Jak se zbavit pálení žáhy

Jak se zbavit pálení žáhy

Publikováno: 02.12.2024

Zobrazení: 300592

Pokud milujete pikantní a tučná jídla, jíte ve spěchu, často se stresujete a pohyb vám nic neříká, můžete patřit k těm, kteří často bojují s pocitem pálení žáhy. Pyróza, jak je pálení žáhy odborně označováno, však může ve zvýšené míře trápit i těhotné ženy. Proč k pálení žáhy dochází a lze tyto nepříjemné pocity nějak zmírnit? Otázky, na které vám přinášíme odpovědi.

Proč pálí žáha?

Pro pálení žáhy jsou typické palčivé pocity v oblasti žaludku, za dolním okrajem hrudní kosti, prostupující někdy až do krku. Pálení žáhy se objevuje v případě, kdy se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu, kde dráždí sliznici. Pálení žáhy naštěstí obvykle nepředstavuje vážný problém. Je-li však pálení žáhy velmi časté a dlouhodobé, je důležité vyhledat lékaře, protože by časem mohlo dojít k poškození sliznice jícnu. Lékař doporučí vhodnou léčbu včetně úpravy životního stylu a předepíše léky, které obtíže zmírní. V některých závažných případech, kdy konzervativní léčba nezabírá, může lékař doporučit léčbu chirurgickou. K pálení žáhy dochází v důsledku překyselení žaludku, které způsobuje nejen konzumace tučných a pikantních jídel, ale také stres, nevhodné stravovací návyky a nedostatek pohybu. Pálení žáhy může být problémem i u kuřáků a u lidí trpících obezitou či nadváhou, Ohroženi jsou i ti, kteří jsou pod neustálým tlakem, jí ve spěchu a neví, co je odpočinek. Pálení žáhy je časté u těhotných žen, ke kterému dochází díky tomu, že rostoucí plod tlačí na žaludek. 

Jakým potravinám se vyhnout?  

Jedním z největších mýtů je rada, podle které se pálení žáhy zbavíme tím, že vypijeme sklenici mléka. Pozor, mléku se raději vyhněte! Mléko může být samotnou příčinou pálení žáhy. Mezi další nevhodné potraviny, které mohou přispívat k pálení žáhy patří káva, kolové nápoje, alkohol, ovocné džusy a perlivé nápoje, z potravin to jsou tučná, smažená, pikantní a kořeněná jídla. Riziková je také čokoláda, rajčata, česnek a cibule.  

Babské rady na pálení žáhy

Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, kdy si smažená, a ne příliš zdravá jídla nedokážeme odpustit, mohou být pro mnohé užitečné tipy, díky kterým se lze pálení žáhy vyhnout či obtíže zmírnit. A protože jde o pouhé „babské rady“, přesvědčit se musíte sami. 

  • Citronová šťáva
Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
 
  • Jablečný ocet
Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit obtíže spojené s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích.
 
  • Zázvorový čaj
Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte. Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte 2–3krát denně mezi jídly.
 
  • Kurkumový med
Známé indické koření, které můžete používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).
 
  • Med
Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.
 
  • Skořicový nápoj
Při potížích zkuste i tohle aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3krát denně mezi jídly.

 
Další tipy:

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.

  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.

  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.

  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.

  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.

  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.

  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.

  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.

  • Odpočívejte a spěte na levém boku.

  • Po jídle nekuřte. 

Podpořte trávení s doplňkem stravy Biopron ProEnzymes

Doplněk stravy Biopron ProEnzymes pro úlevu od nadýmání a podporu trávení při dietních chybách.* Biopron ProEnzymes je doplněk stravy s unikátní kombinací trávicích enzymů, probiotických kmenů a extraktů z bylin jako například z anýzu, koriandru, máty nebo fenyklu, které pomáhají předcházet nepříjemným problémům s nadýmáním. Tento produkt podporuje vaše každodenní trávení a přispívá k udržení rovnováhy trávicích plynů ve vašem zažívacím ústrojí. 
 
Biopron ProEnzymes poskytuje:
 
  • Přispívá k úlevě při občasném břišním diskomfortu a normalizuje produkci trávicích plynů.

  • Zdravou rovnováhu trávicích plynů.

  • Kombinaci probiotik s probiotiky pro denní péči o rovnováhu vaší střevní mikrobioty.

  • Vhodný během a po užívání antibiotik.

  • Produkt je bezlepkový a vhodný pro vegetariány.

 
* S extrakty z anýzu a koriandru, které podporují správnou funkci zažívacího traktu, přispívají k úlevě při střevních obtížích a pomáhají udržovat rovnováhu trávicích plynů v normálu.

 

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  

 
K zimě patří podpora imunity!
13.11.2024

K zimě patří podpora imunity!

Je kolem vás stále více těch, které skolila chřipka či nachlazení? Přinášíme vám několik praktických tipů, jak jednoduše podpořit imunitu, protože zima je období, kdy jsou na imunitu kladeny vysoké nároky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 266
Babské rady na škrábání v krku
21.11.2024

Babské rady na škrábání v krku

Škrábání v krku zná každý z nás. Nejčastějšími příčinami jsou virové a bakteriální infekce dýchacích cest. Škrábání v krku může být také spojeno s alergiemi, nevhodným prostředím (přetopené místnosti), stresem a únavou. Zejména podzimní a zimní měsíce jsou období, kdy se se škrábáním v krku potýkáme nejčastěji. Osvědčené tipy na zmírnění obtíží, které lze vyzkoušet ještě před návštěvou lékaře, vám přinášíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 173887
Dopřejte očím tu správnou péči!
08.11.2024

Dopřejte očím tu správnou péči!

Prostřednictvím zraku získáváme až 80 % informací z okolního světa. Zrak je proto právem považován za nejdůležitější smyslový orgán. Pomáhá nám orientovat se v prostoru, rozeznávat tváře, číst, hodnotit vzdálenost a reagovat na rychle se měnící podněty. Zrak podporuje také další smysly a umožňuje nám komplexní vnímání světa. Na péči o zrak však stále mnozí zapomínají. Víte, jak o zrak správně pečovat?

Přečtěte si více
Zobrazení: 442
Cholesterol pod kontrolou
21.10.2024

Cholesterol pod kontrolou

Vysoký cholesterol je strašákem nejen těch, kteří holdují fast-foodovým pochutinám, ale také těch, kteří mají genetické predispozice k jeho vyšším hodnotám. Tzv. zlý cholesterol se usazuje ve stěnách cév v podobě aterosklerotických plátů a je spojený s mnoha zdravotními komplikacemi včetně kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Pokud přemýšlíte, jak podpořit zdravou hladinu cholesterolu v krvi, máme pro vás několik tipů!

Přečtěte si více
Zobrazení: 1529
ROZHOVOR: S péčí o klouby je vhodné začít včas
03.07.2024

ROZHOVOR: S péčí o klouby je vhodné začít včas

O zdraví pohybového aparátu se většinou začneme zajímat až ve chvíli, kdy máme s hybností problém. Co můžeme udělat pro to, abychom se mohli až do vyššího věku pohybovat snadno a bez bolesti, jsme se zeptali prof. MUDr. Pavla Horáka, CSc., ze III. interní kliniky FN a LF UK Olomouc.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2168