Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!

Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!

Publikováno: 19.06.2019

Zobrazení: 1750

Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickou samosu, originál thajské kari nebo proslulou argentinskou salsu chimichurri? Faktem je, že z cest do exotických zemí si člověk odváží i spoustu kulinářských vzpomínek, které ještě několik let poté omamně voní koriandrem a pravou vanilkou. Pokud ovšem tuto zkušenost nepřebije zážitek v podobě průjmového onemocnění, které každý rok postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zdravá střevní mikroflóra je schopna udržovat rovnováhu i v cizím prostředí.

Probiotika Biopron Forte

PROBIOTICKÝ KOMPLEX + S. BOULARDII
Pro náhlé situace nejen na cestách

 

  • Unikátní probiotický komplex na trhu s kombinací S. Boulardii, laktobacilu a prebiotik.
  • 3 složky = trojitá obnova střevní mikroflóry.
  • Pro dospělé a děti již od ukončeného 6. měsíce.
  • Doplněk stravy

Více informací >>

Ve střevech sídlí až 500 druhů přirozených bakterií, které udržují rovnováhu. Tyto bakterie jsou však schopny řádně plnit svou funkci pouze tehdy, je-li jich ve střevech dostatečné množství a pokud mají optimální životní podmínky. Právě pobyt v exotických zemích může nepříznivě ovlivnit stav naší střevní mikroflóry, ať už kvůli stresu, prudkým teplotním změnám, nadměrné konzumaci alkoholu nebo potravinám a nápojům kontaminovaným bakteriemi, na které naše střeva nejsou zvyklá. Nemluvě o tom, že průjmy a další trávicí potíže si mnozí často způsobí i sami nestřídmostí v jídle (ne všichni dokáží odolat bohaté nabídce luxusních hotelových resortů). Jak se tedy co nejlépe vyhnout „faraonově pomstě“?

Balená voda a drinky bez ledu

Někdy stačí jeden lok vody z hotelového kohoutku nebo pouličního pítka, a máte zaděláno na problém. Nepodceňujte riziko nákazy a pijte výhradně balenou vodu z obchodu. V restauracích požádejte obsluhu, aby otevřela lahev s vodou přímo u vašeho stolu. Pozor také na led, který se vyrábí z vody. Škodlivé bakterie nezničí ani 40% alkohol (když si kostkami ledu ochladíte drink). Balenou vodu používejte i při čištění zubů.

shutterstock_1360166453.jpg

Nanuk z obchodu a ovoce se slupkou

Směsice vůní z pouličních stánků dokáže být velmi podmanivá a bývá těžké odolat všem těm lákadlům. Myslete ale na své zdraví. Volte raději tepelně upravené pokrmy z restaurací a místo kornoutem zmrzliny se osvěžte nanukem zakoupeným v supermarketu.

Častým zdrojem nákazy, která může výrazně narušit naši střevní mikroflóru, mohou být i například:

  • nepasterizované šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny
  • různé saláty
  • zálivky
  • mořské plody, například ústřice nabízené ve stáncích podél pobřeží

Než si tato lákadla koupíte, dvakrát zvažte, jestli vám tahle exotická delikatesa stojí za to.

Při konzumaci ovoce a zeleniny vybírejte výhradně plody, které můžete oloupat. Druhy, které je třeba pouze umýt, raději ignorujte.

shutterstock_1083243860.jpg

Gastro zážitky bez přejídání

Ani lahůdky ze švédských stolů v pětihvězdičkových hotelích nemusí být zcela nezávadné, zvlášť pokud tam leží několik hodin. Dvojnásob to platí o vejcích, vaječných pokrmech a salátech s majonézou. Pokud možno, snažte se být při výběru jídla střídmí. Není nutné ochutnat ode všeho něco – od polévek přes grilované speciality až po několik druhů zákusků. Tím, že se budete přejídat, ulehčíte cestu bakteriím, které pak snáze proniknou do střev a mohou způsobit vznik průjmů.

Vlažný čaj místo ledových nápojů

Snažte se také – alespoň pár prvních dnů po příjezdu – vyhýbat delšímu pobytu na slunci. Prudká změna teploty znamená pro tělo výraznou zátěž, která může zapříčinit rozvoj průjmového onemocnění. A při slunění si raději než ledové nápoje dopřejte vlažný čaj. Příchod „faraonovy pomsty“ může urychlit i časté střídání horka a chladu. Také klimatizaci v hotelovém pokoji si nastavte na rozumnou míru, abyste pokaždé nevpadli z tropů rovnou „do lednice“ (odborníci doporučují teplotu mezi 21 až 25 °C).

shutterstock_61429504.jpg

Vítaný pomocník v podobě probiotik

Dobrý stav střevní mikroflóry lze podpořit také podáváním probiotik, živých mikroorganismů, které by měly být přirozenou součástí mikrobiálního osídlení každého jedince. Mnohem prozíravějším řešením, než jen v skrytu duše doufat, že se vám během dovolené zažívací trable vyhnou, je zahájit včas péči o rovnováhu střevní mikroflóry. Nejméně týden před odjezdem proto začněte užívat Biopron Forte s obsahem unikátního probiotického komplexu živých bakterií, prebiotik a probiotických kvasinek S. Boullardii, který je vhodný pro dospělé a děti od ukončeného 6. měsíce. V užívání pokračujte po celou dobu dovolené a ještě alespoň týden po návratu domů.
 

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?
19.06.2019

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?

Posedět si ve venkovní kavárně u sklenice výtečného frappé, ochutnat lahůdku z grilu, či s kornoutem točené vanilkové zmrzliny zavzpomínat na bezstarostné časy dětství – to vše neodmyslitelně patří k létu a době dovolených. Jen málokdo ale v takových chvílích zvažuje možná zdravotní rizika. Kvůli vyšším teplotám, které vytvářejí přímo ideální podmínky pro množení bakterií, se totiž některé potraviny rychleji kazí, a snadno se pak může stát, že se z příjemně stráveného odpoledne stane úplně jiné „povyražení“. A na které druhy potravin byste si měli dát největší pozor?

Přečtěte si více
Zobrazení: 1750
Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!
19.06.2019

Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!

Když je venku krásně a my před sebou máme ještě slušnou porci kilometrů, nechce se nám vysedávat v restauracích a zdlouhavě čekat na oběd. Mnohem rychlejší je dát si něco u stánku, kterých bývá v tuhle dobu všude plno. Nehledě na to, že i obyčejný langoš, klobása s křenem nebo smažený sýr v housce chutná na lavičce u rybníka mnohem lépe, než oběd v luxusním podniku. Třpytící se vodní hladina, šumění stromů a příjemně svěží vánek umí zkrátka vykouzlit tu správnou prázdninovou atmosféru. Má to ale jeden háček – dobroty z rychlého občerstvení nám tuhle idylku mohou někdy pořádně nabourat...

Přečtěte si více
Zobrazení: 1750
Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?
19.06.2019

Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

K tomu, abyste si během dovolené přivodili nepříjemné komplikace v podobě střevních potíží, nemusíte jezdit do Egypta, Thajska nebo jiné exotické země. Úplně stačí i málo propečený steak, nebo „odleželý“ párek v rohlíku, který si dáte ve stánku s rychlým občerstvením. Pokud přičtete ještě nevalnou hygienu, která bývá „běžným standardem“ na většině letních festivalů, případně i stres a únavu z celodenních veder, výsledkem je celkem vysoké riziko, že značnou část dovolené strávíte na záchodovém prkénku. Jak těmto trablům předejít?

Přečtěte si více
Zobrazení: 1750
Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?
19.06.2019

Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?

Léto je tady a s ním i cesty za teplem a mořem. Máte v plánu vyrazit do některé z exotických zemí? Pak jistě už předem přemýšlíte o tom, co všechno si s sebou zabalit, aby vás pak – tisíce mil od domova – něco nečekaně nezaskočilo. Jedním z nejobávanějších strašáků při výpravách za exotikou jsou průjmová onemocnění a různé střevní trable. Začněte s prevencí ještě před odjezdem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1750