Hořčík a jeho vztah k žlučníkovým kamenům

Hořčík a jeho vztah k žlučníkovým kamenům

Publikováno: 10.07.2008

Zobrazení: 1544

Zvýšený příjem hořčíku z doplňků stravy může snižovat riziko vzniku žlučníkových kamenů, naznačují výsledky nové studie ze Spojených států.

Podle výsledků studie probíhající na 42 705 Američanech mužského pohlaví, publikované v časopise The American Journal of Gastroenterology byl nejvyšší příjem hořčíku spojený s 28 procentním snížením rizika vzniku žlučníkových kamenů.

„V této rozsáhlé kohortové studii jsme pozorovali, že vysoký příjem hořčíku byl provázen snížením rizika vzniku žlučníkových kamenů v závislosti na velikosti dávky a nebyl ovlivněn jinými rizikovými faktory včetně dalších dietních proměnných, napsal autor studie Chung-Jyi Tsai z Lékařského Centra University of Kentucky.

Žlučníkové kameny jsou významnou příčinou nemocnosti v rozvinutých zemích a důležitým rizikovým faktorem pro vznik rakoviny žlučníku. Podle  amerického Národního ústavu pro zdraví trpí přibližně 10 – 15 procent obyvatelstva Spojených států (20 milionů lidí) žlučníkovými kameny a každoročně přibývá 1 milion nově diagnostikovaných.

V průběhu průměrně 13 let následného sledování vybrané skupiny mužů výzkumná skupiny zaznamenala 2 195 případů nově vzniklých žlučníkových kamenů. Průměrná hodnota příjmu hořčíku u sledované skupiny byla stanovena na 352,8 mg denně.

Po nastavení výsledků s ohledem na věk účastníků, který může mít vliv na výsledky, Tsai a jeho spolupracovníci vypočítali, že muži s nejvyšším průměrným příjmem hořčíku (454 mg/den) měli o 28 procent nižší pravděpodobnost vývoje žlučníkových kamenů oproti mužům s nejnižším průměrným příjmem (262 mg/den).

Navíc, z potravin přijímaný hořčík, což zahrnuje zdroje jako je zelená listová zelenina, maso, škroboviny, obiloviny, ořechy a mléko, snižoval riziko žlučníkových kamenů až o 32 procent.

„Závěrem lze říci, že výsledky naznačují ochrannou úlohu konzumace hořčíku v prevenci žlučníkových kamenů u mužů“, napsali Tsai a jeho spolupracovníci.

Zdroj:
The American Journal of Gastroenterology (Blackwell Publishing)
February 2008, Volume 103, Issue 2, Pages 375-382, doi:10.1111/j.1572-0241.2007.01696.x
 "Long-Term Effect of Magnesium Consumption on the Risk of Symptomatic Gallstone Disease Among Men"
Authors: C.-J. Tsai, M.F. Leitzmann, W.C. Willett, E.L. Giovannucci

Projevy nedostatku hořčíku
09.09.2015

Projevy nedostatku hořčíku

Jste podráždění, náladoví a trpíte nespavostí? Možná za to může nedostatek hořčíku. Přečtěte si další reakce vašeho těla na nedostatek tohoto důležitého minerálu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 55536
Ve kterých potravinách se skrývá velké množství hořčíku
04.01.2016

Ve kterých potravinách se skrývá velké množství hořčíku

Chybí vám hořčík a potřebovali byste ho akutně doplnit? Jedním z kroků může být správná a vyvážená strava. Podívejte se na přehled potravin, ve kterých je hořčíku dostatek.

Přečtěte si více
Zobrazení: 118200
Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!
29.02.2024

Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!

Nejen vrcholoví sportovci, ale i ti rekreační, by neměli zapomínat na dostatečný příjem minerálních látek, které podpoří nejen sportovní výkon, ale také regeneraci organismu po něm. Jednou z nejdůležitějších minerálních látek, které organismus před i po náročných výkonech ocení, je hořčík!

Přečtěte si více
Zobrazení: 500