Zánět

Zánět

Publikováno: 21.12.2015

Zobrazení: 295

Zánět je obranná reakce organismu na různé druhy poškození. Často souvisí s oslabenou imunitou. Přečtěte si o nejčastějších typech zánětů a jak jim lze předcházet.

Zánět je ve své podstatě velice složitá reakce organismu na různá poškození. Na jedné straně je sice zánět základním nástrojem vrozené imunity, tedy významnou obranou lidského těla, zároveň však jde o sebepoškozující reakci organismus. 

Záněty dělíme na chronické a akutní. Nejčastějšími akutními záněty jsou například angína, zánět slepého střeva, zánět močových cest či záněty horních cest dýchacích. Všechny záněty se musí včas a pečlivě léčit, aby nepřešly do svého chronického, někdy celoživotního, stadia. 

Jak předcházet akutním zánětům

Jelikož záněty souvisí s naší imunitou, nejlepší prevencí je zdravý životní styl. 

  • Vhodná strava
  • Dostatek tekutin
  • Čas na relaxaci a pohyb 

Tělu je tedy potřeba dodávat dostatek živin (vitaminy, sacharidy, lipidy, stopové prvky a bílkoviny), nejlépe prostřednictvím pestré stravy. V období únavy či zvýšené zátěže můžeme stravu obohatit o vhodné doplňky stravy, které naše tělo  posílí.

Brusinky a péče o močové cesty
08.08.2023

Brusinky a péče o močové cesty

Ačkoliv s infekcemi močových cest se setkávají především ženy, nevyhýbá se ani mužům a dětem. Pokud se objeví časté nucení na močení a bolest nebo pálení při močení, zpozorněte! Díky včasné diagnostice si můžete ušetřit mnoho nepříjemných chvil. A protože s podporou zdraví močových cest jsou často spojovány brusinky, pojďme si jejich účinky představit, stejně jako řady Urinal a Uroval, které extrakty z brusinek obsahují.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1054
Příznaky zánětu močových cest
03.06.2021

Příznaky zánětu močových cest

Mezi první příznaky zánětu močových cest patří bolest v podbřišku. Člověk má také nutnost častého močení, ale s produkcí jen malého množství moči. Dále při močení můžeme cítit nepříjemně řezavou a pálivou bolest, zejména ke konci močení.

Přečtěte si více
Zobrazení: 20511
Jak se léčí zánět močových cest
20.11.2015

Jak se léčí zánět močových cest

Musíte se vypořádat se zánětem močových cest a netušíte, jak se s ním vypořádat a jak probíhá jeho léčba? Připravili jsme pro vás přehled, který vám tuto problematiku objasní.

Přečtěte si více
Zobrazení: 59806
Jak ovlivnit riziko vzniku zánětu močových cest?
27.03.2023

Jak ovlivnit riziko vzniku zánětu močových cest?

Přemnožení škodlivých bakterií v močových cestách, nedostatečná hygiena, potlačování nucení na močení, ale také oslabená imunita patří mezi časté příčiny zánětů močových cest. Ačkoliv jde o onemocnění postihující převážně ženy, nevyhýbá se ani mužům. Vzhledem k tomu, že infekce močových cest mají tendenci se opakovat, není od věci si připomenout, jak o zdraví močových cest a ledvin pečovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1305