Vitamin D snižuje krevní tlak a riziko vzniku kardiovaskulárních chorob
Publikováno: 26.06.2013
Zobrazení: 1211
Nová vědecká data dokazují, že existuje přímý a příčinný vztah mezi množstvím vitaminu D v těle, vysokým krevním tlakem a rizikem vzniku infarktu myokardu či mozkové mrtvice.
Rozsáhlá studie objasňuje souvislost mezi vysokým krevním tlakem (hypertenzí) a nedostatkem vitaminu D a potvrzuje, že nízká hladina vitaminu D může být příčinou vzniku hypertenze a zvýšit tak riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Z dřívějších pozorovacích studií byl znám fakt, že nízké koncentrace vitaminu D pravděpodobně souvisí se zvýšením krevního tlaku a hypertenzí. U tohoto vztahu však nebyla prokázána příčinná souvislost. Navíc, výsledky randomizovaných studií na lidech, kde byla zkoumána právě suplementace vitaminem D a její účinky na kardiovaskulární systém, byly velmi nejednotné. Celkový obraz této problematiky byl velice nepřehledný, a proto se vědci rozhodli podrobně tuto problematiku rozebrat. Výsledky jejich práce výrazně naznačují, že některým typům kardiovaskulárních onemocnění, může člověk předejít díky suplementaci vitaminu D nebo konzumací potravin o vitamin D obohacených.
Nová data zahrnují výsledky z celkem 35 studií a informace od více než 155 000 respondentů z řady center v Evropě a Severní Americe. Vědci takto odhalili, že lidé s vysokou koncentrací 25-hydroxyvitaminu D (25(OH)D) měli nižší hodnoty krevního tlaku, a tak i nižší riziko vzniku hypertenze.
Vědci našli průkaznou souvislost – na každé 10%-ní zvýšení koncentrace 25(OH)D v krvi připadá snížení rizika vzniku hypertenze o 8,1%.