Nízká hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby
Publikováno: 16.04.2010
Zobrazení: 241
Nedostatečná hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby asi o 50 %, uvádí nové studie z Japonska.
Studie zveřejněná v British Journal of Nutrition nedokazuje, že by nízká hladina vitaminu B6 byla příčinou Parkinsonovy choroby, ale naznačuje, že by se další studie měly zaměřit na to, zda zvýšená hladina vitaminu B6 může snížit riziko vzniku tohoto onemocnění.
Na druhou stranu, hladiny vitaminu B12, kyseliny listové a riboflavinu nebyly spojeny s výskytem tohoto onemocnění.
Toto není první studie, která naznačila souvislost mezi příjmem vitaminu B6 a rizikem onemocnění. V roce 2006 výzkumníci z Erasmus Medical Center v Rotterdamu zjistili, že lidé, kteří denně přijímají 230,9 mikrogramů vitaminu B6 mají nižší riziko vzniku Parkinsonovy choroby o 54 procent než lidé, kteří měli průměrný denní příjem (méně než 185,1 mikgrogramů). Do této studie bylo zapojeno 5289 lidí ve věku nad 55 let.
Studie se zúčastnilo 249 lidí s Parkinsonovou chorobou a 368 lidí bez neurodegenerativního onemocnění. Příjem vitaminů byl zhodnocen dle dotazníku. Nebyla zjištěna žádná spojitost s vitaminem B12, kyselinou listovou a riboflavinem. Nicméně byla shledána souvislost mezi nízkým příjmem vitaminu B6 a zvýšeným rizikem onemocnění.
Je však zapotřebí potvrdit tyto důkazy v dalších observačních a klinických studiích.
Zdroj: British Journal of Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1017/S0007114510001005
“Dietary intake of folate, vitamin B6, vitamin B12 and riboflavin and risk of Parkinson's disease: a case–control study in Japan”
Autoři: K. Murakami, Y. Miyake, S. Sasaki, K. Tanaka, W. Fukushima, et al.