Vitamin D a úmrtnost
Publikováno: 26.11.2009
Zobrazení: 32
Nízká hladina vitaminu D v krvi byla opět dána do souvislosti s nižším přežíváním starších lidí.
Výzkumníci pozorovali hladiny vitaminu D, ve formě 25 - hydroxyvitaminu D (25 (OH) D), u 714 žen, ve věku mezi 70 a 79 let bydlících v komunitě, účastnících se studií Zdraví žen a stárnutí I a II.
Nová studie použila data 614 lidí, mužů a žen s průměrným věkem 69,8 let, kteří se účastnili studie Hoorn. Hladiny 25 (OH) D byly měřeny na začátku studie.
U lidí s nejnižší průměrnou hladinou vitaminu D (30,6 nanomol/litr) bylo zjištěno, že mají o 124 a 378 procent zvýšené riziko celkové úmrtnosti a kardiovaskulární úmrtnosti.
Některé biologické mechanismy by mohly vysvětlit příčinnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a úmrtností. S vitaminem D v aktivní formě (1,25-dihydroxyvitamin D) je spojená řada účinků, včetně kontroly nad zánětlivými látkami, regulace imunitního zdraví a krevního tlaku, nebo snížení kornatění tepen.
Zdroj:
Clinical Endocrinology, November 2009, Volume 71, Issue 5, Pages: 666-672.
"Vitamin D and moratlity in older men and women"
Autoři: Pilz S., Dobnig H., Nijpels G., Heine R.J., Stehouwer C.D.A., Snijder M.B., van Dam R.M., Dekker J.M.