Nízká koncentrace hořčíku může zvýšit riziko mrtvice
Publikováno: 10.12.2009
Zobrazení: 158
Nízká hladina hořčíku může zvýšit riziko mrtvice o 25 %.
Podle zjištění zveřejněné v časopise American Journal of Epidemiology zvýšení hladiny minerálů může snížit riziko ischemických cévních mozkových příhod.
Nová studie podporuje potenciál hořčíku ke snížení rizika mozkové mrtvice pomocí anti-hypertenzního mechanismu.
Zdrojem hořčíku je zelená listová zelenina, maso, škroby, zrna a ořechy a mléko. Dřívější dietní průzkumy ukazují, že velká část dospělých nesplňuje doporučené denní dávky pro hořčík.
Více než 14.000 mužů a žen ve věku mezi 45 a 64 se zúčastnilo studie, v průběhu následujících 15ti let výzkumníci zdokumentovali 577 případů ischemických cévních mozkových příhod. Výskyt mrtvice byl nejvyšší mezi diabetiky a lidmi s hypertenzí.
Dle meta-analýzy perspektivních studií vede každé zvýšení příjmu hořčíku o 100 miligramů k poklesu rizika vzniku diabetu o 15%.
Zdroj: American Journal of Epidemiology
Publikováno online, doi: 10.1093/aje/kwp071
"Serum and Dietary Magnesium and Risk of Ischemic Stroke - The Atherosclerosis Risk in Communities Study"
Autoři: Ohira T., Peacock J.M., Iso H., Chambless L.E., Rosamond W.D., Folsom A. R.