Co uleví od pálení žáhy

Co uleví od pálení žáhy

Publikováno: 05.12.2019

Zobrazení: 12017

Pálení žáhy je jeden z nejčastějších symptomů tzv. gastroezofageálního refluxního onemocnění. Nemusíte se ale obávat, protože jícnový reflux zažívá běžně každý z nás. I když nejde o vážné onemocnění, dlouhodobé problémy mohou trvale poškodit sliznici jícnu. Pokud pálení žáhy přetrvává, navštivte proto raději svého lékaře. Pálení žáhy se často objevuje také v těhotenství vlivem hormonálních a fyzických změn. Tipy, jak pálení žáhy omezit přinášíme všem, kterých se tento nepříjemný pocit týká.

Jak se projevuje pálení žáhy

Pálení žáhy, tzv. pyróza je pocit pálení či horka, který vychází z hrudi směrem nahoru do hrdla. Obvykle se dostavuje ve vlnách a je způsoben návratem žaludečního obsahu přes jícnový svěrač do jícnu. Tyto nepříjemné pocity vznikají drážděním sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou. Žáha může pálit i několik hodin a nejčastěji nás obtěžuje po jídle a ve spánku, protože poloha vleže pálení žáhy zhoršuje. Typické pocity při pálení žáhy jsou pálení za hrudní kostí až do krku, kručení a plnost až pocit přeplnění žaludku, někdy až pocity na zvracení, nechuť k jídlu a zhoršené polykání, hořkost a pachuť v ústech, návrat obsahu žaludku do jícnu a úst.
 

Co pálení žáhy způsobuje

Pálení žáhy má mnoho příčin. Velmi častým spouštěčem pálení žáhy bývají některá jídla a nápoje (pikantní, sladká, smažená a mastná jídla, tučné maso, plnotučné mléčné výrobky, kofeinové nápoje, káva, šumivé nápoje, alkohol aj.) a užívání léků jako (např. Acylpyrin, Aspirin či Ibuprofen).  Někteří lidé pociťují pálení žáhy, když jsou ve stresu. U jiných vzniká pálení žáhy následkem obezity, kdy je vyvíjen na žaludek nadměrný tlak, což pálení žáhy zvyšuje.
 

Pálení žáhy v těhotenství

Těhotné ženy se s pálením žáhy potýkají velmi často, obzvlášť ve třetím trimestru, kdy pálením žáhy trpí až 2/3 těhotných žen. Pálení žáhy v těhotenství je způsobeno produkcí hormonů, které mohou zpomalovat trávení a uvolňovat svěrač mezi jícnem a žaludkem. Miminko pálení žáhy nijak neohrožuje, ale je značně nepříjemné pro maminku. O užívání léků na pálení žáhy by se maminky měly poradit s lékařem či lékárníkem, který doporučí takové, které jsou vhodné i během těhotenství.
 

Tipy, jak pálení žáhy omezit

Některými opatření lze pálení žáhy omezit či mu předcházet. My vám pár tipů přinášíme.

  • Najděte si na jídlo čas, protože rychlá konzumace jídla zvyšuje riziko pálení žáhy.

  • Při jídle seďte vzpřímeně, vleže může dojít k návratu potravy i žaludeční šťávy.

  • Vypijte sklenici vlažné vody nebo na špičku nože jedlou sodu.

  • Úlevu přinese zázvor, který pomáhá při tvorbě trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Je účinný i při nachlazení a dostupný je v různých formách (čerstvý zázvor, zázvorový čaj, tablety, kapky, tobolky).

  • Kurkuma urychluje proces trávení a pomáhá obnovovat sliznici jícnu. Přidávejte ji do pokrmů nebo si k snídani dejte bílý jogurt se lžičkou kurkumy, medem a ořechy.

  • V těhotenství může pomoci spánek na dvou nebo třech polštářích.

  • Vyhýbejte se stresovým situacím, zažívání bude plynulé.

  • Během jídla nepijte příliš tekutin, protože dochází k ředění žaludeční šťávy, která pak není tak efektivní.

  • Spěte na levém boku, zabráníte tím průniku žaludečních šťáv do jícnu.

  • A jak je to s mlékem, které patří mezi časté babské rady? Někteří doporučují vypít hrnek mléka či lžíci zakysané smetany. Mléko prý účinně neutralizuje žaludeční šťávy a tím nepříjemné pocity zažene. Nejnovější doporučení ale uvádí, že mléko uleví od nepříjemného pálení, ale vápník v mléce donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny a tím nepříjemné pocity naopak znásobí.

  • V případě potíží lze užít některý z doplňků stravy, které optimalizují produkci žaludečních kyselin. Jedním z nich je BIOPRON ProGastro, který snižuje pocit pálení v horní části žaludku a podporuje rovnováhu střevní mikroflóry.

  

 

Podpořte zdraví trávicí soustavy dalšími doplňky stravy z řady Biopron, které pokrývají jak různé potřeby, tak i různé cílové skupiny

Proč nás pálí žáha?
30.10.2018

Proč nás pálí žáha?

Zřejmě jste už někdy zažili palčivou bolest za hrudní kostí, spojenou s kyselou či hořkou pachutí v krku a ústech. Pálení žáhy (odborně pyróza) se obvykle dostavuje jako následek konzumace většího množství tučných nebo pikantních jídel a může trvat od pár minut až po několik hodin, což je vskutku zážitek, na který se jen tak nezapomíná...

Přečtěte si více
Zobrazení: 22426