Multivitaminové doplňky stravy podporují mozkové funkce

Multivitaminové doplňky stravy podporují mozkové funkce

Publikováno: 30.08.2012

Zobrazení: 102

Britští vědci zjistili, že užívání multivitaminových doplňků stravy může zlepšit kognitivní funkce u dospělých i u dětí.

V celé řadě studií se britští vědci zabývali účinky multivitaminů na náladu a kognitivní funkce. (Mezi kognitivní funkce se řadí např. paměť, koncentrace, pozornost, řečové funkce, rychlost myšlení a porozumění informacím). Vědci monitorovali skupiny zdravých dětí, žen a mužů, kteří denně užívali běžně dostupné vitaminové a minerální doplňky stravy – a to po dobu 4 – 12 týdnů. Následně byly testovány jejich kognitivní funkce za pomoci úkolů zaměřených na pozornost, paměť, přesnost a schopnost plnit více úkolů najednou. Rovněž byla u účastníků studie sledována nálada a úroveň stresu.

Výsledky naznačují, že multivitaminové a multiminerální doplňky stravy zlepšují kognitivní funkce již po několika týdnech užívání.

U mužů užívajících vysoké dávky B-komplexu například došlo ke zlepšení výkonu u úkolů zaměřených na kognitivn funkce. Tito muži byli také méně mentálně unavení a měli více energie. U žen užívajících multivitaminové a multiminerální přípravky pak došlo ke zvýšení přesnosti a rychlosti při plnění více úkolů najednou. U dětí (8 – 14 let) bylo pozorováno zvýšení přesnosti v úkolech založených na pozornosti.

Tato zjištění se řadí k dalším důkazům, které dokládají, že užívání multivitaminových doplňků stravy  je pro lidi prokazatelně prospěšné.

 

Crystal F. et al: Cognitive and mood effects in healthy children during 12 weeks supplementation with multi-vitamin/minerals. British Journal of Nutrition, 2008.

Haskell C.F. et al: Effects of a multi-vitamin/mineral supplement on cognitive function and fatigue during extended multi-tasking. Human Psychopharmacology, 2010.

Kreatin může posílit funkce mozku
21.12.2010

Kreatin může posílit funkce mozku

Suplementace kreatinu, látky spojené se sportovní výživou, vede ke zvýšení kognitivních funkcí u vegetariánů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 702
Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek
20.07.2011

Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek

Nová studie říká, že vitamin C může napomoci správné funkci nervových buněk v oku. A navíc rovněž předpokládá, že tento vitamin může být také velmi důležitý pro mozkové funkce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 396
Multivitaminové přípravky mohou mít příznivý vliv na náladu
09.09.2013

Multivitaminové přípravky mohou mít příznivý vliv na náladu

Podle nové australské studie může mít denní příjem multivitaminových doplňků stravy příznivý vliv na stres, úzkost a fyzickou únavu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 72