Nalaďte se na podzimní jídelníček pro zahřátí těla

Nalaďte se na podzimní jídelníček pro zahřátí těla

Publikováno: 30.09.2021

Zobrazení: 328

Zatímco v létě konzumujeme potraviny, které organismus zchladí, na podzim je třeba změnit jídelníček a dodat tělu teplo. Cílem podzimního jídelníčku je nejen zahřát organismus, ale také podpořit imunitu a získat energii. Víte, kterými potravinami obohatit jídelníček, aby vám na podzim nebyla zima?

Lokální a sezónní ovoce a zelenina

podzimním jídelníčku by nemělo chybět sezónní ovoce a zelenina z lokálních zdrojů jako jsou například švestky, jablka a hrušky, ze zeleniny dýně, pórek a patizon. Důležitá jsou také semínka a ořechy pro svůj vysoký obsah omega-3. Podzim je příležitostí, kdy si můžeme nasušit houby a naložit zelí. Díky těmto potravinám v podzimním jídelníčku tak přirozeně eliminujeme tropické a subtropické ovoce, které organismus ochlazuje, což je v podzimním a zimním období nežádoucí.
 

Potraviny z pohledu tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny na ty, které organismus ochlazují a detoxikují. Jde o potraviny, které preferujeme hlavně v létě (hlávkový salát, tropické a subtropické ovoce, rajčata, okurky, ovocné a zeleninové šťávy). Oproti tomu podzim a zima jsou stvořené pro potraviny se zcela opačným, zahřívacím účinkem, a proto bychom měli konzumovat potraviny, které tělo zahřejí zevnitř a dodají energii.
 

Co dobrého si dát na podzim?

Mezi zahřívací potraviny patří podzimní ovoce jako jablka, švestky a hrušky, polévky, omáčky, ořechy a semínka, kozí mléko a sýry, jehněčí, vepřové a drůbeží maso, dýně, pórek, fenykl, cibule, česnek, skořice, badyán, zázvor, muškátový oříšek, kari, kmín, hřebíček, pepř.
 
  • Polévky
Ačkoliv dnes, a to zejména mezi dětmi, nejsou polévky příliš oblíbené, už naše babičky věděly, že polévka je grunt. Podzim je ideální období pro hutné zeleninové polévky, které jsou zdravé, zasytí, a navíc zahřejí organismus. Na podzim tělo ocení dlouho vařené masové vývary, v době nachlazení je ideální slepičí vývar.
 
  • Okořeňte si život
Mezi typické zahřívací koření patří skořice, která je oblíbenou součástí nejen koláčů, ale také nápojů jako je punč, svařené víno a čaj. Kromě skořice zahřeje organismus také muškátový oříšek, badyán, kardamon, kurkuma a pepř.
 
  • Zázvor
Díky obsahu látky zvané gingerol, zázvor stimuluje a zahřívá organismus, a proto je skvělý také při kašli a nachlazení.
 
  • Med
Med je známým pomocníkem proti chřipce a nachlazení, ale umí také zahřát organismus. Med je vhodný nejen do nápojů, ale také do mnoha dezertů.
 
  • Zelenina
Zatímco v létě na stole nesmí chybět svěží zeleninový salát, v zimě zařaďte do jídelníčku zeleninu v tepelně upravené formě v podobě hutných polévek, které mohou nahradit i večeři.
 
  • Luštěniny
Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také díky schopnosti zahřát organismus. Luštěniny navíc podpoří trávení a navodí pocit sytosti.
 
  • Sušené ovoce
I když má sušené ovoce o něco méně vitamínů než syrové, množství ostatních zdravých látek bývá zachováno. Sušené ovoce je zdravou pochoutkou, který umí i zahřát organismus.
 

Podzimní podpora zdraví, to je Cetebe Immunity FORTE!

Díky pestrému a vyváženému jídelníčku je organismus schopen bránit se mnoha onemocněním.  Během podzimního období, kdy je vyšší výskyt respiračních infekcí, je vhodné využít také doplňky stravy. Zásobte organismus zejména vitaminem C, vitaminem D a zinkem, které přispívají k normální funkci imunitního systému. Všechny tyto látky obsahuje doplněk stravy Cetebe Immunity FORTE.  Hledáte-li doplněk stravy pro podzimní a zimní období, Cetebe Immunity FORTE je tou správnou volbou!
  

  

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  
7 tipů pro přirozené trávení
25.02.2018

7 tipů pro přirozené trávení

Během zimních měsíců se mnozí z nás potýkají se zhoršeným zažíváním – nadýmáním, zácpou, průjmy, těžkým žaludkem... Na vině je hlavně energeticky vydatnější strava a nedostatek pohybu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 11448
Zdravé srdce potřebuje správné palivo
23.02.2018

Zdravé srdce potřebuje správné palivo

Téměř 50 % všech úmrtí v ČR mají na svědomí onemocnění srdce a cév. Jedním z hlavních rizikových faktorů je také životospráva, kterou ale můžete ovlivnit vy sami, rozhodnete-li se, že se budete ke svému srdci chovat ohleduplně.

Přečtěte si více
Zobrazení: 364
Mužský pohlavní hormon může potrápit ženy i muže
21.07.2021

Mužský pohlavní hormon může potrápit ženy i muže

Mužský pohlavní hormon testosteron má zásadní význam pro vývoj a správné fungování mužského organismu. Testosteron ovlivňuje vývoj spermií a rozvoj sekundárních pohlavních znaků jako je např. růst svalové hmoty či hluboký hlas. I když je testosteron spojován především s muži, v malém množství se vyskytuje i u žen. V souvislosti s ním jsou tak kladeny především otázky týkající se zvýšení jeho hladiny u mužů a snížení u žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 364