Antioxidační vitaminy mohou chránit ženy proti rakovině

Antioxidační vitaminy mohou chránit ženy proti rakovině

Publikováno: 30.11.2009

Zobrazení: 149

Zvýšený přísun vitaminů C, E a beta karotenu může snižovat riziko rakoviny dělohy.

Každé navýšení beta karotenu o 1 000 mcg na 1 000 kcal potravy bylo spojeno s 12% snížením rizika rakoviny endometria. Podobně, každé navýšení vitaminu C o 50 mg na 1 000 kcal  snížilo riziko rakoviny endometria o 15% a každé navýšení vitaminu E o 5 mg na 1 000 kcal snížilo toto riziko o 9 %.

Mechanismus účinku může být dle výzkumníků způsoben tím, že antioxidační vitaminy mohou snižovat riziko rakoviny omezením oxidativního poškození DNA.

Ačkoliv aktuální data naznačují inverzní vztah mezi rizikem rakoviny endometria a dietním příjmem beta karotenu a vitaminu C a E z potravních zdrojů, jsou však zapotřebí další studie. 

Zdroj: Cancer Causes and Control
July 2009, Volume 20, Number 5, pages 699-711; doi: 10.1007/s10552-008-9283-x
"Antioxidant vitamins and the risk of endometrial cancer: a dose-response meta-analysis"
Autoři: Bandera EV., Gifkins DM., Moore DF., McCullough ML., Kushi LH.

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu
25.11.2009

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 144
Vápník snižuje riziko vzniku rakoviny
22.07.2004

Vápník snižuje riziko vzniku rakoviny

Bojíte se rakoviny tlustého střeva? Jezte vápník.Tak se dá zjednodušit závěr výzkumu, který provedla Kristin Wallaceová z Dartmouth Medical School v New Hampshiru. Zjistila, že doplnění stravy vápníkem může pomoci ochránit pacienty před polypy tlustého střeva.

Přečtěte si více
Zobrazení: 43
Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře
12.01.2010

Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře

Zvýšený příjem vitaminu E může snížit riziko rakoviny močového měchýře o 35 procent, uvádí nová studie mezinárodního týmu výzkumníků. Závěry byly zveřejněny v Cancer Causes and Control a ukázalo se také, že karotenoidy, niacin, thiamin a vitamin D mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře u starších lidí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 270