Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin
Publikováno: 22.10.2009
Zobrazení: 148
Kombinace omega 3 mastných kyselin s koenzymem Q10 může snižovat krevní tlak a srdeční frekvenci u pacientů s onemocněním ledvin.
Lidé s chronickým onemocněním ledvin, které zvyšuje riziko srdečního onemocnění 2 – 50ti násobně, zaznamenali zlepšení krevního tlaku a srdeční frekvence po suplementaci 4g omega 3 MK.
Navíc, pokud jsou omega 3 MK užívány v kombinaci s koenzymem Q10, příznivý vliv na snížení krevního tlaku byl zesílen, navzdory tomu, že samostatně koenzym Q10 není spojen s jakýmkoliv zlepšením.
Studie se zúčastnilo 85 lidí s chronickým onemocněním ledvin (průměrný věk 56,5 let, průměrné BMI 27,3 kg/m2) a náhodně byli rozděleni do skupiny dostávající buď 4 gramy omega 3MK (obsahujících 1840 mg EPA, 152 mg DPA, 1520 mg DHA), 200 mg koenzymu Q10, obojí nebo placebo (4g olivového oleje) po dobu 8 týdnů.
Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie ukázaly, že lidé dostávající pouze omega 3 MK zaznamenali snížení systolického a diastolického tlaku o 3,3 a 2,9 mmHg a snížení srdeční frekvence o 4 tepy za minutu. Hladina triglyceridů klesla o 24%.
Ve skupině dostávající omega 3 MK a koenzym Q10 se systolický a diastolický krevní tlak zlepšil o 2,7 a 3,4 mmHg.
Zdroj:
Journal of Hypertension
September 2009, Volume 27, Issue 9, Pages 1863-1872 doi: 10.1097/HJH.0b013e32832e1bd9
„The effects of omega-3 fatty acids and coenzyme Q10 on blood pressure and heart rate in chronic kidney disease: a randomized controlled trial“
Autoři: T.A. Mori, V. Burke, I.B. Puddey, A.B. Irish, C.A. Cowpland, L.J. Beilin, G.K. Dogra, G.F. Watts.