Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!
Publikováno: 19.06.2019
Zobrazení: 7494
Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickou samosu, originál thajské kari nebo proslulou argentinskou salsu chimichurri? Faktem je, že z cest do exotických zemí si člověk odváží i spoustu kulinářských vzpomínek, které ještě několik let poté omamně voní koriandrem a pravou vanilkou. Pokud ovšem tuto zkušenost nepřebije zážitek v podobě průjmového onemocnění, které každý rok postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zdravá střevní mikroflóra je schopna udržovat rovnováhu i v cizím prostředí.
PROBIOTICKÝ KOMPLEX + S. BOULARDII
Pro náhlé situace nejen na cestách
- Unikátní probiotický komplex na trhu s kombinací S. Boulardii, laktobacilu a prebiotik.
- 3 složky = trojitá obnova střevní mikroflóry.
- Pro dospělé a děti již od ukončeného 6. měsíce.
- Doplněk stravy
|
Více informací >>
|
Ve střevech sídlí až 500 druhů přirozených bakterií, které udržují rovnováhu. Tyto bakterie jsou však schopny řádně plnit svou funkci pouze tehdy, je-li jich ve střevech dostatečné množství a pokud mají optimální životní podmínky. Právě pobyt v exotických zemích může nepříznivě ovlivnit stav naší střevní mikroflóry, ať už kvůli stresu, prudkým teplotním změnám, nadměrné konzumaci alkoholu nebo potravinám a nápojům kontaminovaným bakteriemi, na které naše střeva nejsou zvyklá. Nemluvě o tom, že průjmy a další trávicí potíže si mnozí často způsobí i sami nestřídmostí v jídle (ne všichni dokáží odolat bohaté nabídce luxusních hotelových resortů). Jak se tedy co nejlépe vyhnout „faraonově pomstě“?
Balená voda a drinky bez ledu
Někdy stačí jeden lok vody z hotelového kohoutku nebo pouličního pítka, a máte zaděláno na problém. Nepodceňujte riziko nákazy a pijte výhradně balenou vodu z obchodu. V restauracích požádejte obsluhu, aby otevřela lahev s vodou přímo u vašeho stolu. Pozor také na led, který se vyrábí z vody. Škodlivé bakterie nezničí ani 40% alkohol (když si kostkami ledu ochladíte drink). Balenou vodu používejte i při čištění zubů.

Nanuk z obchodu a ovoce se slupkou
Směsice vůní z pouličních stánků dokáže být velmi podmanivá a bývá těžké odolat všem těm lákadlům. Myslete ale na své zdraví. Volte raději tepelně upravené pokrmy z restaurací a místo kornoutem zmrzliny se osvěžte nanukem zakoupeným v supermarketu.
Častým zdrojem nákazy, která může výrazně narušit naši střevní mikroflóru, mohou být i například:
- nepasterizované šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny
- různé saláty
- zálivky
- mořské plody, například ústřice nabízené ve stáncích podél pobřeží
Než si tato lákadla koupíte, dvakrát zvažte, jestli vám tahle exotická delikatesa stojí za to.
Při konzumaci ovoce a zeleniny vybírejte výhradně plody, které můžete oloupat. Druhy, které je třeba pouze umýt, raději ignorujte.

Gastro zážitky bez přejídání
Ani lahůdky ze švédských stolů v pětihvězdičkových hotelích nemusí být zcela nezávadné, zvlášť pokud tam leží několik hodin. Dvojnásob to platí o vejcích, vaječných pokrmech a salátech s majonézou. Pokud možno, snažte se být při výběru jídla střídmí. Není nutné ochutnat ode všeho něco – od polévek přes grilované speciality až po několik druhů zákusků. Tím, že se budete přejídat, ulehčíte cestu bakteriím, které pak snáze proniknou do střev a mohou způsobit vznik průjmů.
Vlažný čaj místo ledových nápojů
Snažte se také – alespoň pár prvních dnů po příjezdu – vyhýbat delšímu pobytu na slunci. Prudká změna teploty znamená pro tělo výraznou zátěž, která může zapříčinit rozvoj průjmového onemocnění. A při slunění si raději než ledové nápoje dopřejte vlažný čaj. Příchod „faraonovy pomsty“ může urychlit i časté střídání horka a chladu. Také klimatizaci v hotelovém pokoji si nastavte na rozumnou míru, abyste pokaždé nevpadli z tropů rovnou „do lednice“ (odborníci doporučují teplotu mezi 21 až 25 °C).

Vítaný pomocník v podobě probiotik
Dobrý stav střevní mikroflóry lze podpořit také podáváním probiotik, živých mikroorganismů, které by měly být přirozenou součástí mikrobiálního osídlení každého jedince. Mnohem prozíravějším řešením, než jen v skrytu duše doufat, že se vám během dovolené zažívací trable vyhnou, je zahájit včas péči o rovnováhu střevní mikroflóry. Nejméně týden před odjezdem proto začněte užívat Biopron Forte s obsahem unikátního probiotického komplexu živých bakterií, prebiotik a probiotických kvasinek S. Boullardii, který je vhodný pro dospělé a děti od ukončeného 6. měsíce. V užívání pokračujte po celou dobu dovolené a ještě alespoň týden po návratu domů.