Co jíst, aby byly vaše klouby zdravé?
Publikováno: 19.05.2021
Zobrazení: 28999
Pokud nechcete, aby vás trápily problémy s klouby, zvolte pestrý jídelníček. Zařaďte vitamín C a doplňte kolagen. Se vším vám také pomohou doplňky stravy.
Co jíst, aby byly klouby zdravé?
Bolest kloubů může mít na svědomí například zvýšená fyzická zátěž, v horších případech může být indikátorem kloubních onemocnění, jako je osteoartróza či revmatoidní artritida. Zatímco artritidu způsobují především genetické dispozice, artróza je způsobena opotřebením chrupavek. Proto je při ní vhodné zařadit do jídelníčku několik potravin, které napomáhají regeneraci chrupavky.
Kolagen, stavební hmota chrupavek
Chrupavka je vlastně jedním z druhů tzv. pojivových tkání. Základní stavební hmotou pojivových tkání je kolagen, a právě s jeho pomocí se můžete pokusit včas opotřebení chrupavky omezit.
Kolagen sice dokáže naše tělo produkovat samo, jenže postupem času tato schopnost slábne, chrupavka ztrácí svou pružnost a dostatečně neplní svoji funkci.
Tlačenka a gumoví medvídci
Některé "zaručené" rady tvrdí, že bychom měli zvýšit příjem potravin, které kolagen obsahují, jako je tlačenka, sulc nebo třeba huspenina. Pokud právě tyto pochoutky nepatří mezi vaše nejoblíbenější, nezoufejte. Opravdu nemusíte jíst tlačenku každý den.
Všechny tyto potraviny sice kolagen obsahují ve velkém množství, takže zařadit je do svého jídelníčku je určitě vhodné, ale jak se říká, nic se nemá přehánět.
Podobný případ jsou gumoví medvídci. Ti se sice také vyrábějí ze želatiny - tedy vlastně kolagenu, ale je v nich navíc velké množství cukru. Pokud jste tedy nabyli dojmu, že pytlík gumových medvídků denně, vám zajistí zdravé klouby a bezbolestné stáří, musíme vás vyvést z omylu.
Podíl kolagenu v těchto produktech není tak vysoký a museli byste proto spořádat nejmíň celé balení denně, jenže přitom byste navíc dostali do těla zbytečně velké množství cukru.
Pokud chcete doplnit svůj příjem kolagenu, zaměřte se na doplňky stravy, které kolagen obsahují a nadto ještě další látky, které podporují jeho tvorbu, jako je například vitamín C.
Přirozená tvorba kolagenu
Jaké potraviny by tedy neměly chybět ve vaší ledničce, aby vaše klouby byly zdravé a pružné i ve vyšším věku? Zdaleka nejlepší cestou je zaměřit se na ty potraviny a jejich složky, které pomáhají přirozené produkci kolagenu ve vašem těle.
Jedná se především o tyto látky:
- Hořčík - přijímáme ho konzumací banánů, ořechů a mandlí, obilí a celozrnného pečiva, ale je obsažen například také v čokoládě
- Přítomnost hořčíku v naší stravě je důležitá také pro asimilaci vápníku, fosforu, sodíku, draslíku a vitaminu C. Má také pozitivní vliv na normální činnost nervové soustavy a psychickou pohodu.
- Vitamín C – nejvíce vitamínu C obsahují například šípky, z běžně dostupnějšího ovoce pak černý rybíz, kiwi a jahody, co se týče zeleniny, vedou co do obsahu "céčka“ červené papriky, křen nebo brokolice.
Začněte o své klouby pečovat včas, předejte se tak mnohým komplikacím a nebudete se muset ve vyšším věku omezovat v pohybu.