Hořčík a jeho význam pro lidské tělo

Hořčík a jeho význam pro lidské tělo

Publikováno: 25.08.2015

Zobrazení: 8798

Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje ke správné funkci nervového a svalového systému. Přečtěte si další pozitiva hořčíku a dopřejte ho svému organismu.

Hořčík (latinsky magnesium) je lehký kov s hustotou vyšší než voda. Je silně zastoupen v zemské kůře a řadí se na jedno z předních míst, co se zastoupení prvků v přírodě týče.

Lidskému tělu hořčík prospívá mimo jiné tím, že mírní podrážděnost a nervozitu, uvolňuje energii z glukózy (krevního cukru) a ovlivňuje správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Význam hořčíku jako doplňku stravy pro naše tělo je tedy přínosný a pozitivní.

Pozitivní vlastnosti hořčíku pro lidské tělo:

  • příznivě ovlivňuje nervový i svalový systém
  • přispívá k zachování zdravých kostí a zubů
  • přispívá ke snížení únavy a vyčerpání

Hořčík přijímáme konzumací banánů, ořechů nebo mandlí, ale je obsažen například i v čokoládě. Doporučuje se pravidelně doplňovat hořčík především osobám, které jsou často vystaveny stresu, dále ženám užívajícím hormonální antikoncepci, diabetikům nebo sportovcům.

Přirozeným zdrojem hořčíku je také tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, brokolice), jejíž konzumace také snižuje riziko rakoviny kůže, dále pak obilí nebo celozrnné pečivo.

Hořčík je jeden z nejdůležitějších prvků v našem těle a většina hořčíku se vyskytuje v kostech a v zubech. V menší míře se nachází v krvi a v tkáních. Je nezastupitelný pro většinu biochemických reakcí v lidském těle a jeho nedostatek zhoršuje průběh prakticky každé nemoci.

 

Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!
29.02.2024

Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!

Nejen vrcholoví sportovci, ale i ti rekreační, by neměli zapomínat na dostatečný příjem minerálních látek, které podpoří nejen sportovní výkon, ale také regeneraci organismu po něm. Jednou z nejdůležitějších minerálních látek, které organismus před i po náročných výkonech ocení, je hořčík!

Přečtěte si více
Zobrazení: 472
Hořčík snižuje riziko náhlého srdečního selhání u žen
08.12.2010

Hořčík snižuje riziko náhlého srdečního selhání u žen

Zvýšený příjem potravin bohatých na hořčík je spojen se snížením rizika náhlé srdeční smrti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 334
Hořčík má pozitivní vliv na krevní tlak
15.02.2012

Hořčík má pozitivní vliv na krevní tlak

Doplňky stravy obsahující hořčík mohou přispět k malému, ale klinicky významnému snížení krevního tlaku podle výsledků nové meta-analýzy provedené ve Velké Británii.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5410