Antioxidační vitaminy mohou chránit ženy proti rakovině
Publikováno: 30.11.2009
Zobrazení: 153
Zvýšený přísun vitaminů C, E a beta karotenu může snižovat riziko rakoviny dělohy.
Každé navýšení beta karotenu o 1 000 mcg na 1 000 kcal potravy bylo spojeno s 12% snížením rizika rakoviny endometria. Podobně, každé navýšení vitaminu C o 50 mg na 1 000 kcal snížilo riziko rakoviny endometria o 15% a každé navýšení vitaminu E o 5 mg na 1 000 kcal snížilo toto riziko o 9 %.
Mechanismus účinku může být dle výzkumníků způsoben tím, že antioxidační vitaminy mohou snižovat riziko rakoviny omezením oxidativního poškození DNA.
Ačkoliv aktuální data naznačují inverzní vztah mezi rizikem rakoviny endometria a dietním příjmem beta karotenu a vitaminu C a E z potravních zdrojů, jsou však zapotřebí další studie.
Zdroj: Cancer Causes and Control
July 2009, Volume 20, Number 5, pages 699-711; doi: 10.1007/s10552-008-9283-x
"Antioxidant vitamins and the risk of endometrial cancer: a dose-response meta-analysis"
Autoři: Bandera EV., Gifkins DM., Moore DF., McCullough ML., Kushi LH.