Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak během hubnutí
Publikováno: 17.06.2009
Zobrazení: 646
Konzumace tučných ryb, jako je losos, nebo doplňků stravy obsahujících rybí olej, může snižovat krevní tlak u lidí s energeticky omezenou dietou.
Podpora snížení krevního tlaku konzumací lososa nebo rybího oleje byla zvláště znatelná u lidí, kteří měli na počátku nízkou hladinu kyseliny dokosahexaenové v buněčných membránách.
Různé intervenční studie ukázaly pozitivní vliv omega 3 mastných kyselin na krevní tlak a kardiovaskulární onemocnění. Meta analýza randomizovaných, kontrolovaných studií ukázala signifikantní snížení jak systolického, tak diastolického tlaku v oblastech, kde se konzumují 2 - 3 gramy omega 3 mastných kyselin denně.
Studie se zúčastnilo 324 lidí ve věku 20 - 40 let s BMI (body mass index) v rozmezí 27.5 - 32.5. Účastníci byli rozděleni do jedné ze 4 skupin s energeticky omezenou dietou: skupina konzumující lososa (150 g /3x týdně), tresku (150 g/3x týdně), kapsle obsahující rybí olej (1,3 g omega 3 /d; z toho 22,7 % EPA a 15,4% DHA) a kontrolní skupina (dostávala slunečnicový olej).
Na konci studie všichni účastníci snížili hmotnost v průměru o 5.2 kg a byl zaznamenán pokles krevního tlaku. Stejný pokles krevního tlaku byl zaznamenán u skupin konzumujících lososa a rybí olej a signifikantně větší pokles u těchto skupin ve srovnání se skupinou konzumující tresku (u této skupiny byl malý obsah omega 3 mastných kyselin).
Zdroj:
Nutrition,
Published online ahead of print, 31 May 2009, doi:
"Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction"
Autoři: A. Ramel, J.A. Martinez, M. Kiely, N.M. Bandarra, I. Thorsdottir