Hořčík snižuje riziko náhlého srdečního selhání u žen
Publikováno: 08.12.2010
Zobrazení: 336
Zvýšený příjem potravin bohatých na hořčík je spojen se snížením rizika náhlé srdeční smrti.
Vyšší příjem hořčíku byl spojen s 37 procentním snížením rizika náhlé srdeční smrti ve srovnání s nejnižším průměrným příjmem hořčíku.
Zdrojem hořčíku jsou zelená listová zelenina, maso, obilí, ořechy a mléko. Dřívější průzkumy ukazují, že velká část dospělých nesplňuje doporučené denní dávky hořčíku.
Potenciální kardiovaskulární výhody hořčíku byly zdůvodněny v recenzi v časopise Journal of American Academy of Nurse Practitioners, kde se zjistilo, že větší příjem hořčíku může snížit riziko ischemické choroby srdeční u mužů, ale chyběly důkazy o vlivu u žen.
Studie, kde se hodnotily data od 88 375 žen, přidala nové důkazy, které potvrdily ochrannou úlohu hořčíku u žen. Po úpravě dat pro řadu faktorů, které by mohly mít vliv na výsledek (kouření, věk a přítomnost kardiovaskulárního onemocnění) výzkumníci zjistili, že nejvyšší příjmy a nejvyšší hladina hořčíku v krvi byly spojeny s významným snížením rizika náhlé srdeční smrti žen.
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online ahead of print, doi: 10.3945/ ajcn.110.002253
“Plasma and dietary magnesium and risk of sudden cardiac death in women”
Autoři: S.E. Chiuve, E.C. Korngold, J.L. Januzzi Jr, M.L. Gantzer, C.M. Albert