Ztuhlé kyčle? Známe cviky, které vám uleví!

Ztuhlé kyčle? Známe cviky, které vám uleví!

Publikováno: 03.04.2023

Zobrazení: 10172

Kyčelní klouby patří nejen mezi největší, ale také nejzatěžovanější klouby v lidském těle. Fungují-li správně, umožňují nám bezbolestný pohyb. Jsou-li příliš zatěžovány, mohou se objevit bolesti, omezená hybnost a ztuhlost. Jak o klouby správně pečovat a jaké cviky bolavým a ztuhlým kloubům uleví, vám poradíme.

I klouby vyžadují péči!

Opotřebení kloubů se může začít projevovat již po třicátém roce věku. Příčinou bolavých a ztuhlých kloubů nemusí být tedy jen věk, ale také nadměrná fyzická zátěž, sport (zejména běh), vrozené vývojové vady kyčlí, špatný styl chůze, nevhodná obuv, obezita aj. Dlouhodobé bolesti kyčelních kloubů je vhodné konzultovat s lékařem, který doporučí vhodnou léčbu, která ovšem musí být komplexní. Jedním ze základních doporučení je optimální tělesná hmotnost, pestrý a vyvážený jídelníček s obsahem vitaminů a minerálů a přiměřená tělesná aktivita. Do jídelníčku je vhodné zařadit doplňky stravy na podporu zdraví kloubů a pohybového aparátu, protože i klouby potřebují výživu. Jedničku na trhu, Proenzi, není třeba dlouze představovat. Jde o špičkovou komplexní kloubní výživu obsahující chondroitin, glukosamin, MSM a kolagen typu II., základní stavební složky chrupavky, a navíc další vitaminy, minerály a bylinné extrakty přispívající k udržení zdraví kloubů, a tím k zajištění pohyblivosti a soběstačnosti i ve vyšším věku. Proenzi podporuje všechny klouby, nejen kyčelní, a účinek přetrvává u některých doplňku stravy Proenzi i po ukončení užívání, a to 2 až 3 měsíce. Značka Proenzi poskytuje kompletní kloubní péči a nabízí široké portfolio zahrnující nejen doplňky stravy, ale také kosmetické přípravky určené pro péči a výživu kloubů.
 

Ulevte svým bolavým a ztuhlým kloubům!

Cvik č. 1

Postavte se čelem k židli, tak aby sedadlo směřovalo k vám. Jednu nohu pokrčte a celým chodidlem postavte na židli. Ruce položte na pokrčenou nohu. Procvičována bude kyčel na zemi stojící nohy. Zhluboka se nadechněte a posunujte tělo dopředu. Pohyb kupředu dělejte do doby, než ucítite tlak v třísle. 5 sekund vydržte a poté pomalu vracejte tělo do základní polohy. Cvik opakujte 5x na každé noze. 

Cvik č. 2
Zaujměte polohu na čtyřech. Předloktí položte na zem a kolena dejte co nejdál od sebe. Pomalu přenášejte váhu dopředu a dozadu. Po celou dobu mějte napřímená záda, prostor mezi lopatkami a hlavu v ose páteře.

Cvik č. 3
Lehněte si na záda, pravou nohu mějte pokrčenou, levá noha je natažená do tzv. fajfky. Paže položte mírně od těla dlaněmi vzhůru. Držte lopatky u sebe, hlavu mějte v ose páteře. Pomalu otáčejte levou nohu doprava a doleva, přičemž pohyb vychází z kyčle. Opakujte 10x pro každou kyčel. 

Cvik č. 4
​Zaujměte turecký sed, mějte chodidla u sebe tak, aby se dotýkaly. Proveďte předklon, ve kterém chvíli vydržíte a pomalu se vracejte zpět do základní polohy. 

 

Sáhněte po vhodných pomůckách a vyberte si odbournou pomoc

Pokud se na cvičení kyčlí chcete zaměřit, určitě vyhledejte odbornou pomoc. Pravidelné cvičení pod vedením odborníka Vám pomůže se správnou technikou a také velmi důležitým dýcháním. Kromě odborné pomoci je k dostání celá řada pomůcek. Vybírat můžete ze široké nabídky odporových gum, které mohou být skvělým pomocníkem právě při posílení svalů v oblasti nohou, břicha, boků a pasu. Kromě odporových gum by Vám doma neměl chybět kvalitní míč, vhodný pro Vaši výšku. Nafukovací míč Vám poslouží jako skvělý pomocník při uvolňování a relaxaci.

 

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Jak předcházet bolestem kloubů?
26.06.2014

Jak předcházet bolestem kloubů?

Bolesti kloubů se často objeví náhle, bez ohledu na věk. Na možnosti prevence a léčby kloubních potíží jsme se proto zeptali MUDr. Michaely Tomanové, primářky Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1441
Bolest kloubů: Cviky na uvolnění kloubů
30.07.2015

Bolest kloubů: Cviky na uvolnění kloubů

Ulevte si od bolesti kloubů správnými cviky. Udržte se dlouhodobě v pohybu a zařaďte do svého denního režimu cviky, které najdete v našem článku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 4627
Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza
09.06.2021

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Bolí vás klouby a chcete vědět, jak se projevuje artróza? Udělejte si přehled o nejčastějších příznacích a zjistěte, jak ji předcházet.

Přečtěte si více
Zobrazení: 28932
Jak přežít zimu s bolavými klouby?
05.01.2024

Jak přežít zimu s bolavými klouby?

Zima patří mezi období, ve kterém si na bolesti kloubů stěžují hlavně ti, kteří trpí onemocněním známým pod lidovým názvem „revma“. Nejen bolesti a ztuhlost, ale také otoky snižují pohyblivost kloubů, a negativně tak ovlivňují celkovou kvalitu života. Poradíme vám, jak bolavým kloubům ulevit a podpořit jejich zdraví.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1303
Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!
24.10.2022

Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!

Za bolestmi kloubů se mohou skrývat různé příčiny. Nejčastěji však nadváha, nadměrná fyzická zátěž a věk. První známky opotřebení kloubů se mohou objevit už po třicítce, a proto o své klouby začněte pečovat ještě před tím, než se objeví první bolesti. Jak? Pestrou a vyváženou stravou a pravidelným pohybem. Nordic walking je sport vhodný pro každého, a to dokonce i pro ty, které bolí klouby.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1166
Bolesti kloubů netrápí jen seniory
27.06.2019

Bolesti kloubů netrápí jen seniory

Patříte mezi ty, kteří na jaře a v létě zvyšují svoji fyzickou aktivitu? Potom možná právě vy pociťujete bolesti kloubů v důsledku nadměrné fyzické zátěže, a navíc ani nemusíte být v seniorském věku. Za bolestmi kloubů se vždy nemusí skrývat osteoporóza, revmatoidní artritida a další onemocnění, ale také nadměrná fyzická zátěž a sportovní výkony. Pokud chceme být aktivní, měli bychom respektovat svůj zdravotní stav, znát své limity a o zdraví kloubů pečovat včas. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 1099
Jak ovlivňuje změna počasí naše klouby?
10.11.2021

Jak ovlivňuje změna počasí naše klouby?

Patříte mezi ty, kteří by podle bolestí kloubů mohli předpovídat počasí? Změny a výkyvy atmosférického tlaku ovlivňují zejména příznaky osob trpících revmatoidní artritidou. Díky chladnějšímu počasí může docházet ke stupňování bolestí, které onemocnění, lidově zvané „revma“, doprovází. Jak na podzim a v zimě proti bolestem kloubů bojovat?

Přečtěte si více
Zobrazení: 533
Jak si zregenerovat kolenní klouby
01.12.2015

Jak si zregenerovat kolenní klouby

Bolest kloubů se často objeví náhle, bez ohledu na věk. Onemocnění kloubů se vyskytuje nejčastěji v kloubech, které jsou vystaveny větší zátěži, jako jsou klouby kolenní nebo kyčelní. Kolenní kloub je nejsložitějším kloubem lidského těla a právem si zaslouží velkou péči, ať už v rámci prevence, po vzniku zranění, nebo chronických obtíží.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5161
Připravte klouby na aktivní sezónu
01.03.2021

Připravte klouby na aktivní sezónu

Jaro se kvapem blíží a s ním i práce na zahrádce, procházky, vyjížďky na kole nebo také turistika. Připravte své klouby na aktivní sezónu a dopřejte jim tu správnou péči.

Přečtěte si více
Zobrazení: 799
Nový rok jako ideální start ke zdravému stravování
02.01.2024

Nový rok jako ideální start ke zdravému stravování

Začít se stravovat zdravěji je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Abychom vaši snahu podpořili, poradíme vám, jak takový zdravý jídelníček sestavit. Možná budete překvapeni, protože stačí se řídit třemi jednoduchými pravidly, kterými jsou pestrost, pravidelnost a střídmost.

Přečtěte si více
Zobrazení: 346
Ať vás pohyb nebolí!
20.07.2018

Ať vás pohyb nebolí!

Letní období přímo vybízí ke sportovním aktivitám – cyklistice, pěším túrám, projížďce na in-linech, vodním radovánkám, ale také zábavě s pořádným nádechem adrenalinu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 11