Jezte barevně a budete fit
Publikováno: 27.08.2018
Zobrazení: 52
Mísa plná čerstvých plodů ze zahrádky je potěšením nejen pro oko. Zářivě červená rajčátka, něžně oranžové meruňky, sluníčkově žlutá paprika, temně fialový lilek a další barevné dobrůtky obsahují přírodní pigmenty, které v lidském těle působí jako velmi účinné antioxidanty. Ty lze bez nadsázky přirovnat k elixíru zdraví a mládí. Chrání totiž organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Přičemž platí, že tento efekt se ještě násobí kombinací různých druhů antioxidantů. O důvod víc, proč se zaměřit na „duhový jídelníček“.
Nezapomínejte ale, že ovoce a zeleninu je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Při tepelné úpravě se totiž většina antioxidantů ničí (z třešňového kompotu, meruňkové marmelády nebo jablečného štrúdlu jich moc nezískáte). Existují ovšem i výjimky, jako třeba mrkev nebo rajčata – ty je naopak výhodnější konzumovat po tepelné úpravě, díky které dochází k lepšímu vstřebávání některých živin. Ale zpátky k barvám. Které by vám v jídelníčku neměly chybět a proč?
Červená pro silné srdce
Pro tuto skupinu je charakteristický vysoký podíl lykopenů, které blahodárně působí na činnost srdce a oběhový systém. Mezi další zdraví prospěšné složky patří antokyany známé hlavně svými protizánětlivými účinky. Kromě toho chrání cévy a močové ústrojí, snižují riziko vzniku nádorových onemocnění, zlepšují paměť a brzdí stárnutí. Látky obsažené v červených plodech také urychlují různé detoxikační procesy, posilují obranyschopnost a podporují látkovou výměnu.
Co jíst: rajčata, červenou papriku, červenou řepu, červené grepy a pomeranče, třešně, brusinky, papáju, granátová jablka, ředkvičky, maliny, červená jablka, červenou čočku a fazole, červené zelí, chilli papričky, červené hrozny, červenou cibuli, jahody, vodní meloun, rebarboru.
Žlutá a oranžová pro zdravé oči
Krásné žlutooranžové zbarvení způsobují karotenoidy (beta karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin, kryptoxanthin a další). Z těchto látek si naše tělo vyrábí vitamin A, který je nezbytný hlavně pro zdravé oči, silné kosti a zuby, ale i hebkou a vláčnou pokožku. Tento důležitý antioxidant funguje také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, protože snižuje hladinu cholesterolu. Podílí se rovněž na výměně starých tkání, zabraňuje tvorbě močových kamenů atd.
Co jíst: mrkev, dýni, pomeranče, mandarinky, žlutou papriku, broskve, mango, meruňky, nektarinky, sladké brambory (batáty), ananasový meloun.
Zelená pro dostatek energie
Potraviny náležící do této skupiny jsou vynikajícím zdrojem zeleného barviva chlorofylu, kterému se často přezdívá „tekuté slunce“ (je zajímavé, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou krevního barviva hemoglobinu). Tento rostlinný pigment má na lidský organismus celou řadu blahodárných účinků: podporuje imunitní systém, pomáhá při hojení ran, působí protizánětlivě, pomáhá zvýšit kvalitu a množství červených krvinek, detoxikuje, reguluje krevní tlak, snižuje kyselost, zásobuje tělo energií, regeneruje unavené oči a působí jako velmi silný antioxidant.
Co jíst: špenát, pórek, mangold, růžičkovou kapustu, bylinky, zelené hroznové víno, avokádo, brokolici, listové saláty, zelená jablka, limetky, chřest, celer, okurky.
Modrá a fialová pro dlouhé mládí
Nádherné modrofialové zabarvení dodávají ovoci a zelenině anthokyany, které snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nádorových chorob, ale také stařecké demence. Pravidelná konzumace potravin z této skupiny podporuje činnost imunitního systému, zpomaluje stárnutí a přispívá k normální funkci močové soustavy (například extrakt z brusinek platí za jeden z nejlepších přírodních pomocníků při zánětech močového měchýře).
Co jíst: švestky, ostružiny, borůvky, bezinky, tmavé hrozny, červené zelí, lilek, černý rybíz, jostu, fialový angrešt, čekanku, třešně, jahody, ředkvičky.
Bílá pro lepší imunitu
Bílé druhy ovoce a zeleniny jsou bohaté na biologicky aktivní látky, které chrání naši imunitu, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a také riziko vzniku nádorových onemocnění, působí jako přírodní diuretikum (zbavují organismus nadbytečných tekutin) a jejich pravidelná konzumace přispívá ke krásné pleti.
Co jíst: květák, kozí bradu, cibuli, česnek, pórek, žampiony, čínské zelí, čekanku, fenykl, celer, pastinák, tuřín, kořen petržele, topinambury, artyčoky, zázvor, bílou ředkev, kokos, liči, banány, bílé broskve a nektarinky.