Omega 3 chrání proti ztrátě sluchu
Publikováno: 17.06.2010
Zobrazení: 393
Zvýšený příjem omega 3 mastných kyselin a ryb, které tyto kyseliny obsahují, může snižovat riziko ztráty sluchu spojené s věkem.
Konzumace alespoň dvou porcí ryb týdně bylo spojeno se 42 procentním snížením rizika ztráty sluchu u lidí nad 50 let v porovnání s těmi, kteří konzumovali průměrně jen jednu rybu týdně.
Podobné snížení rizika bylo pozorováno při užívání omega-3 mastných kyselin. Zvýšená konzumace omega 3 mastných kyselin byla spojena se 14 procentním snížením rizika ztráty sluchu související s věkem (stařecká nedoslýchavost).
I jiné látky jsou spojené se snížení rizika sluchu s přibývajícím věkem. V roce 2007 se zjistilo, že suplementace kyselinou listovou je spojená se snížením rizika ztráty sluchu v nízkofrekvenční oblasti.
Jiná studie zjistila roli beta karotenu a vitaminu C a E a minerálu hořčíku v prevenci jak dočasné, tak i permanentní ztráty sluchu u morčat.
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2010.29370, Consumption of omega-3 fatty acids and fish and risk of age-related hearing loss“
Autoři: B. Gopinath, V.M: Flood, E. Rochtchina, C.M. McMahon, P. Mitchell