Konzumace ryb může snižovat riziko demence
Publikováno: 24.07.2009
Zobrazení: 16
Zvýšený příjem ryb může dle nové studie snižovat riziko vzniku demence o téměř 20 procent.
Většina studií je zaměřená na konzumaci ryb a omega 3 mastných kyselin ve vztahu ke kardiovaskulárnímu zdraví.
Dvě studie publikované v roce 2007 v American Journal of Clinical Nutrition poukázaly na to, že pravidelná konzumace jídla bohatého na omega 3 mastné kyseliny může předcházet poklesu kognitivních funkcí s přibývajícím věkem.
Výzkumníci zkoumali vztah mezi demencí a konzumací ryb a masa v několika státech (Čína, Kuba, Dominikánská Republika, Venezuela, Mexiko, Peru). Téměř 15 000 lidí se zúčastnilo této studie a výzkumníci potvrdili, že čím vyšší byl příjem ryb, tím bylo nižší riziko vzniku demence. Na druhou stranu se s konzumací masa zvyšovalo riziko vzniku demence.
Zdroj:
American Journal of Clinical Nutrition
publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2009.2758
„Dietary fish and meat intake and dementia in Latin America, China, and India: a 10/66 Dementia Research Group population-based study“
Authors: E. Albanese, A.D. Dangour, R. Uauy, D. Acosta, M. Guerra, S.S. Gallardo Guerra, Y. Huang, K.S. Jacob, J. Llibre de Rodriguez, L. Hernandex Noriega, A. Salas, A.L. Sosa, R.M. Sousa, J. Williams, C.P. Ferri, M.J. Prince