Jak získat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitaminů?
Publikováno: 25.05.2023
Zobrazení: 700
Zdravý a pestrý jídelníček obsahující dostatek ovoce a zeleniny je základem celkového zdraví, nicméně důležité také je, v jaké podobě ovoce a zeleninu konzumujeme. A nejen to! Roli hraje také jejich skladování. Máme pro vás tipy, díky kterým mohou být vaše gurmánské zážitky o něco zdravější.
Vitaminy B a C raději bez vody!
Vaření a dušení jsou považovány za nejlepší formy tepelné úpravy pokrmů. Bohužel nutno zmínit, že právě během vaření a dušení může dojít k významným ztrátám vitaminů B a C, a to dokonce až o 50 %. Zajímavé je, že již samotné ponoření do teplé vody způsobí ztrátu vitaminů, což je dáno nejen citlivostí na teplo, ale také schopností těchto vitaminů rozpouštět se ve vodě. Pokud tedy chcete v potravinách zachovat co největší množství vitaminů, nenechávejte ovoce a zeleninu dlouho namočenou ve vodě, postačí jen je umýt pod tekoucí vodou. Obsah vitaminů se ale také snižuje již při samotném skladování díky citlivosti na světlo.
Jak dlouho tepelně upravovat?
Pro ovoce a zeleninu platí, že čím kratší doba vaření v co nejmenším množství vody, tím více vitaminů je zachováno. Věděli jste např., že brokolice a špenát ztrácí dlouhou dobou vaření až 50 % vitaminu C? Při delším vaření je vhodné alespoň ponechat zeleninu nakrájenou na větší kusy, protože čím větší kontaktní plocha s horkou vodou, tím k menší ztrátě vitaminů dochází. Např. u brambor tak zamezíte ztrátě až 20 % obsažených vitaminů. Pro zachování vitaminů je doporučeno také zeleninu a ovoce loupat vždy až poté, co je uvaříte. Nezapomeňte do dalších pokrmů využít i vodu, ve které jste zeleninu a ovoce vařili. Zeleninový vývar je skvělý do polévek a omáček, vodu z ovoce můžete použít namísto obyčejné vody do dezertů.
Jak je to s grilováním?
Teplé počasí je spojeno s tolik oblíbeným grilováním, i když jde o ne příliš zdravý způsob tepelné úpravy. Grilování a pečení připravují ovoce a zeleninu až o 40 % obsažených vitaminů B, méně však vitaminu C. Chcete-li se vyhnout během grilování vlivu možných rakovinotvorných látek, které při hoření vznikají, zásadním doporučením je minimalizovat množství používaného tuku.
Jak skladovat?
Na množství obsahu vitaminů má vliv nejen tepelná úprava, ale také skladování. Na ovoce a zeleninu působí nejen teplo, ale také světlo a vzduch. Díky působení tepla a světla dochází k rozložení a následnému poškození vitaminů, díky přítomnosti vzduchu vitaminy mohou reagovat s kyslíkem, dochází k tzv. oxidaci a následnému znehodnocení vitaminu. Ovoce a zeleninu proto skladujte výhradně ve stínu, protože tak můžete zamezit až 30 % ztrátě vitaminů ve srovnání se skladováním na slunci.
Mražené ovoce a zelenina ano, nebo ne?
Ne vždy máme k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu. V takových případech se nebojte využít to mražené, které ovšem před další tepelnou úpravou již nerozmrazujte. Podle nejnovějších výzkumů je mražené ovoce a zelenina stejně kvalitním zdrojem vitaminů a minerálů jako to čerstvé. Možná vás překvapí, že např. ve zmražených zelených fazolích je dokonce vyšší obsah vitaminů než v těch čerstvých?
Pár tipů na závěr
- Saláty připravujte těsně před konzumací.
- Při zpracování ovoce a zeleniny používejte ostré nože, tupé drtí dřeň, což může negativně ovlivnit obsahu vitaminů a minerálů.
- Vnější listy zeleného salátu, i když jsou hrubší nebo poškozené, mají vyšší obsah vápníku, železa a vitaminu A.
- Listy brokolice obsahují více vitaminu A než květy a stonek.
- Vaření v měděných nádobách ničí vitamin C, vitamin E a kyselinu listovou.
- Nerezavějící ocel, sklo a smalt jsou nejšetrnější materiály s ohledem na zachování výživných látek v potravinách.
- Konzervovanou zeleninu vždy opláchněte, abyste ji zbavili přebytečné soli.
- Když připravujete zeleninu, nepoužívejte sodu na pečení, může to snížit množství vitaminu B a vitaminu C.
Když je vitaminů nedostatek
Pokud máte obavy, že váš jídelníček není dostatečně pestrý a vyvážený a vaše tělo tak nedostává potřebné množství vitaminů a minerálů, prohlédněte si nabídku e-shopu
Klubu zdraví Wavita, kde najdete nejen
kvalitní doplňky stravy s vitaminy, minerály, bylinnými extrakty, ale také celou řadu produktů pro více specifické potřeby vašeho těla.