Byla stanovena dávka omega-3 prospěšná pro zdraví srdce
Publikováno: 17.06.2011
Zobrazení: 9321
Omega 3 pro zdraví srdce a cév. Nová studie a meta-analýza říká, že denní dávka omega-3 potřebná pro snížení rizika náhlých srdečních úmrtí a jiných srdečních příhod byla stanovena ve výši nejméně 250 mg.
V periodiku British Journal of Nutrition bylo publikováno, že již dávka 250 mg omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (EPA – eikosapentaenová kyselina, DHA – dokosahexaenová kyselina) vede ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí o 35%. Kromě toho byla tato dávka spojována s „téměř významným“ 17% -ním snížením rizika fatálních koronárních příhod. Minimální množstvím omega-3, které by měla přijímat široká veřejnost na podporu zdraví srdce a cév by mělo být 250 mg.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2009 potvrdil, že dávka 250 mg by měla být referenční hodnotou pro omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem.
Ve Spojených státech nebyla schválena přímo doporučení pro EPA/DHA, ale namísto toho byla doporučena konzumace darů moře na hranici 8 – 12 uncí za týden, což zajišťuje průměrnou konzumaci 250 mg EPA a DHA/den.
Byla provedena nová meta-analýza a hodnocení s cílem prozkoumat takováto doporučení. Vědci zjistili, že opravdu nejméně 250 mg omega-3 vede k signifikantnímu snížení náhlých srdečních úmrtí a snížením rizika fatálních srdečních příhod.
Spoluautor studie, Harry Rice, PhD však prohlásil, že dávka 250 mg EPA+DHA/den je považována za minimální, ne však optimální množství.
Nová skutečnost, která z této meta-analýzy vyplývá je, že lidé účastnící se studie neměli dříve žádné problémy s ischemickou chorobou srdeční. To znamená, že tyto pozitivní výsledky poskytují další důkaz o nutnosti vytvoření doporučeného příjmu (DRI) pro omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem.
Pozitivní účinky EPA a DHA pro ochranu srdce jsou prokazovány v jedné studii za druhou. V zájmu veřejného zdraví by měl Institute of Medicine (IOM) hodnotit aktuální údaje v souvislosti se zdravotními výsledky (ve spojení s omega-3 s dlouhým řetězcem).
Zdroj: British Journal of Nutrition
“Impact of low v. moderate intakes of long-chain n-3 fatty acids on risk of coronary heart disease”
Authors: K. Musa-Veloso, M.A. Binns, A. Kocenas, C. Chung, H. Rice, H. Oppedal-Olsen, H. Lloyd, S. Lemke