Astaxantin a podpora imunitního systému
Publikováno: 30.04.2010
Zobrazení: 76
Denní konzumace astaxantinu – pigmentu, který lososům dodává jejich růžovou barvu – může chránit DNA před poškozením a posilovat imunitní systém u zdravých mladých žen.
Studie se zúčastnilo 42 žen s průměrným věkem 21,5 let. Ženy byly náhodně rozdělené do tří skupin – první skupina dostávala placebo kapsle, druhá a třetí skupina dostávala kapsle obsahující astaxantin v dávce 2 nebo 8 miligramů.
Po osmi týdnech suplementace výzkumníci zaznamenali, že se hladina astaxantinu v krvi výrazně zvýšila v obou skupinách užívajících astaxantin, ale ne v kontrolní skupině. Kromě toho se snížila hladina markeru poškození DNA (8-hydroxy-2´-deoxyguanosin) – o 32 a 43 procent ve skupině užívající 8 miligramů astaxantinu.
Hladina C-reaktivního proteinu (CRP), markeru zánětu, byla rovněž nižší po suplementaci astaxantinem.
Většina astaxantinu pochází z řasy Haematococcus Pluvialis, která je běžně konzumována rybami a korýši a je zodpovědná za jejich růžové zbarvení.
Zdroj: Nutrition & Metabolism
2010, 7:18, doi:10.1186/1743-7075-7-18
“Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans”
Autoři: J.S.>Park, J.H. Chyun, Y.K. Kim, L.L. Line, B.P. Chew