Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu
Publikováno: 25.11.2009
Zobrazení: 150
Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.
Výzkumníci sledovali 358 korejských žen, které měly rakovinu prsu a 360 žen , které rakovinou prsu netrpěly.
Účastnice, které jedly více ryb měly nižší riziko rakoviny prsu. Studie také potvrdila, že ty, které konzumovaly v průměru 101 mg eikosapentaenové kyseliny (EPA) a 213 mg dokosahexaenové kyseliny (DHA) denně měly nižší riziko rakoviny prsu ve srovnání se skupinou konzumující nižší množství omega 3 mastných kyselin.
Zdroj:
Jeongseon Kim, Sun-Young Lim, Aesun Shin, Mi-Kyung Sung, Jungsil Ro, Han-Sung Kang, Keun Seok Lee, Seok-Won Kim and Eun- Sook Lee. Fatty fish and fish omega-3 fatty acid intakes decrease the breast cancer risk: a case-control study. BMC Cancer 2009, 9:216.