Proč RNA a DNA v doplňcích stravy?
Publikováno: 19.03.2002
Zobrazení: 372
Kyselina deoxyribonukleová (DNA) a kyselina ribonukleová (RNA) - obecně nukleové kyseliny - jsou přítomny v každé buňce živých organismů. Jejich funkcí je nést informaci (genetická informace) o stavbě a funkci konkrétního organismu a tím zároveň umožňovat vývoj, růst, udržování zdravého organismu, rozmnožování, ale také např. vznik geneticky podmíněných chorob a určování délky života.
Z tohoto je patrné, že DNA a RNA jsou i běžnou a neoddělitenou součástí naší stravy. Po rozštěpení mohou být zdrojem vlastních nukleových kyselin, jiných důležitých látek v organismu nebo zdrojem energie (množství vzniklé energie je však zanedbatelné na rozdíl od sacharidů, tuků či bílkovin).
Některé vědecké studie ukazují, že suplementace nukleových kyselin pomáhá zlepšit imunitní systém, zejména při chronických onemocněních a vážných traumatech. To se prokázalo především u pacientů s dlouhodobou umělou výživou. Z tohoto je patrné, že ačkoliv v běžné populární i odborné literatuře nukleové kyseliny nejsou uváděny jako nezbytný element ve výživě, mají svůj nesporný význam pro zdraví organismu.
Zdrojem RNA a DNA jsou například řasy rodu Spirulina a Chlorella. V žádném případě se nemusíte obávat nežádoucích účinků, přenos jakékoliv informace z těchto nukleových kyselin do nukleových kyselin tělu vlastních je prakticky vyloučený. Tuto schopnost mají v přírodě za určitých podmínek pouze viry.