Imunita je jako orchestr

Imunita je jako orchestr

Publikováno: 07.07.2014

Zobrazení: 11

Říká se, že čistota nebo veselá mysl jsou polovinou zdraví, ale ani obě dohromady nemají takovou moc jako imunitní systém lidského těla. Pokud správně funguje, postará se o zdraví sám, a vy mu v tom můžete vydatně pomáhat.

Imunita je schopnost bránit se proti škodlivým vlivům. S určitou úrovní imunity se lidé rodí, další odolnost získávají v průběhu života přirozeně, nebo očkováním. Téměř každý orgán v lidském těle je schopen obranné funkce, pro některé je ochrana těla hlavní pracovní náplní.

Práce imunitního systému spočívá ve složitých biochemických procesech, ovšem pravidla sloužící k jeho posilování jsou vcelku prostá. Lidé, kteří o imunitu pečují, bývají zpravidla ušetřeni nachlazení či viróz. A to jsou jen ty méně závažné problémy, před nimiž imunitní systém chrání. Své neviditelné brnění proti nemocem můžete udržovat v kondici stravou, pohybem, odpočinkem i dobrou náladou.

Prospěšné potraviny

Čerstvá, chemicky neošetřená a pestrá strava svědčí nejen imunitě, syrové pokrmy v podobě ovoce, zeleniny, nepražených a nesolených ořechů a jader by podle posledních výzkumu měly tvořit alespoň polovinu denního objemu potravy.

Ideální je středomořská kuchyně, v níž nechybí ryby a olivový olej. O tom, že smažená, přesolená a konzervovaná jídla, stejně jako přílišné množství rafinovaného cukru, obranyschopnosti nesvědčí, není pochyb.

Hlíva ústřičná pro podporu imunityLahůdkou jsou pro imunitu vitaminy A, B, C a D, minerály a stopové prvky (především hořčík,selen a zinek). Příroda mnoha potravinám nadělila obranné schopnosti, proto vaše imunita doslova zavrní po konzumaci přírodních jogurtů či kysaných nápojů, po kyselém zelí, česneku nebo poslední dobou stále populárnější hlívě ústřičné. Ke zdravé stravě patří vyvážený pitný režim, v němž by měla převažovat přírodní voda bez ochucovadel a bylinné čaje. 

Spojené nádoby těla a duše

Lidské tělo bylo stvořeno k pohybu, a pokud mu ho poskytujete pravidelně a v rozumné míře, děláte pro svou obranyschopnost to nejlepší. Důležitý je i dostatek kvalitního spánku (8–9 hodin denně), který prospěje vašemu vzhledu, dobré náladě i zdraví. 

Pro tělo je velmi prospěšné otužování a také správné, dostatečně hluboké dýchání. Okysličuje krev a pomáhá v boji proti hlavnímu nepříteli – stresu.

Správně fungující imunitní systém lze vnímat jako orchestr, v němž se žádný orgán neulívá a všichni jeho členové jsou stále ve střehu. V podobném souladu by mela fungovat i vaše péče o něj.