Jak se zbavit pálení žáhy
Publikováno: 02.12.2024
Zobrazení: 300592
Pokud milujete pikantní a tučná jídla, jíte ve spěchu, často se stresujete a pohyb vám nic neříká, můžete patřit k těm, kteří často bojují s pocitem pálení žáhy. Pyróza, jak je pálení žáhy odborně označováno, však může ve zvýšené míře trápit i těhotné ženy. Proč k pálení žáhy dochází a lze tyto nepříjemné pocity nějak zmírnit? Otázky, na které vám přinášíme odpovědi.
Proč pálí žáha?
Pro pálení žáhy jsou typické palčivé pocity v oblasti žaludku, za dolním okrajem hrudní kosti, prostupující někdy až do krku. Pálení žáhy se objevuje v případě, kdy se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu, kde dráždí sliznici. Pálení žáhy naštěstí obvykle nepředstavuje vážný problém. Je-li však pálení žáhy velmi časté a dlouhodobé, je důležité vyhledat lékaře, protože by časem mohlo dojít k poškození sliznice jícnu. Lékař doporučí vhodnou léčbu včetně úpravy životního stylu a předepíše léky, které obtíže zmírní. V některých závažných případech, kdy konzervativní léčba nezabírá, může lékař doporučit léčbu chirurgickou. K pálení žáhy dochází v důsledku překyselení žaludku, které způsobuje nejen konzumace tučných a pikantních jídel, ale také stres, nevhodné stravovací návyky a nedostatek pohybu. Pálení žáhy může být problémem i u kuřáků a u lidí trpících obezitou či nadváhou, Ohroženi jsou i ti, kteří jsou pod neustálým tlakem, jí ve spěchu a neví, co je odpočinek. Pálení žáhy je časté u těhotných žen, ke kterému dochází díky tomu, že rostoucí plod tlačí na žaludek.
Jakým potravinám se vyhnout?
Jedním z největších mýtů je rada, podle které se pálení žáhy zbavíme tím, že vypijeme sklenici mléka. Pozor, mléku se raději vyhněte! Mléko může být samotnou příčinou pálení žáhy. Mezi další nevhodné potraviny, které mohou přispívat k pálení žáhy patří káva, kolové nápoje, alkohol, ovocné džusy a perlivé nápoje, z potravin to jsou tučná, smažená, pikantní a kořeněná jídla. Riziková je také čokoláda, rajčata, česnek a cibule.
Babské rady na pálení žáhy
Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, kdy si smažená, a ne příliš zdravá jídla nedokážeme odpustit, mohou být pro mnohé užitečné tipy, díky kterým se lze pálení žáhy vyhnout či obtíže zmírnit. A protože jde o pouhé „babské rady“, přesvědčit se musíte sami.
Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit obtíže spojené s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích.
Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte. Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte 2–3krát denně mezi jídly.
Známé indické koření, které můžete používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).
Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.
Při potížích zkuste i tohle aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3krát denně mezi jídly.
Další tipy:
-
Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
-
Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
-
Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
-
Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
-
Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
-
Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
-
Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
-
2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
-
Odpočívejte a spěte na levém boku.
-
Po jídle nekuřte.
Podpořte trávení s doplňkem stravy Biopron ProEnzymes
Doplněk stravy
Biopron ProEnzymes pro úlevu od nadýmání a podporu trávení při dietních chybách.* Biopron ProEnzymes je doplněk stravy s unikátní kombinací trávicích enzymů, probiotických kmenů a extraktů z bylin jako například z anýzu, koriandru, máty nebo fenyklu, které pomáhají předcházet nepříjemným problémům s nadýmáním. Tento produkt podporuje vaše každodenní trávení a přispívá k udržení rovnováhy trávicích plynů ve vašem zažívacím ústrojí.
Biopron ProEnzymes poskytuje:
-
Přispívá k úlevě při občasném břišním diskomfortu a normalizuje produkci trávicích plynů.
-
Zdravou rovnováhu trávicích plynů.
-
Kombinaci probiotik s probiotiky pro denní péči o rovnováhu vaší střevní mikrobioty.
-
Vhodný během a po užívání antibiotik.
-
Produkt je bezlepkový a vhodný pro vegetariány.
* S extrakty z anýzu a koriandru, které podporují správnou funkci zažívacího traktu, přispívají k úlevě při střevních obtížích a pomáhají udržovat rovnováhu trávicích plynů v normálu.