Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?

Publikováno: 19.06.2019

Zobrazení: 17514

Posedět si ve venkovní kavárně u sklenice výtečného frappé, ochutnat lahůdku z grilu, či s kornoutem točené vanilkové zmrzliny zavzpomínat na bezstarostné časy dětství – to vše neodmyslitelně patří k létu a době dovolených. Jen málokdo ale v takových chvílích zvažuje možná zdravotní rizika. Kvůli vyšším teplotám, které vytvářejí přímo ideální podmínky pro množení bakterií, se totiž některé potraviny rychleji kazí, a snadno se pak může stát, že se z příjemně stráveného odpoledne stane úplně jiné „povyražení“. A na které druhy potravin byste si měli dát největší pozor?

1. Maso a masné výrobky

Věděli jste, že život začíná už na 4,5 °C? Jinými slovy, při této relativně nízké teplotě ožívají mikroorganismy, které ve vašem trávicím traktu dokážou napáchat pořádnou paseku. Pokud se tedy chystáte na piknik a převážíte maso v chladicím boxu, přesvědčte se, že zde teplota nepřesahuje uvedenou hodnotu (to snadno zjistíte tak, že mezi potraviny – nikoli k ledu – umístíte teploměr). Piknik se často protáhne, ostatně není divu, vždyť lenošení v trávě je tak příjemné. Jídlo by však nemělo zůstávat venku déle než dvě hodiny (při teplotách nad 32 °C dokonce pouze hodinu). Při grilování pak dbejte na řádnou tepelnou úpravu. Je lepší maso pomalu a déle opékat, než si na talíř naložit polokrvavý steak (nejvyšší riziko je u masa drůbežího, které by mělo být opravdu důkladně propečené). Často také dochází k tzv. křížové kontaminaci, kdy se dostane do kontaktu syrové maso s hotovými pokrmy.

shutterstock_792327376.jpg

2. Výrobky s majonézou

Obložené chlebíčky, bagety a výrobky s majonézou – to jsou další z velmi rizikových lákadel, kterým je nejlepší se během letních měsíců vyhnout. A pokud přece jen nedokážete odolat, konzumujte pouze čerstvé výrobky a co nejrychleji je snězte, nebo aspoň dopravte do chladničky. Zdrojem nákazy však nemusí být pouze „unavené lahůdky“, které leží na pultu déle, než je zdrávo, ale třeba i „poctivé domácí chlebíčky“, do kterých hostitel použije majonézu ze syrových žloutků. Syrová vejce jsou totiž stejně riziková jako jakékoliv jiné potraviny živočišného původu, které nejsou dostatečně tepelně zpracované.

 

3. Dorty a zákusky

To, že se v létě všechno rychleji kazí, platí dvojnásob o šlehačkových dortech. Zvlášť pokud je skladujete mimo chladničku, nebo je převážíte v rozpáleném autě. Obecně je trvanlivost šlehačkových zákusků za ideálních podmínek 1,5–2 dny. Asi týden mohou zůstat v chladu máslové a čokoládové dorty. Nejtrvanlivější je medovník, který vám vydrží v lednici až 14 dní (pokud ho ovšem dřív nesníte).
 

Probiotika Biopron Forte

PROBIOTICKÝ KOMPLEX + S. BOULARDII
Pro náhlé situace nejen na cestách

 

  • Unikátní probiotický komplex na trhu s kombinací S. Boulardii, laktobacilu a prebiotik.
  • 3 složky = trojitá obnova střevní mikroflóry.
  • Pro dospělé a děti již od ukončeného 6. měsíce.
  • Doplněk stravy

Více informací >>

4. Pouliční fast food

Na tuhle kategorii buďte přes léto hodně opatrní. Langoše, hranolky, klobásy a další smažené pochoutky vám mohou z dovolené udělat „malé peklo“. Ačkoli platí, že i pouliční stánky a rychlá občerstvení musí dodržovat přísné hygienické podmínky, není radno na to spoléhat, pokud ovšem nechcete riskovat své zdraví.

shutterstock_1377054077.jpg

5. Mražené pochoutky

Rozteklá zmrzlina nebo zmrzlina s krystalky ledu nebývá přes léto zrovna vzácný jev. V takovém případě si radši nechte zajít chuť, nebo se přesuňte k jinému stánku. Ideální vizitkou není ani kalná voda v nádobce pro kleště, kterými se zmrzlina nabírá. Nejbezpečnější variantou jsou originálně balené mražené mléčné výrobky (nanuky, polárkové dorty), které jsou vyráběné za mnohem přísnějších hygienických podmínek. Ale i tady je třeba mít se na pozoru – nikdy např. nekupujte výrobky, které jsou pomačkané, nebo výrazně změnily svůj tvar (případně jsou přebalené do náhradních obalů). 
 

6. Vejce a vaječné pokrmy

Milujete vajíčka na hniličku, volská oka nebo hemenex, na kterém se žloutek krásně rozteče, sotva do něj zaboříte vidličku? Při konzumaci polosyrových vajec riskujete nákazu salmonelou, kterou spolehlivě zničí teploty kolem 100°C. Jsou známy i případy onemocnění po konzumaci míchaných vajec, zapečených těstovin, které byly před dokončením zality rozšlehanými vejci a nedostatečně propečeny, a také po konzumaci cukrářských výrobků, při jejichž přípravě byla použita syrová vejce (např. tiramisu). Jak minimalizovat případná rizika? Kupujte pasterovaná vejce, nejezte vejce s prošlou dobou minimální trvanlivosti a prasklou skořápkou a skladujte je ideálně při teplotě 5–8 °C. Nevystavujte je také prudkým teplotním změnám, kdy dochází k orosení a možnosti tvorby plísní.

shutterstock_143522035.jpg

Pečujte o rovnováhu střevní mikroflóry. Užívejte probiotika. 

Důkladná příprava na léto začíná už teď. Může se to na první pohled zdát poněkud předčasné, ale opak je pravdou. Podstatnou částí aktivní péče je totiž podpora správné rovnováhy střevní mikloflóry. Ta potom snáze zvládne změnu jídelníčku. Podporou může být přípravek Biopron Forte, který obsahuje unikátní probiotický komplex živých bakterií, prebiotik a probiatických kvasinek S. Boullardi. Živé mikroorganismy (probiotika) obnovují rovnováhu střevní mikroflóry.
 

Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?
19.06.2019

Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?

Léto je tady a s ním i cesty za teplem a mořem. Máte v plánu vyrazit do některé z exotických zemí? Pak jistě už předem přemýšlíte o tom, co všechno si s sebou zabalit, aby vás pak – tisíce mil od domova – něco nečekaně nezaskočilo. Jedním z nejobávanějších strašáků při výpravách za exotikou jsou průjmová onemocnění a různé střevní trable. Začněte s prevencí ještě před odjezdem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 17514
Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?
19.06.2019

Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

K tomu, abyste si během dovolené přivodili nepříjemné komplikace v podobě střevních potíží, nemusíte jezdit do Egypta, Thajska nebo jiné exotické země. Úplně stačí i málo propečený steak, nebo „odleželý“ párek v rohlíku, který si dáte ve stánku s rychlým občerstvením. Pokud přičtete ještě nevalnou hygienu, která bývá „běžným standardem“ na většině letních festivalů, případně i stres a únavu z celodenních veder, výsledkem je celkem vysoké riziko, že značnou část dovolené strávíte na záchodovém prkénku. Jak těmto trablům předejít?

Přečtěte si více
Zobrazení: 17514
Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!
19.06.2019

Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!

Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickou samosu, originál thajské kari nebo proslulou argentinskou salsu chimichurri? Faktem je, že z cest do exotických zemí si člověk odváží i spoustu kulinářských vzpomínek, které ještě několik let poté omamně voní koriandrem a pravou vanilkou. Pokud ovšem tuto zkušenost nepřebije zážitek v podobě průjmového onemocnění, které každý rok postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zdravá střevní mikroflóra je schopna udržovat rovnováhu i v cizím prostředí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 17514
Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!
19.06.2019

Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!

Když je venku krásně a my před sebou máme ještě slušnou porci kilometrů, nechce se nám vysedávat v restauracích a zdlouhavě čekat na oběd. Mnohem rychlejší je dát si něco u stánku, kterých bývá v tuhle dobu všude plno. Nehledě na to, že i obyčejný langoš, klobása s křenem nebo smažený sýr v housce chutná na lavičce u rybníka mnohem lépe, než oběd v luxusním podniku. Třpytící se vodní hladina, šumění stromů a příjemně svěží vánek umí zkrátka vykouzlit tu správnou prázdninovou atmosféru. Má to ale jeden háček – dobroty z rychlého občerstvení nám tuhle idylku mohou někdy pořádně nabourat...

Přečtěte si více
Zobrazení: 17514