Jak přežít chladné počasí s bolavými klouby
Publikováno: 22.04.2018
Zobrazení: 1780
Chladné měsíce jsou obávaným obdobím pro ty, kteří trpí revmatoidní artritidou.
Bolesti kloubů se totiž v této době mohou výrazně zhoršovat (astronomicky je sice už jaro, ale sluníčko ještě příliš nehřeje). Na vině je hlavně chlad a nedostatek pohybu.
Nízké teploty ovlivňují citlivost nervových vláken v kloubním pouzdru, takže s příchodem zimy se bolestivé projevy stupňují. Připočteme-li k tomu sníženou fyzickou aktivitu, zvýšený příjem energeticky vydatných jídel a s tím související nadváhu, je jasné, že tato „konstelace“ kloubům neprospívá. Proto bychom měli o klouby v tomto období o to více pečovat – pomohou bylinné prostředky, vitaminy a nesmíme zapomínat ani na některé důležité živiny.
Od bolesti uleví zázvorový obklad
Určitě jste si někdy vařili zázvorový čaj. Kořen zázvoru se dá ale využít i zevně. Už naši předkové věděli, že na bolavé klouby působí přímo zázračně. Obsažený gingerol má velmi silné protizánětlivé účinky, takže ho lze využít i v boji proti revmatismu a při jakékoli bolesti kloubů. Postup je snadný – asi 2 centimetry zázvorového kořene nastrouhejte najemno, zabalte do kousku gázy a přiložte na postižené místo. Potom ještě převažte šátkem nebo obinadlem, aby vám obklad nesklouzl. Asi po hodině ucítíte, jak se tkáně vespod intenzivně prokrvují a zahřívají. Zábal nechte působit přes noc. Opakujte po několik dnů – tak dlouho, dokud se bolest nezmírní, nebo zcela neodezní.
Pomůže také citron a jablečný ocet
Vynikajícím pomocníkem je také citron. Kyselina citronová totiž pomáhá rozpouštět krystalky kyseliny močové, které se jako ostré jehličky zabodávají do kloubů a způsobují často až nesnesitelnou bolest. Vyrobte si obklad. Citron nařežte na plátky a vložte do kusu gázy. Tu pak svažte, ponořte na několik minut do olivového oleje a přiložte na bolestivé místo. Nechte působit asi 10 minut. Obklad měňte dvakrát denně.
Vyhnat z kloubů kyselinu močovou můžete i pomocí zeleninových šťáv. Vložte do odšťavňovače 2 plátky celeru, salátovou okurku pokrájenou na kousky, půlku citronu (bez slupky) a asi 2 centimetry zázvorového kořene. Hotovou šťávu popíjejte podle závažnosti potíží 1–3krát denně. Podobné účinky má také jablečný ocet – rozřeďte 1 čajovou lžičku jablečného octa ve 200 ml vody a pijte dvakrát denně.
Máte rádi ananas? Toto oblíbené tropické ovoce obsahuje enzym bromelain, který má silné protizánětlivé účinky a kromě toho tiší bolest. Konzumujte denně 100–200 gramů čerstvého ananasu (ne toho z plechovky) nebo ananasové šťávy.
Pružnost kloubů ovlivňuje stav chrupavek
Látkou, která z velké části tvoří chrupavku, jež je pro klouby zcela nepostradatelná, je kolagen – základní bílkovina pojivových tkání. Chrupavka, tedy pružný obal kloubu, který ho obklopuje, chrání, zmírňuje otřesy a umožňuje bezbolestný pohyb, je této nenápadné látky doslova plná. Kromě toho je kolagen obsažen i v dalších pojivových tkáních, např. pokožky, vlasů, nehtů i zubů. Existuje nejméně 27 rozdílných druhů kolagenu. Kolagen typu I, tzv. hydrolyzovaný kolagen, je nejhojněji se vyskytující kolagen v lidském těle a nachází se například ve šlachách, kůži nebo kostech a je běžnou součástí stravy, například v želatině. Kolagen typu II, tzv. nativní, najdete hlavně uvnitř chrupavky. Nativní kolagen je naopak velmi obtížné ze stravy získat, protože je degradován jakoukoli tepelnou úpravou. Dávky nativního kolagenu typu II, které jsou doporučovány, jsou výrazně nižší než doporučované vysoké dávky hydrolyzovaného kolagenu typu I. Právě proto, jak vzácný a preferovaný je tento kolagen typu I, je důležité ho získávat i z jiných zdrojů, než jen z potravy.
Kolagen si naše tělo vytváří samo. S přibývajícím věkem však tato schopnost klesá, což nejvíc pociťujeme právě na svých kloubech. Chrupavka postupně ztrácí pevnost a pružnost a později může dojít až k jejímu trvalému poškození, které provází komplikace a bolestivost při pohybu.
Pokud si tedy chceme udržet zdravé a ohebné klouby co nejdéle, měli bychom tělu pravidelně dodávat kloubní výživu obsahující kolagen I. typu, kolagen II. typu a vitamin C, který přispívá ke správné tvorbě kolagenu v těle.V lékárnách a na e-shopech jsou volně k dostání doplňky stravy, které obsahují komplex všech těchto látek.