Probiotika mohou podpořit duševní pohodu
Publikováno: 08.07.2011
Zobrazení: 78
Výzkumy ukazují, že probiotická úprava střev může následně ovlivňovat mozek a tím i náladu člověka.
Studie publikovaná v “BioEssays” přináší nové poznatky o tom, jak neurochemické látky dodávané přímo do střeva pomocí probiotické střevní mikroflóry mohou mít blahodárný vliv na zachování gastrointestinálního zdraví a psychické pohody.
Profesor Mark Lyte z University v Texasu říká, že výzkum navrhuje sjednotit proces mikrobiální endokrinologie, což by mohlo znamenat, že probiotika produkující neurochemické látky, by mohla sloužit jako doručovací mechanismus pro neuroaktivní látky. Profesor Lyte říká, že takováto probiotika by mohla zlepšit jak gastrointestinální, tak psychické zdraví.
Lyte poznamenal, že předpokládané zdravotní výhody získané z příjmu probiotik byly široce rozvedeny jak ve vědecké literatuře, tak v médiích.
V této studii prof. Lyte vybral probiotika jako jsou Lactobacillus a Bifidobacteria. Neurochemické látky, vytvořené právě bakteriemi ve střevech a cirkulující pacientovým krevním oběhem, mohou představovat cestu pro probiotika a jejich mimostřevní účinky – zahrnující např. změny v chování.
Dr. Gregor Reid z University v Západním Ontariu uvedl v komentáři k tomuto článku, že ještě donedávna byla myšlenka, že probiotika ve střevě mohou ovlivňovat mozek, téměř neskutečná. Ale nyní dle konceptu prof. Lyta i dle dalších studií je dokázáno, že mikrobi mohou produkovat a reagovat na neurochemické látky, které mohou způsobovat neurologické a imunologické účinky na hostiteli. Dále dodává, že novinka těchto poznatků spočívá ve zdůraznění skutečnosti, že mikrobiální kmeny, které jsou přijímány přes fermentované potraviny a doplňky stravy a z nichž některé jsou pojmenovány probiotika, mohou produkovat nerochemické látky.
Zdroj: Bioessays
“Probiotics function mechanistically as delivery vehicles for neuroactive compounds: Microbial endocrinology in the design and use of probiotics”
Autor: M. Lyte