ochlazují a detoxikují. Jde o potraviny, které preferujeme hlavně v létě (hlávkový salát, tropické a subtropické ovoce, rajčata, okurky, ovocné a zeleninové šťávy). Oproti tomu
podzim a zima jsou stvořené pro
potraviny se zcela opačným,
zahřívacím účinkem, a proto bychom měli konzumovat potraviny, které tělo
zahřejí zevnitř a dodají energii.
Co dobrého si dát na podzim?
Mezi
zahřívací potraviny patří podzimní ovoce jako jablka, švestky a hrušky, polévky, omáčky, ořechy a semínka, kozí mléko a sýry, jehněčí, vepřové a drůbeží maso, dýně, pórek, fenykl, cibule, česnek, skořice, badyán, zázvor, muškátový oříšek, kari, kmín, hřebíček, pepř.
Ačkoliv dnes, a to zejména mezi dětmi, nejsou polévky příliš oblíbené, už naše babičky věděly, že
polévka je grunt. Podzim je ideální období pro
hutné zeleninové polévky, které jsou zdravé, zasytí, a navíc
zahřejí organismus. Na podzim tělo ocení
dlouho vařené masové vývary, v době nachlazení je ideální slepičí vývar.
Mezi typické
zahřívací koření patří skořice, která je oblíbenou součástí nejen koláčů, ale také nápojů jako je punč, svařené víno a čaj. Kromě skořice zahřeje organismus také muškátový oříšek, badyán, kardamon, kurkuma a pepř.
Díky obsahu látky zvané gingerol,
zázvor stimuluje a zahřívá organismus, a proto je skvělý také při kašli a nachlazení.
Med je známým pomocníkem proti chřipce a nachlazení, ale umí také
zahřát organismus. Med je vhodný nejen do nápojů, ale také do mnoha dezertů.
Zatímco v létě na stole nesmí chybět svěží zeleninový salát, v zimě zařaďte do jídelníčku
zeleninu v tepelně upravené formě v podobě hutných polévek, které mohou nahradit i večeři.
Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také díky schopnosti
zahřát organismus. Luštěniny navíc podpoří trávení a navodí pocit sytosti.
I když má
sušené ovoce o něco méně vitamínů než syrové, množství ostatních zdravých látek bývá zachováno.
Sušené ovoce je zdravou pochoutkou, který umí i
zahřát organismus.
Podzimní podpora zdraví, to je Cetebe Immunity FORTE!
Díky pestrému a vyváženému jídelníčku je organismus schopen bránit se mnoha onemocněním.
Během podzimního období, kdy je vyšší výskyt respiračních infekcí, je vhodné využít také
doplňky stravy. Zásobte organismus zejména
vitaminem C, vitaminem D a zinkem, které přispívají k
normální funkci imunitního systému. Všechny tyto látky obsahuje doplněk stravy
Cetebe Immunity FORTE. Hledáte-li doplněk stravy pro podzimní a zimní období,
Cetebe Immunity FORTE je tou správnou volbou!