7 tipů pro přirozené trávení
Publikováno: 25.02.2018
Zobrazení: 11560
Během zimních měsíců se mnozí z nás potýkají se zhoršeným zažíváním – nadýmáním, zácpou, průjmy, těžkým žaludkem... Na vině je hlavně energeticky vydatnější strava a nedostatek pohybu.
1. Žvýkejte semena koriandru
Tato bylinka zvyšuje chuť k jídlu, upravuje trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání. Z drcených semen si můžete připravit odvar (1 polévková lžíce semen na 2–3 dcl vody), nebo je konzumovat čerstvě nadrcená, zhruba 1 čajovou lžičku 3krát denně.
2. Před obědem snězte plátek zázvoru
Přibližně 30 minut před každým větším jídlem (oběd, večeře), nebo bezprostředně po něm je vhodné požít malou špetku koření, které podporuje trávení (například zázvor nebo kardamom). Dobře poslouží také čerstvý zázvorový čaj.
3. Uvařte si čaj pro dobré trávení
Římský kmín (neboli kumín) brání hnilobným a kvasným procesům ve střevech, účinně likviduje střevní parazity a urychluje vylučování škodlivých látek z těla. Podpořte své zažívání léčivým čajem: rozdrťte ½ lžičky semínek koriandru, ¼ lžičky semínek římského kmínu a ¼ lžičky semínek fenyklu. Zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Potom nápoj sceďte a vypijte ho teplý.
4. Vynechte nadýmavé potraviny
Trápí vás plynatost? Vyškrtněte z jídelníčku (alespoň načas) všechny nadýmavé potraviny: luštěniny, zelí, brokolici, cibuli, kapustu, papriky, ale také jablka a slané pokrmy (příčinou nadýmání může být i zadržování vody, které vyvolává konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku). Nebo zvolte jiný způsob úpravy. Například čočka bude mnohem stravitelnější, pokud vodu při namáčení několikrát vyměníte. Tím se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.
5. Vsaďte na účinky anýzu
Příjemně aromatické koření ulevuje při plynatosti a křečích, zmírňuje průjmy a koliky. Při léčbě střevních problémů se (podobně jako u koriandru) používají podrcená semena. Čaj z anýzu se doporučuje také při mírných otravách jídlem a jako podpůrný prostředek při průjmových onemocněních. Jeho příprava je snadná: 2–3 čajové lžičky drcených semen zalijte ¼ litrem vody a nechte 15 minut odstát. Popíjejte obden.
6. Utište podrážděný žaludek
Zažívací potíže často způsobuje překyselení. V takovém případě pomůže kořenová zelenina (nastrouhaný celer nebo petržel), která působí zásadotvorně. Neutralizovat kyseliny pomáhá i voda z vařených brambor. Podrážděný žaludek příjemně zklidní také lehce rozvařená rýže, resp. specifický „šlem“, který se během vaření vytváří na povrchu rýžových zrnek. Klidně vypijte i trochu vody, ve které jste rýži uvařili.
7. Zařaďte užívání probiotik
Tyto živé mikroorganismy jsou přirozenou součástí vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva. Probiotika lze dodat tělu běžnou stravou (jogurty s živými bakteriálními kulturami, kefír a zákysy, tradiční podmáslí, kysané zelí a nakládané okurky, tempeh, kimchi, miso pasta, kombucha) nebo pomocí potravinových doplňků, které jsou volně k dostání v lékárnách či na e-shopech. Součástí těchto přípravků mohou být i fruktooligosacharidy, které působí jako potrava a zdroj energie pro „přátelské“ bakterie, jsou zdrojem živin pro mikroflóru v tlustém střevě a umožňují bakteriím rychleji osidlovat sliznici zažívacího traktu.