Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře
Publikováno: 12.01.2010
Zobrazení: 284
Zvýšený příjem vitaminu E může snížit riziko rakoviny močového měchýře o 35 procent, uvádí nová studie mezinárodního týmu výzkumníků. Závěry byly zveřejněny v Cancer Causes and Control a ukázalo se také, že karotenoidy, niacin, thiamin a vitamin D mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře u starších lidí.
Rakovina močového měchýře je diagnostikována u asi 336.000 lidí ročně na celém světě, a třikrát častěji postihuje muže než ženy.
Ve studii byly analyzovány stravovací návyky 322 lidí s rakovinou močového měchýře a 239 zdravých kontrol.
Výsledky ukázaly, že lidé s nejvyšším průměrným příjmem vitamínu E (nejméně 193,4 mg denně) měli o 34 procent nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny močového měchýře. Nejvyšší průměrný příjem látek obsahujících fosfor (1557 mg) byl spojen s 51 procentním snížením rizika rakoviny močového měchýře.
Když se výzkumníci zaměřili na analýzu kuřáků, zjistili, že nejvyšší příjem vitaminu E, karotenoidů (18 mg) a niacinu (46,5 mg), byl spojen s 42, 38 a 34 procentním snížením rizika rakoviny močového měchýře u těžkých kuřáků.
U starších jedinců, nejvyšší průměrný příjem karotenoidů, vitaminu D (641 mezinárodních jednotek), thiaminu (3,35 mg), niacinu, vitaminu E souvisel se sníženým rizikem rakoviny močového měchýře.
Zdroj: Cancer Causes and Control
Publikováno online, doi: 10.1007/s10552-009-9490-0
„Minerals and vitamins and the risk of bladder cancer: results from the New Hampshire Study“
Autoři: M.T. Brinkman, M.R. Karagas, M.S. Zens, A. Schned, R.C. Reulen, M.P. Zeegers