Jak získat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitaminů?

Jak získat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitaminů?

Publikováno: 25.05.2023

Zobrazení: 637

Zdravý a pestrý jídelníček obsahující dostatek ovoce a zeleniny je základem celkového zdraví, nicméně důležité také je, v jaké podobě ovoce a zeleninu konzumujeme. A nejen to! Roli hraje také jejich skladování. Máme pro vás tipy, díky kterým mohou být vaše gurmánské zážitky o něco zdravější.

Vitaminy B a C raději bez vody!

Vaření a dušení jsou považovány za nejlepší formy tepelné úpravy pokrmů. Bohužel nutno zmínit, že právě během vaření a dušení může dojít k významným ztrátám vitaminů B a C, a to dokonce až o 50 %. Zajímavé je, že již samotné ponoření do teplé vody způsobí ztrátu vitaminů, což je dáno nejen citlivostí na teplo, ale také schopností těchto vitaminů rozpouštět se ve vodě. Pokud tedy chcete v potravinách zachovat co největší množství vitaminů, nenechávejte ovoce a zeleninu dlouho namočenou ve vodě, postačí jen je umýt pod tekoucí vodou. Obsah vitaminů se ale také snižuje již při samotném skladování díky citlivosti na světlo.

 
Jak dlouho tepelně upravovat?

Pro ovoce a zeleninu platí, že čím kratší doba vaření v co nejmenším množství vody, tím více vitaminů je zachováno. Věděli jste např., že brokolice a špenát ztrácí dlouhou dobou vaření až 50 % vitaminu C? Při delším vaření je vhodné alespoň ponechat zeleninu nakrájenou na větší kusy, protože čím větší kontaktní plocha s horkou vodou, tím k menší ztrátě vitaminů dochází. Např. u brambor tak zamezíte ztrátě až 20 % obsažených vitaminů. Pro zachování vitaminů je doporučeno také zeleninu a ovoce loupat vždy až poté, co je uvaříte. Nezapomeňte do dalších pokrmů využít i vodu, ve které jste zeleninu a ovoce vařili. Zeleninový vývar je skvělý do polévek a omáček, vodu z ovoce můžete použít namísto obyčejné vody do dezertů.
 

Jak je to s grilováním?

Teplé počasí je spojeno s tolik oblíbeným grilováním, i když jde o ne příliš zdravý způsob tepelné úpravy. Grilování a pečení připravují ovoce a zeleninu až o 40 % obsažených vitaminů B, méně však vitaminu C. Chcete-li se vyhnout během grilování vlivu možných rakovinotvorných látek, které při hoření vznikají, zásadním doporučením je minimalizovat množství používaného tuku.
 

Jak skladovat?

Na množství obsahu vitaminů má vliv nejen tepelná úprava, ale také skladování. Na ovoce a zeleninu působí nejen teplo, ale také světlo a vzduch. Díky působení tepla a světla dochází k rozložení a následnému poškození vitaminů, díky přítomnosti vzduchu vitaminy mohou reagovat s kyslíkem, dochází k tzv. oxidaci a následnému znehodnocení vitaminu. Ovoce a zeleninu proto skladujte výhradně ve stínu, protože tak můžete zamezit až 30 % ztrátě vitaminů ve srovnání se skladováním na slunci.
 

Mražené ovoce a zelenina ano, nebo ne?

Ne vždy máme k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu. V takových případech se nebojte využít to mražené, které ovšem před další tepelnou úpravou již nerozmrazujte. Podle nejnovějších výzkumů je mražené ovoce a zelenina stejně kvalitním zdrojem vitaminů a minerálů jako to čerstvé. Možná vás překvapí, že např. ve zmražených zelených fazolích je dokonce vyšší obsah vitaminů než v těch čerstvých?
 

Pár tipů na závěr

  • Saláty připravujte těsně před konzumací.
  • Při zpracování ovoce a zeleniny používejte ostré nože, tupé drtí dřeň, což může negativně ovlivnit obsahu vitaminů a minerálů.  
  • Vnější listy zeleného salátu, i když jsou hrubší nebo poškozené, mají vyšší obsah vápníku, železa a vitaminu A.  
  • Listy brokolice obsahují více vitaminu A než květy a stonek.   
  • Vaření v měděných nádobách ničí vitamin C, vitamin E a kyselinu listovou. 
  • Nerezavějící ocel, sklo a smalt jsou nejšetrnější materiály s ohledem na zachování výživných látek v potravinách.
  • Konzervovanou zeleninu vždy opláchněte, abyste ji zbavili přebytečné soli. 
  • Když připravujete zeleninu, nepoužívejte sodu na pečení, může to snížit množství vitaminu B a vitaminu C.
 

Když je vitaminů nedostatek

Pokud máte obavy, že váš jídelníček není dostatečně pestrý a vyvážený a vaše tělo tak nedostává potřebné množství vitaminů a minerálů, prohlédněte si nabídku e-shopu Klubu zdraví Wavita, kde najdete nejen kvalitní doplňky stravy s vitaminy, minerály, bylinnými extrakty, ale také celou řadu produktů pro více specifické potřeby vašeho těla.
 

  

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Jak se chránit před klíšťaty? Kontrolujte hladinu B vitaminů
18.05.2022

Jak se chránit před klíšťaty? Kontrolujte hladinu B vitaminů

Pokud chodíte rádi do přírody, měli byste se mít na pozoru. Procházku v přírodě mohou velmi znepříjemnit klíšťata, drobní a na první pohled nenápadní jedinci přenášející velmi závažná onemocnění, kterými jsou klíšťová encefalitida, lymeská borelioźa a lidská granulocytární ehrlichióza. Jde o onemocnění, z nichž některá mohou zanechat trvalé následky a výrazně ovlivnit kvalitu života pacienta, a proto je nutné vědět, jak se přenosu onemocnění přenášených klíšťaty bránit.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6278
8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D
19.07.2018

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D

Věděli jste, že pouze 10 % vitaminu D se do těla dostává potravou? Zbývajících 90 % déčka totiž naše tělo získává ze slunečních paprsků. Až čtyřem z pěti z nás ale tento „sluneční vitamin" chybí,* což naše tělo ani v nejmenším nevítá. Jeho nedostatek může souviset s řadou nepříjemností i závažných problémů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 44811
Vitamíny a minerály - přehled
09.06.2021

Vitamíny a minerály - přehled

Přehled vlastností vitamínů a minerálů, kde je najdete a jak působí na lidský organizmus.

Přečtěte si více
Zobrazení: 13980
Vitamin C, selen a zinek, spolehlivá podpora imunity nejen u dětí
18.01.2024

Vitamin C, selen a zinek, spolehlivá podpora imunity nejen u dětí

Dětský organismus má v zimě napilno. Kromě náročného vývoje musí děti čelit častým nachlazením, zejména pokud navštěvují dětský kolektiv, kde se viry velmi snadno šíří. Snad každý rodič se tak v zimě potýká s koloběhem nachlazení, které si děti přináší ze školek a škol. Poradíme vám, čím obohatit jídelníček, a podpořit imunitu a celkové zdraví, a to nejen u dětí, ale také u dospělých.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2223
Možné příčiny nachlazení? Nedostatek slunečního svitu a vitaminu D!
21.03.2023

Možné příčiny nachlazení? Nedostatek slunečního svitu a vitaminu D!

Vitamin D se v posledních letech těší nebývalé oblibě. Poptávka po doplňcích stravy s obsahem tohoto slunečního vitaminu stoupá zejména v chladných měsících, kdy jeho hladina v krvi může klesat. Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému a jeho nejdůležitějším zdrojem je sluneční záření, a právě to je důvod, proč bychom na jeho dostatečný příjem neměli zapomínat zejména v době, kdy je slunečních paprsků nedostatek.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1061