Vitamin E

Vitamin E

Publikováno: 03.06.2016

Zobrazení: 261

Vitamín E byl oficiálně uznán za vitamín v roce 1925. Vitamin E je souhrnné označení pro skupinu látek známých jako tokoferoly.

Tokoferoly jsou rozpustné v tucích a jsou obsaženy v obilných klíčcích, v olejích rostlinného původu, ořeších, luštěninách, špenátu a vejcích.

  • Zásobárnou vitaminu E jsou v našem těle játra, svaly, varlata, děloha, nadledvinky a krev.
     
  • Vitamin E je významný antioxidant, který přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem.
Vitamin A
17.05.2016

Vitamin A

Vitamin A patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Mnoho vitaminu A obsahuje rybí tuk, mléko, játra, mrkev, žlutá a listová zelenina a také žluté ovoce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 33
Vitamin B12
19.05.2016

Vitamin B12

Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a ovládá tvorbu i likvidaci červených krvinek, tudíž také ovlivňuje chudokrevnost. Účastní se při trávení tuků, sacharidů a bílkovin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 152
Vitamin C
16.05.2016

Vitamin C

Vitamin C neboli kyselina askorbová je důležitým ve vodě rozpustným vitaminem a živinou. Je citlivý na teplo a zejména na oxidaci. Působí jako antioxidant.

Přečtěte si více
Zobrazení: 572
Vitamin D
02.06.2016

Vitamin D

Vitamin D je souhrnný název pro skupinu steroidních hormonálních prekurzorů označovaných jako kalciferoly. Vitamin D se do těla dostává v závislosti na zeměpisné šířce a pobytu člověka na slunci až z 80 procent přes přímé sluneční záření, zbytek je přijímám z potravy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 725