Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko onemocnění dásní
Publikováno: 11.11.2010
Zobrazení: 270
Příjem omega 3 mastných kyselin je nepřímo spojen s parodontitidou (vleklý zánět tkání v okolí zubů) dle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of the American Dietetic Association.
Příjem omega 3 nenasycených mastných kyselin, kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA), je spojen se snížením prevalence parodontózy až o 20 procent.
Dle studie mastné kyseliny EPA, DHA a ALA (alfa-linolenová kyselina) mohou pozastavovat růst ústních patogenů při relativně nízkých dávkách. Tato studie demonstrovala antibakteriální aktivitu omega 3 mastných kyselin a jejich esterů proti patogenům ústní dutiny.
Další studie zaměřovala pozornost na protizánětlivý účinek mastných kyselin ve vztahu ke snížení rizika parodontózy. Byla zkoumána data získaná od více než 9 000 dospělých. Tito lidé se zúčastnili národního průzkumu zdraví a výživy v letech 1999 – 2004. Výsledkem bylo zjištění, že u lidí konzumujících více dokosahexaenové kyseliny (DHA) je o 20% nižší prevalence (obecné rozšíření) parodontitidy.
Zdroj: Journal of the American Dietetic Association
Volume 110, Issue 11, Pages 1669-1675., doi: 10.1016/j.jada.2010.08.009
“n-3 Fatty Acids and Periodontitis in US Adults”
Autoři: A.Z. Naqvi, C. Buettner, R.S. Phillips, R.B. Davis, K.J. Mukamal