Antioxidanty jsou spojené s nižším rizikem mozkové mrtvice

Antioxidanty jsou spojené s nižším rizikem mozkové mrtvice

Publikováno: 10.01.2011

Zobrazení: 69

Konzumace stravy s vysokým obsahem antioxidantů může chránit proti ischemické cévní mozkové příhodě.

Lidé, kteří konzumovali stravu s vysokým obsahem antioxidantů, měli o 59% snížené riziko ischemické cévní mozkové příhody.

Studie se zúčastnilo 41 620 lidí a byl u nich zkoumán vztah mezi celkovou antioxidační dietní kapacitou a rizikem cévní mozkové příhody. Na začátku studie neměl žádný účastník cévní mozkovou příhodu.

Příjem antioxidantů v potravě byl hodnocen frekvenčním dotazníkem. Více než polovina antioxidantů pocházela z kávy, vína a ovoce.

Při pohledu na jednotlivé antioxidanty vědci zjistili, že účastníci konzumující vysoké množství vitaminu C měli snížené riziko ischemické cévní mozkové příhody.

Zdroj: Journal of Nutrition
J Nutr 2011; 141: 118-123.
"Total antioxidant capacity of the diet is associated with lower risk of ischemic stroke in a large Italian cohort“
Autoři: Del Rio D, et al.

Antioxidanty a cvičení mohou posílit kosti u starších žen
13.07.2009

Antioxidanty a cvičení mohou posílit kosti u starších žen

Kombinace suplementace antioxidanty a cvičení může chránit proti ztrátě kostní hmoty u žen po menopauze.

Přečtěte si více
Zobrazení: 76
Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva
15.12.2009

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva

Doplňky stravy obsahující selen mohou zabránit vzniku nových polypů tlustého střeva u lidí s anamnézou polypové formace, říká nová studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 660
Antioxidanty pro plodnost a kvalitu spermií
08.10.2010

Antioxidanty pro plodnost a kvalitu spermií

Doplňky obsahující antioxidanty, včetně vitaminů C a E a selenu, mohou zlepšit kvalitu spermií a plodnost.

Přečtěte si více
Zobrazení: 263