I ve stáří můžete být zdraví a vitální
Publikováno: 06.12.2017
Zobrazení: 182
Vyvážená strava dělá divy – a u seniorů to platí dvojnásob!
Čím jsme starší, tím častěji se potýkáme s různými neduhy. Naše imunita není už tak silná a odolná jako dřív a my mnohem snáze onemocníme. I ve vyšším věku si však můžeme udržet dobrou kondici a vitalitu.
Nejprve je třeba si uvědomit, co všechno se v našem těle odehrává. S postupným stárnutím dochází k různým fyziologickým změnám způsobeným zejména zpomaleným metabolismem a horší schopností regenerace. Člověku postupem času ubývají síly a mnoho věcí už nezvládá tak lehce jako před dvaceti lety. Hodně také záleží na tom, jak aktivně žijete. Lidé, kteří byli zvyklí často sportovat a zajímat se o svět kolem sebe, stárnutí čelí podstatně lépe než ti, kteří většinu volného času trávili před televizí. Nemluvě o dalších rizikových faktorech, jako je nadváha, kouření, chronický stres, nevhodná strava nebo dlouhodobé užívání léků. To vše (spolu s přirozeným procesem stárnutí) oslabuje naši imunitu, což se pak neblaze odráží na celkovém zdraví.
Pro seniory je strava alfou i omegou
Možná už jste slyšeli, že převážná část imunity sídlí ve střevech. Jinými slovy, správně fungující střeva znamenají půl zdraví. Sliznice střeva je tvořena velkým počtem imunitních buněk, a proto stav střeva tak významně ovlivňuje imunitu. Střevní sliznici osidluje a pokrývá 1014 bakterií, které tvoří vrstvu na sliznici střeva, jež se tak brání proniknutí nežádoucích patogenů z povrchu sliznic do vnitřního prostředí organismu. Kromě jiného mají tyto bakterie také schopnost produkovat látky (jako třeba peroxidy nebo kyselinu mléčnou), jimiž samy sebe chrání a zároveň vytvářejí nepříznivé prostředí pro cizorodé mikroorganismy. S narůstajícím věkem však dochází ke změnám střevní mikroflóry, snížení počtu těchto přátelských bakterií a narušení přirozené střevní rovnováhy. To je i důvod, proč by starší lidé měli klást velký důraz na stravu.
Podpořte počty přátelských bakterií a obnovte rovnováhu ve střevě
Existují totiž potraviny, které jsou přírodním zdrojem probiotických bakterií – především jogurty s živými bakteriálními kulturami, kefír a zákysy, tradiční podmáslí (čistá zbytková tekutina při výrobě másla), kysané zelí a nakládané okurky, ale také tempeh (kvašený výrobek ze sóji), kimchi (fermentovaný korejský salát), miso (kořeněná sójová pasta) nebo kombucha (fermentovaný nápoj z černého či zeleného čaje). Probiotika je však možné dodat tělu i pomocí vhodných potravinových doplňků, které se dají volně zakoupit v lékárně či na e-shopu.
Tipy k posílení imunity
- Pijte, i když nemáte žízeň! Snažte se denně vypít aspoň 2 litry tekutin (ideální je čistá voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, bylinkové čaje).
- Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na bílkoviny (maso, vejce, luštěniny). Pokud máte problém s přijímáním pevné stravy, využijte proteinové koktejly.
- Omezte produkty z bílé mouky a bílého cukru. Neobsahují dostatečné množství živin, vitaminů, minerálů a vlákniny, a tím zatěžují trávení a přinášejí pouze kalorie.
- Nejméně 30 minut denně se věnujte pohybu, vhodný je například nordic walking, lehká turistika nebo jízda na kole. K celkovému posílení a protažení těla přispívá také jóga pro seniory.