Doplňky stravy s prebiotiky mohou podporovat vstřebávání minerálů
Publikováno: 05.04.2012
Zobrazení: 109
Nová studie na hlodavcích ukázala, že příjem vlákniny bohaté na prebiotika může pomoci zvýšit hustotu kostí tím, že dojde ke zvýšení vstřebatelnosti důležitých minerálů ve střevě.
Studie publikovaná v časopise Journal of Food Science dokazuje, že příjem dietní vlákniny, jako je inulin či polydextróza může zvýšit vstřebávání minerálů, které jsou důležité pro zdraví kostí.
Postupné stárnutí světové populace vede k vyššímu výskytu různých chronických onemocnění, včetně osteoporózy - onemocnění kostí, které primárně postihuje ženy v postmenopauzálním období (po období přechodu).
Příjem dietní vlákniny zvyšuje vstřebávání a využití vápníku a hořčíku, a tím může snižovat riziko postmenopauzálního řídnutí kostí u žen. Princip tohoto mechanismu spočívá v tom, že příjmem vlákniny dojde k podpoře růstu střevních bakterií, které zvýší svou produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty pak následně ovlivňují pH ve střevě tak, že minerální látky jsou lépe rozpustné a snadněji jsou pak do těla vstřebávány.
Kvůli své schopnosti zvyšovat absorpci minerálních látek, a tím i mineralizaci kostí, je největší pozornost věnována prebiotikům jako oligosacharidy, fruktooligosacharidy a inulin. Všechny tyto typy vlákniny vedly ke zlepšení vstřebávání a využití hořčíku.
Zdroj:
L.C.L. Legette, W.H. Lee, B.R. Martin, J.A. Story, J.K. Campbell, C.M. Weaver: „Prebiotics Enhance Magnesium Absorption and Inulin-based Fibers Exert Chronic Effects on Calcium Utilization in a Postmenopausal Rodent Model“, Journal of Food Science, 2011.