10 účinných způsobů, jak zmírnit v bolest v krku
Publikováno: 21.07.2018
Zobrazení: 38600
To nepříjemné probuzení zažil asi někdy každý z nás. Nepříjemné škrabání v krku, palčivá bolest při polknutí a místo hlasu jen chrapot a bezmocné sípání...
Ještě než se vydáte do lékárny, vyzkoušejte některý z osvědčených domácích prostředků. Pomáhaly spolehlivě už vašim předkům, tak proč by nezabraly také vám?
1. Kloktejte vodu se solí
Ve sklenici vlažné vody rozmíchejte půl čajové lžičky soli a každou hodinu si tímto roztokem důkladně vykloktejte. Nezapomeňte si ale pokaždé na závěr vypláchnout ústa obyčejnou čistou vodou.
2. Popíjejte máslový čaj
Zní to poněkud zvláštně, ale pokud jste ochotni tolerovat trochu netradiční chuť, určitě to zkuste. Uvařte si hrnek černého čaje, přidejte do něj polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promíchejte a po malých doušcích vypijte.
3. Cumlejte kousek hřebíčku
Tohle voňavé koření má doma každá dobrá hospodyňka. Vložte si do úst jeden hřebíček a několik minut ho převalujte na patře, případně ho můžete i jemně rozkousat. Funguje jako účinné přírodní analgetikum, působí proti zánětům a brání šíření mikroorganismů.
4. Zabalte krk do tvarohu
Víte, že tvaroh tlumí bolest, chladí a snižuje otoky? Na šátek nebo utěrku rovnoměrně naneste balíček tvarohu přibližně v půlcentimetrové vrstvě. Přeložte a přiložte na hrdlo. Navrch krk ještě omotejte ručníkem. Až tvaroh ztuhne, zábal sundejte a zopakujte s čerstvým tvarohem po dalších 3 hodinách.
5. Uvařte si vydatný vývar
Slepičí (nebo kuřecí) vývar je lék prověřený desítkami generací. Látky obsažené v polévce účinně potírají bakterie a zmírňují příznaky zánětu. Vydatný vývar navíc dodá tělu důležité živiny, které potřebuje k tomu, aby se popralo s infekcí.
6. Rozkousejte syrový česnek
O česneku je známo, že má výrazné antibakteriální účinky, a proto se řadí mezi silná přírodní antibiotika. Při prvních příznacích oloupejte stroužek, vložte ho do úst a chvíli cumlejte. Máte-li dost odhodlání, můžete ho zkusit i rozkousat.
7. Připravte si lektvar z koření
Smíchejte hřebíček s čajovou lžičkou nastrouhaného čerstvého zázvoru a špetkou mleté skořice. Přelijte dvěma šálky vroucí vody a přimíchejte dvě lžíce medu. Popíjejte během celého dne, dokud bolest nepoleví.
8. Udělejte si Priessnitzův obklad
Namočte čistý kapesník do studené vody a přiložte ho na krk. Ten poté zabalte do igelitového sáčku a navrch ještě omotejte suchým šátkem nebo ručníkem. Obklad nechte na krku 2–3 hodiny. Po 3 hodinách celý postup zopakujte.
9. Vyrobte si cibulový sirup
Velkou cibuli pokrájejte na tenká kolečka, rozložte je na mělký talíř a pokapejte medem (nebo posypte krystalovým cukrem). Talíř dejte na několik hodin do chladu, aby cibule pustila šťávu. Tu poté užívejte po lžičkách každou hodinu (nebo dle potřeby).
10. Rozmačkejte teplé brambory
Uvařte dvě středně velké brambory a ještě za tepla je rozmačkejte přes sítko. Pak je vložte do suchého šátku, ten zabalte a opatrně přiložte kolem krku. Obklad nechte působit několik hodin, nejlépe však přes noc.