Hořčík a jeho význam pro lidské tělo
Publikováno: 25.08.2015
Zobrazení: 9103
Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje ke správné funkci nervového a svalového systému. Přečtěte si další pozitiva hořčíku a dopřejte ho svému organismu.
Hořčík (latinsky magnesium) je lehký kov s hustotou vyšší než voda. Je silně zastoupen v zemské kůře a řadí se na jedno z předních míst, co se zastoupení prvků v přírodě týče.
Lidskému tělu hořčík prospívá mimo jiné tím, že mírní podrážděnost a nervozitu, uvolňuje energii z glukózy (krevního cukru) a ovlivňuje správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Význam hořčíku jako doplňku stravy pro naše tělo je tedy přínosný a pozitivní.
Pozitivní vlastnosti hořčíku pro lidské tělo:
- příznivě ovlivňuje nervový i svalový systém
- přispívá k zachování zdravých kostí a zubů
- přispívá ke snížení únavy a vyčerpání
Hořčík přijímáme konzumací banánů, ořechů nebo mandlí, ale je obsažen například i v čokoládě. Doporučuje se pravidelně doplňovat hořčík především osobám, které jsou často vystaveny stresu, dále ženám užívajícím hormonální antikoncepci, diabetikům nebo sportovcům.
Přirozeným zdrojem hořčíku je také tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, brokolice), jejíž konzumace také snižuje riziko rakoviny kůže, dále pak obilí nebo celozrnné pečivo.
Hořčík je jeden z nejdůležitějších prvků v našem těle a většina hořčíku se vyskytuje v kostech a v zubech. V menší míře se nachází v krvi a v tkáních. Je nezastupitelný pro většinu biochemických reakcí v lidském těle a jeho nedostatek zhoršuje průběh prakticky každé nemoci.